Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré prase všechno spase XXXI

Pokračujeme v projídání se Japonskem, kterému se věnujeme už několik dílů, Japonsko si to totiž zaslouží. Každý gurmán si tady začíná užívat už od rána. Pojďme spolu ochutnat jen takovou obyčejnou, jednoduchou japonskou snídani.

Odlétali jsme do Japonska trochu s obavami, hlavně manželka Hanka, která je silně nerýžová. Ubytování jsme měli zařízené v tzv. business hotelech (což je levnější kategorie hotelů s dobrým poměrem cena/výkon, využívaná japonskými obchodními cestujícími při služebních cestách), kde ráno podávají jen „jednoduchou japonskou snídani“, která bývá popisována jako "zelený čaj, polévka miso, rýže a mořské řasy, na zpestření různá nakládaná zelenina".

Polévku miso jsme doma v rámci příprav zkusili ve fast-foodu u Vietnamců – zkuste to někdy taky a uvidíte, že to obvykle není žádný zázrak. Zelený čaj nezasytí, rýže s řasami zní tak trochu jako sushi bez náplně. Pro člověka odvyklého rýži už od let školních jídelen žádná lákavá představa. Budeme trpět ranním hladem?

Už první snídaně nás přesvědčila, že veškeré obavy tu byly zbytečné. Japonská kuchyně nezklame ani u „jednoduché snídaně“. Ono ten popis není vyloženě nesprávný, jen je mírně zavádějící a neúplný.

Předně polévka miso podávaná v Japonsku je samozřejmě úplně jiná než její tuzemská vietnamská verze. Je to sice jen takový podezřelý vývar z fermentovaných (rozumějte: nakvašených) surovin – rýže, ječmene, bobů a fazolí, obvykle spíše přesolený, mírně nelibě páchnoucí, neurčité hnědé barvy, zahuštěný cibulí, pórkem, tofu nebo nebezpečně vypadajícími houbičkami. Ale po druhé misce vzniká návyk, kterého se člověk jen těžko zbavuje, a po příletu domů trpíme už dva měsíce abstinenčními příznaky. Pije se vždy jen čerstvá a Japonci si na rozdíl od nás nepřidávají a spokojí se při každém jídle s  malou mističkou, ve které je servírovaná. Polévka miso (správněji misoshiru, protože samotné miso je jen ochucovadlo) je téměř automatickou součástí každého většího jídla a ani často nebývá účtována v ceně útraty. Z mističek se miso pije, kousky tofu, cibulka a houbičky se vybírají hůlkami, lžíce se nepoužívá. Snídani bez miso bychom si v Japonsku ani neuměli představit (ono tedy ani večeři) a jak už jsem psal – doma nad snídaňovou houskou s paštikou vzpomínáme na miso každé ráno.

Zelenému čaji jsem věnoval samostatnou kapitolu dříve, takže pojďme na rýži. U snídaně ve všech hotelích je při snídani k dispozici neomezeně rýže ve formě malých trojúhelníčků obalených v různých směsích, každé ráno minimálně tři verze. Rýže je poněkud lepivá, ale rozhodně ne rozvařená, je to dáno typem rýže, ne způsobem úpravy. Trojúhelníčky se lehce rozdělí na hrudky, které už hůlky snadno dopraví do úst. Velikost trojúhelníčku je uzpůsobena tomu, aby každé sousto mělo na sobě trochu obalové směsi, která rýži ochucuje. Není to sice žádný zázrak, ale se vzpomínanou rýží ze školních jídelen to nemá nic společného. Člověk si nijak zvlášť nepochutná, ale ani ho to neurazí a naopak rýže dobře zasytí, ne nadarmo ji do sebe zápasníci suma ládují po miskách.

Kromě trojúhelníčků obalených ve směsi koření jsou často na táccích i podobné rýžové trojúhelníky obalené v těstíčku a osmažené. Zmiňuji je spíše jen kvůli kompletnosti, chuťově se od ostatní rýže téměř neliší.

Ale ta pravá snídaně začíná tam, kde popisy „jednoduchých snídaní“ končí, tedy u příloh, které autorům bedekrů a průvodců nestojí ani za zmínku. Ke každé snídani je na bufetovém stole nejméně šest různých příloh, které je většinou možné považovat za hlavní chod snídaně. A Evropan je skoro denně překvapovaný tím, co zde najde.

Velmi často jsou takovou přílohou nudle, mnohdy k nerozeznání od našich špaget. Bývají zalité různými omáčkami, které sem tam chutnají povědomě – třeba jako boloňská špagetová směs. Takže člověk sice jí tradiční japonské nudle, ale při zavřených očích by myslel, že snídá boloňské špagety. Podobně masové kuličky. Nepochybuji o jejich japonském původu, ale kdyby je přivezli k nám do skandinávského obchoďáku s nábytkem, tak by je klidně mohli vydávat za švédské masové koule. Na těstovinovém salátu s majonézou by si pochutnal leckterý konzervativní český strávník a několikrát jsme se setkali i s bramborovým salátem - kdo by to byl býval řekl do jednoduché japonské snídaně.

