Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AB

Alexus

11. 5. 2010 10:44
a co se týká CR

Tohle je velmi důrazné varování

http://ipoint.financninoviny.cz/moody-s-hrozi-snizenim-ratingu-cr-2370.html

Jakmile se tak stane...letíme z kopce....naše dluhopisy se v tu chvíli prodraží ....

0 0
možnosti
N

Novotnak

11. 5. 2010 21:08
Re: a co se týká CR

Zajímavý odkaz. To že nám ČSSD pravděpodobně sníží rating a že nás pak obsluha dluhu bude stát více peněz, je ale mezi lidmi co se trochu zajímají obecně známá věc.

0 0
možnosti
AB

Alexus

11. 5. 2010 10:30
Doplnění článku autora

Snažíte se být optimistou a myslíte to dobře,ale myslím,že radši dočasné utažení opasků těch , kteří nerealisticky nastavili rozpočty států, než to co EU se svým vyspáním 750 mld. Eur a porušením vlastních pravidel....

Je to morální hazard.Dále nezminujete variantu , že každý řek by měl své peníze v bance přeměnit ve fyzické zlato a uchovat si tak hodnotu svého majetku, zlato půjde up, čím více problémů se bude objevovat. Nynější pokus o záchranu Eurozony nebyl proveden správným způsobem.Ekonomika se vždy vyčistila krachem nekvalitních a to se opět nestalo.A oni tomu stejné nezabraní, bod zvratu jen oddálili, nic víc..

Z vašeho článku cítím snahu věřit tomu,že politici ve vedení EU jsou odpovědní, bohužel se na x událostech v posledních měsících ukazuje,že tomu tak není.

Tudíž, ten scénář co popisujete, by byl nejlepší možný pro celou EU...avšak díky 750 mld. ze včera se to prodraží všem. A hlavně věřitelům, viz. zde:

http://www.penize.cz/46095-kdy-muze-stat-vyhlasit-bankrot  

0 0
možnosti
AB

Alexus

11. 5. 2010 10:42
Re: Doplnění článku autora

Ještě doplnuji varianty řešení :

http://ekonom.ihned.cz/c1-43162350-jak-zkrotit-schodkove-zeme

Jen připomínám,že od EU politiků neočekávám,řešení, kromě planých slibů o rozpočtové kázni,kterou samy nejsou schopni dodržet.

Řešením by bylo dostat rozpočty zemí EU dlouhodobě do přebytku, což je nereálné, bez snížení důchodů a mezd ve státní správě.

A tohle je možný scenář : http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1614763/wyplosz-ponury-scenar-rozkladu-eurozony.html     s tím,že se jen oddálil schválením injekce 750 mld. Eur

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

10. 5. 2010 16:57
Krásně jste to napsal

Teď už se totiž nedá dělat vůbec nic. Cokoliv se udělá, to strhne celou Evropu. Pomůže Eurozona Řecku? Pokud se ostatní státy dostanou do dluhové pasti, čeká je stejný osud jako Řecka. Necháme Řecko zbankrotovat? Rozhodně to nepomůže zvýšit důvěru v Euro. Odloučíme Řecko z Eurozony? Ještě větší nedůvěra v Euro. Prostě Euro je nyní v pekné šlamastice, a jakékoliv řešení je špatné. Existují jen méně špatná a více špatná řešení.

.

PS: Nezáleží na velikosti řecké Ekonomiky, ale na velikosti řeckých dluhů. Pokud u nás bezdomovec udělá dluh velký jak státní rozpočet, může to zamávat ekonomikou stejně dobře, jako kdyby to udělal Lukačovič. Možná že v případě toho bezdomovce to zamává ekonomikou mnohem více.

0 0
možnosti
N

Novotnak

10. 5. 2010 19:22
Re: Krásně jste to napsal

Taky se na to tak dá dívat, i když jsem se nažil nebýt až tak pesimistický. :-)

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

10. 5. 2010 15:06
Nějak nechápu některé předpokládané kroky

Pokud bude drachma směnitelná, bude pořád možnost mít v bance účet v eurech, tak jako kdokoli tady může mít v našich bankách účet v eurech nebo dolarech. Takže nevidím důvod na "run" a tím pádem ani na pád řeckých bank.

