Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Necháme ze sebe dělat blbce

Dohadujeme se tady o tom, jestli knihy mají být v nižší nebo vyšší sazbě, jestli je správné na důchodovou reformu šetřit na chlebě nebo na houskách se slaninou. Jestli jsou pro nás důležitější doktoři nebo hasiči.

 

Dohadujeme se o tom, jestli je správné dělat důchodovou reformu a když, jestli je správné si na ni vydělat zvýšením DPH. Přitom jsou tyto hádky naprosto irelevantní a slouží snad jenom k tomu, aby ty úspory či výběry byly lépe uchopitelné, či obhajitelné.

 

Polovička lidí tady směšně argumentuje, že se moc krade a kdyby se nekradlo, tak by bylo na všechno. Jedni by tak dokázali ušetřit 30 miliard, druzí 60 a třetí 100 ročně. Kdyby, kdyby, kdyby. Smiřte se s tím, že se krade a s rozkradenými penězi se počítat nedá. To že tato vláda alespoň dílčím způsobem bojuje proti korupci je očividné. Nikdo nikdy neudělal tolik auditů s průkaznými výsledky za tak krátkou dobu. Lidí už byly také obviněny desítky. Nikdo před touto vládou nedělal proti-korupční opatření, která by stála byť za zmínku a teď je připravená celá koncepce. Přes to vláda nepočítá s tím, že by se tady ušetřilo. Proč? Ne proto, že by se neušetřilo, ale proto, že tyto výdaje se nedají přesně vyčíslit a nemůžete zodpovědně do roční finanční bilance započítat nějaké „kdyby“ nebo „možná se tolik nepokrade“.

 

Ono už to, že se seškrtaly výdaje na státní zakázky o nějakých 20 % samo o sobě znamená, že se o takových 20 % míň pokrade. :-)

 

A to, že se možná míň pokrade stejně státní kasu nebo bilanci naplnit nemůže. Představte si, že obec nebo státní organizace dostane nějaký rámec 100 milionů podle své velikosti atd. Se špatnými proti-korupčními zákony z toho účelně vynaloží 80 milionů a 20 rozkradou. S přísnými proti-korupčními zákony 95 mil uplatní efektivně a 5 mil rozkradou. Ale pořád je to dohromady 100 mil. Takže se ani v jednom případě na proti-korupci nic neušetří.

Řekli byste, tak jim dáme míň, a uděláme zákony proti korupci. Takže dostanou těch 80 mil, a budou jim stačit a na korupci se jen v tomto přídě ušetří 20 mil.

 

Jak jinak by se taky dalo šetřit na priti korupci???

 

Ale tohle přesně přece současná vláda udělala. Seškrtala rozpočty na dálnice, na obce, na armádu všude tam utíkaly obrovské peníze, takže ano, ať se to zdá k nevíře, tato vláda už teď ušetřila v boji proti korupci desítky miliard korun. A pokud bodu správně fungovat navrhované zákony proti korupci, pak i ty seškrtané peníze budou bohatě stačit na financování daných položek.

 

Sice jsme trochu odbočili, ale vysvětlili jsme si úspory na korupci a mohu se vrátit k tomu odstavci, který jsem chtěl původně napsat.

 

Jde o to, že stát byl ještě před rokem v deficitu skoro 200 miliard ročně. A tento deficit musí v průběhu času snížit na 0 Kč ročně a v nejlepším případě splatit i dluh.

 

I když tato vláda na korupci ušetřila desítky miliard, na polici, hasičích a jiných státních zaměstnancích další desítky miliard, tak pořád ještě nějakých 100 miliard chybí. Rozumíte chybí.

 

A to tu máme také nevyřešený důchodový problém. Současné řešení s povinně nepovinnými odvody se mě nechce zrovna komentovat, ale je jasné, že se nějaká důchodová reforma provést musí a že to také bude v průběhu stát stát stovky miliard, ať se to udělá tak či onak.

 

A jaké jsou možnosti? Kde vzít ty další peníze?

 

Zdanit bohaté?

2 – 5 miliard a to ještě kdo ví jestli. Pokud by se jedna dvacetina z nich rozhodla pracovat v zahraničí (rozumějte, pracovní počítač budou mít klidně furt u sebe doma, ale zaměstnaní budou za hranicemi) a jedna desetina se rozhodne vybírat si vyšší plat ve firemních benefitech, příjem státu by se nezvýšil, ale podstatně snížil.

 

Sebrat majetek těm co ho nakradli?

Lákavé, ale nebuďte směšní. Takováto hesla jsou čistý populismu pro naivky. Už zákony v současné době umožňují sebrat nakradený majetek a vrátit ho majiteli. Jenomže, kde nejsou důkazy není viník a vytvářet viníky uměle, aby se vláda zavděčila už není demokracie, ale despocie. Nařídit lidem, ať dokáží, kde na svůj majetek vydělali? Nebojte, že by to nedokázali. :-).

 

Zdanit všechny na vyšším DPH?

20 – 50 miliard. V podstatě jediným rizikem je, že lidé začnou více nakupovat za hranicemi, ale už Vás vidím, jak jedete z Prahy či Brna, utahaní po práci, nakoupit potraviny na víkend do zahraničí kvůli pár procentům rozdílu v ceně. Při nákupu za čtyři tisíce ušetříte třeba dvě stovky na DPH projedete jenom v benzínu čtyři.

 

Tak to je asi ten důvod, proč se vláda rozhodla jak se rozhodla. Dobré to není, ale jaké jsou alternativy. Stále chybí 100 miliard a to už se sebralo 100 miliard policistům, korupčníkům, hasičům, sociálním dávkařům a zvýšily se daně už za Janoty a dále se mají zvyšovat.