Teď to zase vypadá, že japonská snídaně je ve skutečnosti tak trochu evropská. Ale není tomu tak, i tyto přílohy vypadají japonsky a ten chuťový podtón místní kuchyně tam zůstává. A kromě toho další talířky na pultu obsahují už zmíněnou nakládanou zeleninu, často velmi netradiční a nám neznámou. Nebo možná známou, ale v jiné úpravě. Speciální nakládané okurky (nebo to byla cuketa?), tenoučké plátky růžového zázvoru gari, již zmíněné řasy, zelí, neidentifikovatelné zeleninové saláty, lotosové květy buď nakládané nebo jako součást salátu, nakládané kyselé švestičky ume, až moc trpké a svíravé naložené třešně. Každý den něco jiného, něco chutná víc, něco méně, ale vždy se vybere dost a dost příloh, aby se člověk dosyta najedl.

Ponechme teď na závěr stranou hotelové snídaně a pojďme se na jednu noc ubytovat do rjókanu, tradičního japonského penzionu. Spí se zde v prázdných pokojích, kde jediným vybavením je asi 15 cm vysoký stoleček a televize s více než 100 cm úhlopříčkou, podlaha je z rákosových rohoží tatami, stěny někdy ještě papírové posuvné, jinde už přece jen trochu bytelnější z tenkého sádrokartonu papír pouze imitujícího. Na spaní se z výklenku ve stěně rozloží tzv. futony, ráno se opět sbalí i s přikrývkou do role a uloží se zase do výklenku. Boty se nechávají u vchodu, chodí se bosky, jen na záchodech (společných) jsou záchodové pantofle. Společná je i koupelna s neustále napuštěným bazénkem šíleně horké vody. Před vstupem do bazénku se každý poctivě pořádně vydrhne a osprchuje, takže Japoncům (na rozdíl od nás) pak nevadí, že se koupou v bazénku po někom cizím. Po rjókanu se chodí v domácích kimonech (správněji v jukatách, ale u nás se to moc nerozlišuje), která jsou každému volně k dispozici.

Součástí ubytování v rjókanu bývá také japonská snídaně, tentokrát už ovšem ne „jednoduchá“, ale „tradiční“. Stoluje se vsedě na zemi u nízkých dřevěných stolů, jídlo přináší obsluha. Součástí je samozřejmě konvice zeleného čaje (obsluha ochotně doplní), mistička polévky miso a neomezeně rýže. A kromě toho pak velké množství miniaturních talířečků s drobnými chuťovkami, třeba tři malinké houbičky (něco jako naše špičky), malá nakládaná švestka, kousek tofu. Jenže talířků je tolik, že i těmi drobnostmi se člověk zasytí. Z větších porcí je na stole talířek s volským okem, velmi tenký plát ryby opečené do křupava (aby nevadila občasná kůstka, která pečením zkřehne tak, že pak není ani cítit) a mistička nakvašených fazolí, kterými prý Japonci testují cizince. Kdo ji dokáže sníst, má jejich uznání. Ovšem na Čechy přivyklé olomouckým tvarůžkům si nepřijdou.

Takže shrnutí na závěr: až vás někdo před cestu bude varovat před japonskými snídaněmi, tak se nenechte vystrašit. Nemusíte jíst ryby a mořské plody, nemusíte mít rádi rýži, ale hlady přesto trpět nebudete a dokonce si pochutnáte tak, že se vám bude po japonských snídaních stýskat.

Dobrou chuť.

Rubrika Dobré prase všechno spase

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 3.10.2016 15:01 | karma článku: 21,35 | přečteno: 852x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Ve středu světa

Možná to pro vás bude překvapení, ale středem světa není Česko. Asi by se našlo více míst, která si tento titul nárokují, ale jen jedno jej má (pseudo)vědecky zdůvodněné: Mitad del Mundo, Střed světa na rovníku v Ekvádoru.

26.9.2022 v 15:00 | Karma: 20,92 | Přečteno: 2120x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Boj o mrtvého kozla

Sportovní zápolení může mít mnoho podob. Třeba v Kyrgyzstánu patří k nejpopulárnějším sportům koňské hry Kok-Boru (někdy nazývané i Buzkaši), kde je cílem hry hodit do branky mrtvého kozla.

1.8.2022 v 15:00 | Karma: 13,07 | Přečteno: 262x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLVI

Už jsme při cestách po světě viděli mnoho způsobů přípravy nudlí, ale žádný není tak pracný, jako je výroba nudlí lagman u čínské národnostní menšiny Dunganů v Kyrgyzstánu.

25.7.2022 v 15:00 | Karma: 19,93 | Přečteno: 490x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Dobré prase všechno spase XLV

V nejoblíbenější taškentské restauraci je na jídelním lístku jen jedno jídlo. Denně jej navaří několik set kilogramů a nasytí tím až 5.000 zákazníků. Používají k tomu mj. kotel-pánev na 300 kg plovu, národního uzbeckého jídla.

19.7.2022 v 15:00 | Karma: 26,45 | Přečteno: 950x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Island - Duhové hory

Celý svět zná tuto islandskou oblast jako LANDMANNALAUGAR, jen u nás jí říkáme Duhové hory, zřejmě abychom ji učinili ještě více atraktivní. Zbytečně. O kráse islandské přírody nikdo nepochybuje a Landmannalaugar ji jen potvrzuje.

27.9.2021 v 15:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 811x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.