Proč nemohou Řekové vyměnit Eura zpět za Drachmy

a poté devalvovat měnu, aby se zbavili dluhů? Dovolím si malou úvahu na toto téma.

 

Představte si, že jste Řek a že Vám vláda rozhodne přejít zpět na drachmu. Co uděláte? Poběžíte do banky si všechny peníze vyměnit honem honem za Drachmu, která pak devalvuje o 50 %? Určitě ne.

Poběžíte do banky vybrat celou hotovost a necháte si ji pod polštářem v Eurech. Ti ostatní si otevřou účty u zahraničních bank a převedou tam svoje peníze. Takže převedeny budou jenom dluhy?

No nepřevedou, nevyberou…

Řecké banky stejně jako jiné banky na celém světě nemají vklady v trezoru a v hotovosti. Mají je rozpůjčované jiným lidem, to je to smysl existence bank, s tím každý člověk do banky peníze dává, (jinak by si je mohl nechat doma a koupit si na ně trezor). Tak při „ranu“ na banky (hromadném výběru hotovosti) se tyto okamžitě položí. Jenomže Řecké banky stejně jako naše jsou většinou v zahraničních rukou, takže to vážně ohrozí i zbytek bank v Evropě.

Většina lidí si tedy nic nevybere a nic nepřevede, prostě o ty peníze přijdou rychleji, než když by čekali na Drachmu.

Ovšem s pádem bank přijde i pád ekonomiky, protože celá ekonomika je provázána, zvlášť s bankami.

Tedy následný kurz drachmy zaznamená propad, který nepamatuje ani Argentina a jelikož Řecké dluhopisy a Řecké závazky mají v držení nejenom Řekové, ale i zahraniční banky a jiní zahraniční investoři, bude to pro ně větší rána, než pád dceřiných Řeckých bank. A i kdyby toto zahraniční banky přežily, přelijí se problémy do okolních států.

Itálie, Španělsko, Portugalsko…

Země podobně zadlužené, ale zatím se jim daří přesvědčit lidi a banky, aby jejich dluhopisy kupovali. Ovšem, kdyby Evropa odepsala Řecko, odepsala by tím i tyto země. Proč?

Kdo bude ochotný kopit Italský dluhopis, když bude vědět, že při prvním náznaku problému, dají od těchto zemí všichni ruce pryč? Když bude vidět, jak propadající se kurz Eura snižuje hodnotu jeho dluhopisů v Eurech?

Pravděpodobně téměř nikdo nebude ochotný koupit jakýkoliv dluhopis v eurech nebo lirách nebo jiné podobné měně. Padne Itálie, Španělsko, Portugalsko.

Teď už máme v krachu 30 % ekonomiky Eurozóny a díky provázanosti všech se všema to bude znamenat „Big Europen Trapas“ protože celá naše matička Evropa se ocitne v bídě, v jaké byla naposledy po válce.

Hádejte, kam vyvážíme 80 % naší výroby? Správně do zahraničí a to především do zemí platících eurem.

Má to ještě cenu rozebírat?

Pomoc Řecku je bohužel nezbytně nutné alespoň vyzkoušet. Když se to povede, tak na tom státy co půjčili, vydělají, a když se to nepovede, tak peníze o které všichni přijdou na pomoci, budou nicotné v porovnání s tím, o kolik přijdou při Řeckém krachu. Ať počítám, jak počítám, Řecku je lepší půjčit, ale samozřejmě za podmínek tvrdé rozpočtové kázně a mezinárodním dohledu nad touto rozpočtovou kázní.

Uvedl jsem jen ty nejjednodušší a základní provázání. To jsme se nebavili o důvěře spotřebitelů, investorů, o ceně surovin, (když je musíte kupovat za měnu, která padla o 80 %, jsou pro Vás pětkrát dražší….) nepokojích – stávkách a demonstracích a dalších jevech, které by pády jednotlivých zemí provázely.

A proč by nemohli krachnout rovnou v Eurech? Protože by se tím vše, o čem jsem psal, jen urychlilo. Strhli by kurz eura takovým způsobem, že by to tu Itálii s dalšími zadluženými státy stejně sebou vzalo.

Takto mají země alespoň pár let čas, se se svými nevyrovnanými rozpočty vypořádat a dostat se k rozpočtům vyrovnaným nebo přebytkovým. Při přebytkovém rozpočtu Vás nijak vážně neohrozí, když nikdo Vaše dluhopisy nechce, protože je nepotřebujete v takové míře prodávat. Defakto jen refinancujete staré dluhopisy, čím dál nižšími úvěry, protože splácíte.

Určitě je pro některé z Vás lákavé kochat se tím, jak Řekové dřou bídu v prachu krachu jejich země, když měli takové výhody na dluh a vy ne, my jsme měli jen menší výhody na menší dluh. Ale nebuďte sobečtí, stejně by to nakonec nejvíc ublížilo Vám.

Pokud se s tím dluhem chce většina Řeků poprat, dejme jim tu šanci, třeba tu zahraniční pomoc jednou sami budeme potřebovat.

 

Související články:

Jak je to s tím Řeckem, proč protestují?

Doporučuji:

Svobodní lžou, Řecku jsme nepůjčili ani 1 €! napsal: Georgis Fasulis

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Novotňák | pondělí 10.5.2010 12:14 | karma článku: 17,32 | přečteno: 1999x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25