 

Kdo to zaplatí?

To jsem nenapsal úplně přesně, spíš by to chtělo napsat: Kdo to každoročně zaplatí?

 

Kde hledat další „zdroje“ nebo další „rezervy“. Rezervy jsou tak trochu vyčerpané a zdroje nejsou.

 

Sebrat důchodcům, když jim ČSSD nabízí 13. důchody a když se bude všechno zdražovat přes DPH? To by asi neprošlo, krom toho jim i tato vláda slíbila přidat.

 

Sebrat rodinám s dětmi? = Politická sebevražda.

 

Sebrat rodinám bez dětí? To je současná varianta, je to politicky nejprůchodnější. Ale nemůžete sebrat dalších 100 miliard, tolik nás co zatím nemáme děti není, abychom to utáhli a nebo si je kvůli Vám pořídíme o rok či dva dřív a daňová zátěž přejde na lidi před důchodem.

Ne prostě tohle není cesta, už tak je u nás složená daň jedna z nejvyšších v Evropě.

 

Sebrat podnikům? Zvýšit jim daně třeba o polovičku nebo na dvojnásobek? To by v době dobíhající krize udělal jenom ekonomický analfabet, takovým opatřením by podniky buď zruinoval nebo zahnal do zahraničí. I za normální ekonomické situace a ty ostatní by opět přešli na maximální daňovou optimalizaci a daní by se víc nevybralo.

 

Nechat rozpočet dlouhodobě v deficitu?

To už se jednou zkoušelo a skončilo to tak, že máme deficit hodně před bilion korun a platíme za to roční úroky více než 60 miliard. Mimochodem, kdybychom tento schodek neměli, tak by se už nehledalo, kde ušetřit 100 miliard, ale jen 40. Kdyby, kdyby, kdyby. Musí se vycházet ze situace která je teď.

 

To co má vláda v plánu je počkat na zlepšení ekonomické situace a doufat, že se díky tomu bude výběr daní zvyšovat rychleji, než jak porostou státní výdaje a tím že se jednoho krásného dne vyrovná státní rozpočet. Tak doufejte, že se nám, našim a našim zahraničním podnikům, co u nás platí daně bude dařit, protože jinak není jiná cesta než opět snížit výdaje na všem o dalších 10 %.

 

Nějaké vládní rozhazování ekonomiku nepozvedne, protože se tímto způsobem vždy víc rozháže než vybere zpět, tak to prostě je, jinak bychom klidně mohli chválit tunelování státního rozpočtu, jako dotaci do ekonomie. Něco jako, když se své doby, po roce 2000 podporovaly podniky pobídkami. Možná proto některé vlády s korupcí nic nedělali. Berou ji jako investici, prý čím se víc rozháže, tím bude výkonnější ekonomika…

 

Ale kam tím vším vlastně mířím?

 

My tu vedeme žabomyší války o prát kaček na DPH u knih a u rohlíků, o tom jestli má být odpočet na dítě o 140 nebo 150 Kč větší a přitom to stále celé neštymuje o 100.000.000.000,-  na roční bilanci 1.300.000.000.000,- celkově, které stále chybí a které někdo zaplatí buď teď a nebo později i s úroky.

 

Proto říkám, že je mi úplně jedno jestli budou dražší knížky nebo pomeranče nebo menší odpočty na děti, stejně to budeme muset zaplatit, výhodu mají důchodci, těm se valorizují důchody podle inflace a mohou doufat, že umřou dřív než i to přestane platit, což samozřejmě jednou nevyhnutelně platit přestane, pokud odchod do důchodu neposuneme někam nad sedmdesát let, jako to bylo za komárů, kdy se odcházelo do důchodu v době, kdy chybělo zhruba pět až deset let do průměrné doby úmrtí. Dneska si průměrný člověk užije v důchodu takových 15 až 20 let.

 

To není nic proti důchodcům, vím, že to lehké nemají a taky tam jednou budeme, třeba taky. To je prostě jenom konstatování faktu.

 

Takže můžeme buďto víc šetři, nebo doufat ve zlepšení situace a víc neutrácet a nebo nechat zkrachovat sát, což by se zhruba rovnalo tomu, jako bychom teď opět snížili všechny výdaje o dalších 10 až 20 %.

 

Současná vláda má hodně chyb to nepochybně, ale podle mých měřítek tu za posledních deset let žádná lepší nebyla. Doteď tu nebyl nikdo, kdo by ubral na korupci a nikdo, kdo by našel odvahu skutečně škrtat ve výdajích, nikdo, kdo by měl odvahu či sílu prosadit alespoň nějakou, i když pochybnou důchodovou reformu, ale stále je lepší udělat něco než nedělat vůbec nic. ( Snad jim to vydrží. )

 

To že se proti korupci bojuje je patrné i z obrovské snahy sesadit lidi, co proti korupční boj celkem úspěšně a s dobrými výsledky vedou, jako je Bárta nebo Vondra.

 

Těmhle dvěma držím palce, aby toho rozkryli co možná nejvíc, než se je někomu „podaří“ sesadit.

 

PS:

Už jsem Vás asi unavoval dost dlouho, původně to měl být miniblog a nakonec je z toho takové delší zamyšlení, vytmavit mě to můžete v diskusi. Samotnému mi není dobře z toho, že něco obhajuji, většinou jenom útočím, ale když udělám průnik možných a politicky průchodných variant, tak to co se děje, je jedna z těch lepších špatných možností a prostě mě nezbývá než to uznat.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Novotňák | pátek 18.3.2011 14:18 | karma článku: 13,63 | přečteno: 1245x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

5.4.2021 v 0:21 | Karma: 5,98 | Přečteno: 187x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik