Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K obědu jsem měl kachnu

Četl jsem v MF několikastránkový popis toho jak ozbrojené komando ČEZu přepadává lidi u nich doma a nutí je k sebevraždě. Jak tyto lidi s kuklou přes obličej a v trenýrkách zavírají do dodávek a pak je odvážejí mučit do speciálních místností. Vydírají je, dokud nezaplatí.

 

Přece jenom mě reakce novinářů nepřijde nestranná, jak by měla být. Když si uvědomíme, že ti elektrikáři jsou lidé, kteří musí jednat s lupiči. Ano s lupiči elektrické energie. Se zloději, kteří jim vyhrožují, štvou na ně psy a ohrožují je i palnýmy zbraněmi na životě.

Jednat se zloději je nutně velice stresová práce a nikdy dopředu nevíte jistě, který člověk je zlodějem a který není. Který na Vás vytáhne nůž a který bude rozumně jednat o doplacení.

Dělat takovou práci bez speciálního výcviku mě přijde stejně rozumné jako slézat skálu bez jakéhokoliv vybavení. Je přece naprosto přirozené, že kdo vymáhá dluhy a odhalujete zloděje, měl by mít jak proškolení z psychologie, tak proškolení v sebeobraně.

A pochopitelně, že i když je v programu výcviku střelba na cíl a usekávání hlav kuřatům, tak to ještě neznamená, že budou tito elektrikáři střílet a mačetami masakrovat neplatiče. Je to jen součást posilování sebevědomí, aby takový elektrikář nepřišel k neplatiči, nestáhl ocas a neotočil se na patě a neodešel.

Vždyť je v zájmu nás všech, aby Větnamští pěstitelé konopí a jiní zloději platili za elektřinu. Protože kdo to pak doplatí? Zase my, kteří poctivě platíme i za tyto neplatiče. A to nejsou nějaké koruny, to jsou stovky miliónů.

To je ovšem spoustě z Vás milí čtenáři jasné, proč to tedy není jasné novinářům?

No ono jim to jasné je, pouze využívají obecné nenávisti lidí k ČEZu k vyšší prodejnosti svých článků, a jak to tak bývá, oni tu nenávist lidí sami vytvářejí a pak se na ní dále přiživují. Copak se toto dá považovat za objektivní žurnalistiku?

Ale čert vem ČEZ, ono se to opakuje docela často, problém je v tom, že tímto stylem žurnalistiky pomáhá i Mladá Fronta podkopávat základy demokracie a tržního hospodářství. Kvůli této laciné snaze zvýšit obrat (a pochybuji, že úspěšně), bude jen sílit tlak po znárodňování a po starém systému.

Naštvat lidi je velice snadné, zvlášť pro velká média a emocionálně se rozhodující lidé jsou zhoubou demokracie v každém případě, protože demokracie je státní uskupení založené na rozumu, nikoliv na síle nebo na emocích.

 

V podstatě stačilo napsat, že elektrikáři ČEZu podstupují speciální výcvik, aby se ubránili násilníkům a aby dokázali vyjednávat i s nepříčetnými lidmi. A k tomu, že je někteří lidé žalují, protože se domnívají, že jejich nátlak byl nepřiměřený.

 

Ale o tom jestli nepřiměřený byl, ať rozhodne soud, ne novinář! Jenomže takto by to asi nikoho nezajímalo, protože to není dost dramatické. Nestranné zprávy už se holt nenosí a nedej bůh se přiklonit na stranu těch, kteří jsou společností nenávidění.

Nestrannost přece není o tom, že necháte prostor také pro komentář protistrany, aby se s Vámi mohla přít. Takto to je to správně jen pokud se napadají dva nezávislé zdroje. Ale tady to nejsou dva nezávislé zdroje, tady jsou to novináři proti ČEZu a „boj“ se odehrává na stránkách novin. Tedy je asi jasné kdo je na koni, kdo určuje pravidla hry a kdo tedy bude vítěz.

Novináři mají informovat, ale mají být také arbitrem? Pokud budou arbitrem, vracíme se do minulého století a to by si snad kromě pár pomatenců nikdo nepřál a především by si to neměli přát novináři, alespoň ti nezávislý ne.

Na druhou stranu, za to asi nemohou ani ti novináři, ti nebudou tak hloupí, toto je způsobeno tlakem řídících pracovníků a ten je způsoben tlakem majitelů a ten tlakem inzerentů a občas mám pocit, jestli do toho nemají co mluvit i politici, třeba podobně jako v případě deníku právo, kdy lidi z ČSSD vyhrožovaly šéfredaktorovi, že u nich polostátní firmy přestanou mít reklamu, když jim nepůjdou na ruku. A kdo má teď nejvíc reklamy u MF Dnes, nevím, ale třeba to víte vy?

 

To už ovšem odbočuji od původního tématu, kam bych neměl, tedy nechtěl, proto bych tady úvahu skončil a popřál všem pěkný den.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Novotňák | čtvrtek 4.2.2010 4:55 | karma článku: 17,90 | přečteno: 1468x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

5.4.2021 v 0:21 | Karma: 5,98 | Přečteno: 187x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  21:56

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik