Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobré prase všechno spase XLII

Po roční pauze se 42. dílem seriálu vrátíme do Číny. Ochutnáme jaka i raka, přidáme tažené nudle vařené i smažené, fazolové sušenky i nanuky, slepičí hlavy i pařáty a mnoho dalšího.

Bez dlouhých okolků žačněme jakem (končit budeme naopak rakem). Jaky jsme potkali v bývalé tibetské provincii Kan-Su, která ovšem spadá pod Čínu mnohem déle, než sahají současné spory o Tibet (abych nebyl pranýřovaný zato, že Tibet pokládám/nepokládám za součást Číny - už se mně to skutečně stalo), je zde dokonce poslední kámen Velké čínské zdi, takže historicky je příslušnost Kan-Su jasná. Jak je samozřejmě druh tura a chovaná je domácí forma, menší než její divocí příbuzní. Mimo jiného se zužitkovává jeho maso a mléko. V Kan-su je populární zejména jogurt.

My jsme zkusili jak maso jaka, tak jogurt jaka. Asi není patrný žádný větší rozdíl oproti hovězímu, snad jogurt je hutnější a hrudkovitější, to ale může být ruční domácí přípravou, na kterou nejsme u našich velkomlékáren zvyklí. Možná velmi, velmi malinko je cítit určitá divoká příchuť, ale kdybych nevěděl, že konzumuji jaka, tak bych si jí zcela určitě nevšiml.

Všechny obrázky je možné rozkliknout do větší velikosti. 

Provincie Kan-Su je známá svými typickými nudlemi, kterým se podle hlavního města province Lanzhou říká "lanžhouské tažené nudle". Tažené proto, že jsou vyráběny opakovaným tažením těsta. Zadělaný válec těsta kuchař natáhne na délku rozpažených paží a složí napůl, opět natáhne a složí a to vše tak dlouho, dokud nezíská tenké nudle (pardon, jednu předlouhou tenkou nudli). Kraje se říznou a nudle se uvaří do polívky nebo usmaží s přílohami. Chuťově se asi neliší od jinak připravovaných nudlí, ovšem velice se chuťově liší od toho, co je za čínské nudle vydávané v našich (čínsko-vietnamských) fast-foodech. Nudle v Číně jsou pochoutka a jedna porce v lidové vývařovně se vejde do 10 yuanů, tedy asi 35 Kč. My jsme naše porce nedojedli ne proto, že by nám nechutnaly, ale že ty kotle se prostě sníst nedaly. Příště jsme si je už objednávali vždy po dvojicích.

Když jsme byli v Číně poprvé (před dvaceti lety), všude se pil jasmínový čaj. Při další návštěvě se pil čaj normální (černý nebo zelený), vloni jsme k jídlu dostávali už jen teplou vodu - to jsme se ale pohybovali v hodně chudých oblastech. Letos se ten sestupný trend poněkud zlomil, hitem jsou bylinkové čaje se sušenými ovocnými plody. Opravdu chutný je jak čaj, tak nabobtnalé ovoce.

Asi každý ví, že v Číně se jí hůlkami. A stejně tak je známé, že si nikdo neobjednává jídlo sám pro sebe, ale objednává se pro celý stůl, obvykle o jednu dvě porce více, než je stolovníků. Nějaké maso, nějaká zelenina, ryba, případně přílohy. K tomu kotel rýže, který obsluha průběžně doplní, kdyby se snědl. Talíře jsou servírovány na otočný disk uprostřed stolu, každý si naloží to, na co má chuť, samozřejmě tak, aby zbylo na ostatní.

Drůbež se někdy připravuje v peci zabalená do papíru a udušena v hliněném obalu. 

 

 

A mohou se na stole objevit i "stoletá vejce".

Stoletá vejce

Wikipedie:

Stoleté vejce je specialita čínské kuchyně.