-

Stát by prostě vydal novou měnu a pak by v ní začal vyplácet zaměnstnance. Nějakou dobu by mohly obchody přijímat obě měny. Zaměstnanci by si nechali dříve vydělané eura, ale pokud by chtěli dostávat výplatu dál  v eurech, museli by si jí vyměnit každý měsíc v bance z drachem na eura v aktuálním kurzu. To by srazilo kurz drachmy tam, kam patří. Během jednoho měsíce by se výdělky většiny Řeků propadly tak, aby to odpovídalo situaci jejich ekonomiky.

0 0
možnosti
N

Novotnak

10. 5. 2010 15:21
Re: Nějak nechápu některé předpokládané kroky

Na to nemusejí zavádět drachmu, na to mohou rovnou snížit platy. Krom toho dluhy jsou vedeny v eurech, kdyby je ponechaly v eurech, tak by je s devalvovanu drachmou neměli šanci splatit a kdyby dluhy v bankách převedli na drachmy, a úspory ponechali v erurech tak by se to rovnalo okradení věřitele a vznikaly by z toho neuvěřitelné spekulace.

To opravdu není takto snadné.

0 0
možnosti
L

Leopoldo

10. 5. 2010 14:33
Kdo pujcuje ma vzdy risiko ( 2 cast)

Mezinárodní krik ve financních kruzích byl veliký ale celkem se nic nestalo.Argentina nabídla  kazdemu dluhu dát nové podmínkTo znamenalo sleva v kapitále a odpustit úroky.A placení lhút posunout o pár let .První reakce byla velmi negativní ale nakonec (velmi brzo) na nové podmínky vsichni (az na pár malých vyjímek) pritoupiliPro Argentinu to byla velká mezinárodní hanba,ale kdyz se jedná o peníze,tak vsichni ( az na malé vyjímky) si tu národní cest dají tam,kam se  slunce nedostane.A pro domácí potrebu,vzdy se múze vinit ty bohaté,necitlivé imperialistické bankére.

Dnes je Argentina znuvu prijatá v mezinárodních financních kruzích.

Tedy není treba to vsechno brát tak tragicky,jsou to jen peníze!

0 0
možnosti
N

Novotnak

10. 5. 2010 14:47
Re: Kdo pujcuje ma vzdy risiko ( 2 cast)

Kdyby tohle v Evropě udělalo Lotiško, tak dejme tomu, ale Řecko je v Eurozóně a Eurozóna je teď hodně citlivá a hodně chatrná.

0 0
možnosti
L

Leopoldo

10. 5. 2010 14:22
Kdo pujcuje vzdy má risiko

Je zajímavé ze nikdo v Recku  nenavrhl ten problém vyresit tak,jako ho vyresila pred pár lety Argentina.Ze zádného duvodu zustali najednou bez penez.Pujcky,ktere banky jim dali,bud rozdali placením politických slibú a zbytek proste zmizel.Tak vyhlásily,jako by to bylo neco normálního,ze zastavují placení svých dluhu.Duvod ktery dali,ze pry nemohou a nebylo by "spravedlivé" aby spatným hospodarením predeslích vlád poskodili zivotní standart obyvatelstva.

(pokracuje)

0 0
možnosti
N

Novotnak

10. 5. 2010 14:44
Re: Kdo pujcuje vzdy má risiko

Aregentina jednak nebyla přímo napojená na hromadu dalších zemí, které by vzala sebou a druhak i tak krach v Argentině znamenal obrovskou chudobu.

0 0
možnosti
PP

ippokorny

10. 5. 2010 14:17
Dívejte se do budoucnosti,

tady již nejde o současné dluhy. Když se sníží budoucí mzdy či státní výdaje na polovinu v drachnách, by bylo reálné, že by dluhy zaplatili. P.P.

