Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O lékařské profesní slepotě

Mám výborného praktického lékaře. Skutečného a i mezi kolegy uznávaného odborníka, tchánovi prodloužil o několik let život včasným rozpoznáním karcinomu. Tykáme si už dlouhá léta.

Jenže jeho pacienti jsou občas nespokojeni, manželce magistře si v lékárně občas postěžují, jak pan doktor zase neměl náladu – netuší, že se s ním zná. Jsem přesvědčen, že o tom neví, že trpí podobnou profesní slepotou, jako mnozí z nás ve své profesi. Já také chyby ve své práci občas nevidím, dokud mne na ně někdo neupozorní (a i pak někdy pochybuji).

Nedávno jsem měl možnost poznat detaily osobně na příkladu jedné návštěvy své a mé rodiny. Vyrazili jsme do ordinace společně s manželkou a dcerou, abychom to spláchli jedním vrzem, jak to pan doktor nazval – výprava celé vesnice (ve skutečnosti tak malá ta naše víska není, žije nás v ní stokrát tolik, tedy asi 300 obyvatel).

Před pár lety nás sám požádal, abychom si sami hlídali dvouleté intervaly preventivních prohlídek a doporučil jejich pravidelné absolvování. Prevence je prý totiž, jak je dobře známo, levnější než léčba zanedbaných následků různých nemocí. Tak proč mně dnes vytýká, že je plná ordinace pacientů s důležitějšími problémy? Nota bene, já bych se rád objednal na konkrétní den a hodinu, kdy to bude vyhovovat lépe, ale objednací systém nemá zavedený. Kromě toho spojuji prevenci s akutním problémem na krční mandli, který se nakonec ukáže býti chronickým, a s předepsáním receptu na pravidelně užívané léky. Takže časová ztráta je minimální. Mám tedy chodit na prevence, nebo nemám? That’s the question (říkám si s Hamletem).

Nastupuje dcera. Při nedávném drobném chirurgickém zákroku ji zkušený chirurg, bývalý primář, důrazně doporučil návštěvu dalšího specialisty v jiném oboru. Známe správný postup, nejdříve by měl vše zhodnotit lékař praktický. Ten náš si ovšem ani nenechá popsat všechny příznaky, záležitost shodí se stolu a dceru v dlouhém projevu označí v podstatě za hysterickou hypochondričku, přestože ta se doktorům vyhýbá, jak jen může a dostaneme ji k nim jen z donucení (dceru vidí poprvé, ačkoliv ji má v evidenci již několik let). Na jednu stranu jsme rádi, že vše je asi v pořádku, ale ona se ho přišla důvěřivě zeptat na jeho názor na základě důrazného doporučení jiného zkušeného lékaře – to jsou příznaky hysterické hypochondrie?

A nakonec manželka, ač zdravotnice, přesto trpící syndromem bílého pláště, a tedy při vyšetření v ordinaci vždy s vyšším tlakem, než při domácím měření. Proto ji pan doktor doporučil, aby si měřila tlak sama doma, v klidu. Výsledné hodnoty zapisovat a přinést s sebou ukázat. Přesto dnes následuje údiv, když mu při preventivní prohlídce ukazuje papír s hodnotami tlaku, proč si jej vůbec doma měří, a proč tak často? A že má nasazeny nové léky, které mají riziko zvýšení tlaku v kontraindikacích, to už je naprostá podružnost.

Jsme otráveni a znechuceni. Přesto je téměř jisté, že pan doktor to vůbec netuší. Ve své profesní slepotě si je jistý, že nám dobře poradil a vyhověl. Co teď zbývá nám:

• Já budu příště přemýšlet, zda na preventivní prohlídky chodit a riskovat jeho nelibost. Spíše to vypadá, že si počkám až na skutečně objektivní příznaky konkrétní nemoci. Což je ale proti veškerým pravidlům a doporučením.

• Dcera má na výběr – uvěřit jeho názoru vytvořenému na základě neúplných informací a sdělenému poněkud neurvalou formou, nebo jej obejít a snažit se dostat ke specialistovi bez doporučení praktika – to je také špatně, právě obcházením praktiků vznikají zdravotnictví zbytečné vícenáklady a pojišťovny proti tomu oprávněně bojují.

• A manželka, vzhledem ke svému pracovišti přímo v budově polikliniky a známosti s mnoha dalšími doktory, jistě najde někoho, s kým vše prokonzultuje v klidu. A případný výsledek svému doktorovi zatají, aby neriskovala jeho známou nelibost.

Paní doktorky, páni doktoři. Myslete na nás, obyčejné hloupé pacienty, chybující a pochybující. Mějte s námi trpělivost, mluvte s námi pěkně lidsky. Zkuste se na svou práci podívat i našima očima, abyste snížili riziko profesní slepoty, kdy v přesvědčení o své výjimečnosti (ano, doktoři tuto vlastnost často mají) můžete někomu pomoci v problémech tělesných, ale současně ublížit v rovině lidské.

A třeba tím zamyšlením i pomůžete našemu zdravotnictví nějakou tu kačku ušetřit.

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 15.11.2010 15:44 | karma článku: 27,35 | přečteno: 3207x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Údolí koňské podkovy

Čína, velká země mnoha neznámých krás. Kdo kdy u nás slyšel třeba o Údolí koňské podkovy v pohoří Mati. Nádhernou přírodu zde doplňují památky vybudované lidmi - buddhistické chrámy zavěšené na strmých a vysokých skalních útesech.

3.2.2020 v 15:00 | Karma: 19,38 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Duhové hory - nejbarevnější pohoří na světě

Fotky z čínských Duhových hor jste už určitě viděli. A téměř jistě jste jim nevěřili, protože byly nepřirozeně přibarvené. A to je škoda, protože jsou úžasné i bez přibarvování, které jim ubírá na důvěryhodnosti a zbytečně škodí.

20.1.2020 v 15:00 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Ledové údolí Binggou

Americké Monument Valley je jen jedno - ale ve světě má několik konkurentů vzniklých podobnými geologickými procesy. Jednou z oblastí, která je americkému vzoru morfologicky velice podobná, je čínské Ledové údolí Binggou.

6.1.2020 v 15:00 | Karma: 16,87 | Přečteno: 311x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLIII

Čínské jídelní tržiště už jsme v tomto seriálu navštívili, dokonce možná i vícekrát. Ale gurmán amatér se toho nikdy nenabaží, pořád objevuje nové a nové pochoutky (nebo hrůznosti). Dnes spolu navštívíme několik trhů v Chu-nanu.

23.12.2019 v 15:00 | Karma: 20,34 | Přečteno: 785x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLII

Po roční pauze se 42. dílem seriálu vrátíme do Číny. Ochutnáme jaka i raka, přidáme tažené nudle vařené i smažené, fazolové sušenky i nanuky, slepičí hlavy i pařáty a mnoho dalšího.

9.12.2019 v 15:00 | Karma: 20,43 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.