Vyrábí se ze syrových slepičíchkachních nebo křepelčích vajec, která se obalí směsí vápnajílupopela a rýžových plev a nechají se uzrát minimálně tři měsíce. Hmota kolem vejce ztvrdne a chrání ho před chladem i oxidací, zatímco oxid vápenatý se změní na hydroxid vápenatý a zvýší zásaditost vnitřku vejce až na pH 12. Hotové vejce je výrazně cítit po sirovodíku, bílek zrosolovatí a zabarví se jantarově, zatímco ze žloutku se stane mazlavá tmavošedá až tmavozelená hmota. Vejce se podávají obvykle jako předkrm, buď samotná se zázvorem a sojovou omáčkou, nebo jako součást zeleninových salátů, případně jako příloha k rýžové kaši kondží. V Číně se této pochoutce říká také vejce dynastie Mingčerná vejce nebo borovicová vejce (podle toho, že vysrážené soli vytvoří na povrchu vejce obrazce připomínající větev s jehličím).

 

Oblíbenou a levnou surovinou pro přípravu biopotravin jsou různé fazolky. Kromě příloh k jídlům jsme se s nimi setkali třeba ve formě sušenek nebo dokonce nanuků (ty byly z fazolek mungo). Obojí chutná přesně podle očekávájí - po fazolích. Není to špatné, ale jednou to stačí.

Drůbež je velmi oblíbená, ale způsob úpravy je pro nás poněku nezvyklý v tom, že se často podává nasekaná na kousíčky (kvůli hůlkám), které jsou odsekány naprosto nahodile, kost-nekost. Takže hůlky nestačí a musí se zapojit prsty. Drůběž je sice levná, ale Číňané nejsou zvyklí plítvat, takže se zužitkuje úplně vše, tedy i hlava s hřebínkem nebo pařátky.

A nakonec slíbení raci. Je to ostuda, ale toto kdysi docela typické jídlo českých chudších vrstev jsem musel jet ochutnat až do Číny. A musím říct, že si ta chudina docela pochutnávala.Raci jsou vynikající, pro mě lepší než třeba krevety, kterým se maso z jejich těla a zadečku chuťově podobá. Je jen ještě jemnější a chutnější. Zato z klepýtek jsem nevydoloval téměř nic.

Rozhodně to není vše, co se jídla týče, co jsme při poslední cestě zažili. Příště se projdeme po muslimskému trhu a ochutnáme durian, mořské potvory a mnoho dalšího. Vynecháme jen skopové hlavy.

Dobrou chuť!

 

Rubrika Dobré prase všechno spase

 

Asi 3/4 hodinové video z provincií Kansu (jen fotky, protože kameru jsem utopil ve Žluté řece Chuang Che) a Chu-nan (točené po ztráte kamery přes mobil a foťák).

 

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 9.12.2019 15:00 | karma článku: 20,43 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Avatarské létající hory

Při sledování Avatara nám občas panoráma Pandory připadalo poněkud povědomé. Ano, zdejší létající hory připomínají krajinomalby starých čínských mistrů. Je to tím, že krajina Pandory má svůj předobraz v čínském pohoří Zhangjiajie.

4.5.2020 v 15:00 | Karma: 15,54 | Přečteno: 932x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nebeská brána Tianmen

Číňané se stávají mistry v tom, jak využít přírodních krás k nalákání turistů a vyždímání jejich peněženek tak, že si to turisté ještě pochvalují (včetně mě). Příkladem může být oblast hory Tianmen a skalního okna Nebeská brána.

30.3.2020 v 15:00 | Karma: 16,25 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Tianmen - visuté a skleněné chodníky

Číňané se vrhli na cestování. A protože Čína je velká, začínají nejprve s objevováním krás své země. Ale nebaví je jen tak si v klidu užívat přírody, proto si našli zvláštní libůstku: visuté a skleněné chodníky nad prudkými srázy.

16.3.2020 v 15:00 | Karma: 19,31 | Přečteno: 545x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Nejzakroucenější silnice světa?

Jsou i nebezpečnější silnice, jsou i strmější silnice. Ale asi bychom těžko hledali silnici zakroucenější, než je Cesta 99 zatáček na horu Tianmen (Tongtian Highway 99 bends road), označovaná jako nejkrásnější cesta na světě.

2.3.2020 v 15:00 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Jeskyně Desetitisíců Buddhů

Binglingsi - u nás nepříliš známá část Číny. Cesta sem je poněkud krkolomná, nicméně Jeskyně Desetitisíců Buddhů určitě stojí za návštěvu. Nejen kvůli obřímu sedícímu Buddhovi, ale i kvůli nádherným scenériím kolem Žluté řeky.

17.2.2020 v 15:00 | Karma: 13,68 | Přečteno: 247x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.