0 0
možnosti
N

Novotnak

10. 5. 2010 14:21
Re: Dívejte se do budoucnosti,

Tady se nebavíme o tom, co bude za pět let s Řeckem, tady se bavíme o tom, že EU potřebuje získat čas, aby mohla začít snižovat deficity v ostatních zemích než bude pozdě.

0 0
možnosti
K

korzár

10. 5. 2010 14:04
Jste zcela mimo!

Jednak Řecko, Itálie, Španělsko a Portugalsko netvoří 30% ekonomiky Eurozóny. To úvodem. Za druhé: jestliže je jakýkoliv ekonomický subjekt (stát nevyjímaje) předlužen, je pro něj nejlepším řešením úpadek (konkurs či jak to chcete nazývat) a to i za cenu toho, že se zjistí, že na tento není dostatek majetku. Prostě dluhy přestávají narůstat a z jmění se rozdělí, co rozdělit věřitelům lze. Jestliže se takovýto předlužený subjekt naopak snaží vytloukat klín klínem a dále si půjčovat (nebo se i nechat dotovat), pak se ani neodstraní příčiny finanční krize, ani vlastní krize. Řecko již dnes funguje jako finanční černá díra, do které se může sypat cokoliv, ale výsledek prostě nebude. Slabá ekonomika (výroba, produkce) se nezachrání tím, že se zadotuje, ale tím, že se restrukturalizuje. Prostě se opře o to, co je jí vlastní a ne o to, co se jí nadiktuje z Bruselu. Jestliže se v minulosti tato ekonomika vyrovnávala inflací, nelze od ní očekávat stabilitu.

0 0
možnosti
N

Novotnak

10. 5. 2010 14:40
Re: Jste zcela mimo!

Možná máte pravdu, v roce 2006 to bylo 25 %, kolik je to dnes nevím. 30 % říkal nějakej ekonom v televizní debatě.

To ostatní co jste napsal je irelavantní, protože i kdyby 25 % ekonimiky států platích eurem padlo, tak by to i tak znamenalo kolaps celé EU.

0 0
možnosti
PH

petrph

10. 5. 2010 13:46
což o to

V řadě "slušně bankrotujících " států se to prostě řešilo tak, že banky pracovaly v omezeném režimu, prostě nevyplácely ani neměnily, ani nepřeváděly. Navíc, šlo o jedno oběživo uvnitř země, takže pokud devalvovalo, nezbylo lidem než co mají doma stejně úředně vyměnit, nebo i za valuty v novém devalvovaném kurzu. 

Co by se dělo v případě takového eura, kdyby najednou Řecku oznámili, že u nich neplatí ale jinde ano, si asi nikdo nedokáže představit. No rozhodně vyměnit za devalvující drachmy by je nešli - spíš by na tom kdekdo slušně vydělal :-)

0 0
možnosti
K

korzár

10. 5. 2010 14:08
Re: což o to

Nemyslím. Jak i z naší minulosti víme, měnu lze provést ze dne na den. Prostě a jednoduše se vyhlásí okamžitý stop stav a kurz převodu. Sice lidem zbudou hotovostní eura, ale ekonomika jako celek přejde na vlastní měnu, se kterou bude pracovat. Nemá smysl otálet nebo zvažovat jak, za jak dlouho a jakým způsobem přejít na vlastní měnu, protože by skutečně došlo ke spekulacím. Musí se to řešit jednorázově a okamžitě. Jiné cesty není. Tedy bylo by, ale je nereálná - zrušit euro všude.... [>-]

0 0
možnosti
D

david1851

10. 5. 2010 13:17
dotaz

Chtěl bych se jenom zeptat těch co nás chtěji vyvézt pryč z EU - jak si představujete že bychom v rámci Evropy po takovém eventuelním vystoupení fungovali? Znovu hranice, znovu čekání na hranicích na proclení zboží, při příletu do Británie znovu před imigračního úředníka? Znovu povolení k práci v jiné zemi Evropy? Chtěli byste v rámci toho vystoupení i toto, nebo kam až by ten náš odchod měl sahat?

0 0
možnosti
SH0

sir Humprey 002

10. 5. 2010 13:31
Re: dotaz

zrušit EU po LS a zachovat EHS

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik