Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ekologická katastrofa? To je pitomost!

To je pitomost, za celý svůj život jsem neslyšel o ničem, co by skutečně ohrožovalo životní prostředí a zároveň by to způsobili lidé. Stejně tak člověk nemá nástroje a v dohledné době ani nebude mít dostatečné prostředky, aby zničil ekosystém na „modré planetě“. Ekosystém na naší planetě nemůžeme zničit, ani kdybychom skutečně chtěli.

 

Můžeme vyhubit slony, můžeme vyhubit velryby, můžeme vyhubit blahovičník, můžeme vyhubit sebe, ale ekosystém „vyhubit“ nemůžeme, je téměř nezničitelný. Čím je forma života menší, rozšířenější a jednodušší, tím méně je ohrožena.

Nosorožců je pár posledních kusů, ti za čas vyhynou, ať se o to přičiníme nebo ne, ti už možná nemají ani dostatečný genofond, ale zkoušeli jste někdy v zahradě vyhubit pýř, svlačec nebo jinou plevel? Možná se Vám to podařilo jeden rok, možná se Vám to podaří i roky další, ale zkuste se o zahrádku jeden rok nestarat. Kdo zvítězí nad snahou člověka zničit přirozený ekosystém zahrady? Zvítězí příroda, vždycky zvítězí příroda. Ekosystém daného místa můžeme pozměnit či zničit jen na krátký čas a v podstatě jen po dobu kdy ho „násilím“ ovlivňujeme.

Můžete do půdy vysypat deset pytlů soli, můžete tam nalít deset barelů ropy, můžete tam nalít deset lahví sava, stejně se na tom místě za pár let objeví první tráva, stejně se na tom místě za pár desítek let objeví první keře, stejně se tam za pár set let objeví první stromy, stejně zvítězí příroda nad člověkem, jako vždycky.

Můžeme miliony kilometrů čtverečních osadit řepkou, ale přestaňme tu půdu orat a řepka záhy sama zmizí.

Můžete zabetonovat a zaasfaltovat tisíce kilometrů země, ale přestaňte se o ta místa na nějaký čas starat a uvidíte, jak se v prachu a blátě rodí první tráva, první stromky, které, jak budou mohutnět, rozervou betonovou a asfaltovou plochu svými kořeny. Přijďte na takové místo za tisíc let a bude tam neprostupný les.

Můžete zasypat miliony kilometrů čtverečních radioaktivním odpadem, můžete odpálit tisíce jaderných bomb, zabijete miliardy lidí, zabijete miliardy zvířat, ale přijďte se podívat do oblasti kolem Černobylu. Lidí tam najdete poskrovnu, ale příroda v těch místech dávno přerostla, naši, lidskou zástavbu.

Můžete zalít moře ropou, zabijete pár tisíc vodních ptáků, zabijete v daném místě některé vodní savce a některé ryby, ale mořský ekosystém nezničíme. Bude to pro něj znamenat jen novou příležitost na čas utvořit nové eko-vazby a eko-vztahy bakterií, rostlina živočichů. Bakterie stejně ropu za čas rozloží a moře se vrátí do původní podoby. Komu tím ublížíme? Zase jen sobě. Úlovky v takovém moři budou pro nás jedovaté, ale to že se v daných místech nebude moci rok, či snad dva nebo víc lovit, bude pro místí populace ryb a živočichů znamenat jen, že se rychle vrátí do početních stavů před lidským drancováním rybolovem.

Můžeme vypustit do ovzduší miliardy tun CO2, zvýšit teplotu planety o pár stupňů a čeho tím docílíme? Jen toho, že se pár druhů rostlin či živočichů přestěhuje víc na sever, možná se nám podaří vyvolat hladomory, možná pár druhů rostili či zvířat zmizí a možná se za pár tisíc let objeví pár druhů nových.

Můžeme při velké snaze částečně rozpustit polární čepice, třeba se nám i podaří zastavit Golfský proud a čeho tím dosáhneme? Jen toho, že Evropa zamrzne pod příkrovem ledovce, jako už tolikrát v minulosti, ale ekosystém to za pár set tisíc let stejně sám vrátí do původního stavu.

Jsme vůči ekosystému naprosto bezmocní.

Můžeme zamořit spodní vody tisíci tunami jedů, ale stejně otrávíme akorát tak sebe.

Můžeme při velké snaze vykácet celý deštný prales a celé sibiřské lesy, ale les nám sám bude vyrůstat s prominutím „za prdelí“. Lehká semínka se rozletí nad holou zemí sama, a ty těžší budou ptáci „kakat“ všude kudy proletí a za námi bude vyrůstat nový prales. Možná ne hned stejný, jako ten původní, ale za pár set let bude od něj k nerozeznání. Možná z něj zmizí některé druhy a nějaké nové se za stovky tisíc let na jejich existenčním místě objeví. Ale život na planetě se nepočítá na tisíce, ba ani na miliony.

My už tu možná nebudeme, ale ekosystém a příroda tu budou stále.

Jsme vůči ekosystému naprosto bezmocní, snad velkým dočasným zásahem, který můžeme svými prostředky způsobit, by bylo zničení ozónové vrstvy. Byl by to ovšem stejně tak největší zásah do vlastních řad. Ona by se z toho příroda za chvíli vzpamatovala a vyrobila by si ozón nový, ale my bychom tím spálili především sami sebe.

Ekosystém můžeme o kousíček někam posunout, poupravit, ale nemůžeme ho zničit. Naší snahou o zničení ekosystému ničíme tak akorát sebe a až to ekosystém přestane bavit, vyvine bakterii nebo virus, kterým se nás jednou pro vždy zbaví, pokud ho ovšem nepředběhneme a nevyrobíme si ho dřív sami.

Planeta se tak zbaví jedné svojí titěrné a bezvýznamné epizody, uběhnuvší během pár tisíc let, ve své nesrovnatelně delší, miliardy let trvající existenci. Ekosystém na nás zapomene stejně, jako zapomněl na mamuty, ptáky dodo a na trilobita.

Proto chraňme přírodu ne kvůli přírodě samé, vždyť nejvyšší lebeda a nejostřejší křen roste na starých skládkách, ale kvůli sobě. Abychom ke křenu nemuseli za chvíli pojídat tu lebedu. (Když se k němu dá vymyslet i podstatně lepší příloha.)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Novotňák | neděle 13.6.2010 2:44 | karma článku: 19,09 | přečteno: 1566x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

5.4.2021 v 0:21 | Karma: 5,98 | Přečteno: 187x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53

Aktualizujeme Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik