Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč pávě Randák? Hraje roli zlomené tužky?

O politicích z italských fotek už víme skoro vše: kdo, kde, s kým a jak, dokonce tušíme proč. Jen pořád nevíme, komu zveřejnění profesionálně pořízených špiclovských fotografií mělo vlastně prospět (nebo spíše uškodit).

Foto: MF Dnes

Že šlo zřejmě o ČEZ a jeho emisní povolenky, případně další návazné projekty na likvidaci ekologických škod v řádu přes 100 miliard Kč (!), o tom skoro nikdo nepochybuje. Zveřejněné fotky uškodily všem aktérům (snad kromě dvojky Hudler-Krainová), někomu více, někomu méně. Zvláštní ale je, že oproti zvyklostem naší politické scény se zřejmě nikdo nepokusil nikoho předem vydírat. Proč tedy byly fotky nabídnuty tisku prakticky on-line hned po pořízení?

Média spekulují, kdo si vše objednal. No dobře, zajímavá otázka. Ale nikdo se nezamyslel nad věcí snad nejvíce podivnou v celém případu: proč fotky do MF Dnes donesl právě bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák osobně! Samozřejmě řekl, že vše popře, co jiného měl také říct. Ale pozor - přece mu muselo být jasné, že bude jmenován, snad si nemyslel, že si novináři nechají pro sebe, že jejich informátorem je bývalý hlavní špion.

Takže tou nejvýbušnější částí kauzy nemusí být ani tak obsah fotek a videozáznamů, ale skutečný účel může být jiný, než jen poškodit aktéry. Jaký mohl mít Randák motiv k osobní zainteresovanosti? Pokud by chtěl jen cíleně, byť na objednávku, někomu uškodit, mohl vše poslat poštou, případně dát stovku nejbližšímu prodejci Nového prostoru, aby fotky odevzdal. Ale to on neudělal. Pěkně se s plnou slávou vypravil do redakce osobně.

Zkusme najít odpověď ve vztahu Randáka k jednotlivým postavám tohoto špionážního thrilleru (tedy parodie na něj, samozřejmě).

Podnikatelská sféra:

Roman - ten asi hlavní postavou nebude. Dokonce ani nebyl původně jmenován jako přímý účastník. Tomu Randák vzkazy přes média posílat nepotřebuje.

Johanes, jeho lobista - malá figurka z pohledu Randáka, možná větší figura v celé hře. Muž schopný spojit nespojitelné, sloučit zájmy ODS s ČSSD, ale kopající jen za svého chlebodárce. Politicky bezvýznamný (samozřejmě z pohledu Randáka)

ODS:

Řebíček - skoro se ani nechce psát „bývalý ministr dopravy". Všichni vědí, že jeho ministrování byl jen manažerský krok k maximalizaci osobního zisku skrz státní zakázky přidělené jeho firmě Viamont. Může mít někdo takový strach či obavy ze skoro směšné figurky agenta Randáka? Vždyť o Řebíčkovi už skoro vše víme, čím by nás tak ještě mohl Randák překvapit. Kromě toho už od kauzy Savoy při prezidentské volbě je veřejným tajemstvím, že jím získané informace slouží obvykle k vydírání. Kdyby na Řebíčka něco věděl, jistě by se pokusil tu informaci zhodnotit jinak než pouhým zveřejněním fotek z jachty v tisku...

Dalík - skoro stejné důvody. Dalíkovi osobně Randák uškodit nemůže. Může samozřejmě ublížit jeho dojné krávě, ale to by nemusel fotky nosit osobně a vydávat se všanc novinářům.

Talmanová - ta byla skutečně jen na dovolené, není třeba se jí zabývat.

Topolánek - s tím má Randák nevyřízené účty, protože za jeho vlády byl odvolán ze svého vlivného místa. Teoreticky by mohl mít zájem takto mu vzkázat: „Dívej, jak ti to teď pěkně vrátím!" Ale na takové fanfarónství je tato hra přece jen příliš vysoká. Riskovat otevřenou válku kvůli sladké pomstě, to se snad ani nechce věřit.

ČSSD:

Urban - nejpřekvapivější postava dramatu. Čekali jste zrovna jeho nachytaného in flagranti s politickými protivníky? Čím by si mohl zasloužit pozornost? Že by nedávnou vzpourou proti dvojici Paroubek-Rath?

Vraťme se ke kauze Savoy: kdo to tehdy spolupracoval s Randákem - nebyl to šéf marketingu oranžových Petr Dimun? Možná přihořívá. Urban, místopředseda ČSSD, začíná trochu kopat kolem sebe. Je třeba ho trochu zpacifikovat. Trochu ho podusit - třeba kompromitovat zdůrazněním jeho role v odpustkovém zákoně. Ale to samotné nestačí. Je třeba mu dát najevo, kde je jeho místo a kdo je tady pánem. Nejlépe tak, že fotky osobně předá Randák, partner Dimuna ve vydírací kauze Savoy. Od Dimuna je jen krůček k předsedovi Paroubkovi, který má zájem na umravnění rebela Urbana (byť rebela jen mírného).

Pokud by byl Paroubek tím pravým capo de tutti capi v italské kauze, pak Randák hraje roli zlomené tužky: „Urbane, bacha. Seš na mušce!"

Co to vlastně včera řekl Urban novinářům? „Mrzí mě, že jsem mohl nechtěně ublížit sociální demokracii." Že by varování zabralo?

Autor: Libor O. Novotný | pátek 31.7.2009 12:19 | karma článku: 37,41 | přečteno: 5516x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 230x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 229x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 352x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 317x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.