Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se vloupat domů II

Co se dá dělat, když zabouchnete dveře s klíčem uvnitř v zámku? Asi si říkáte, že pokud není otevřené okno, nezbývá než zavolat zámečníka. Chyba! Na nedávné návštěvě u příbuzných jsem se přesvědčila o opaku… dovnitř jsme se totiž doslova vloupali. A to poněkud netradičním způsobem.

Čtyř dní kolem svátku 8. května jsme využili k návštěvě našich ostravských příbuzných. První dva dny probíhalo vše zcela normálně (pokud považujete nepopsatelný chaos za normální stav). Třetího dne jsme se však rozhodli si vyrazit na výlet. Nás pět vždycky nadělá hrozný zmatek, a to i přesto, že čtyři z nás jsou už dávno dospělí (troufám si říci, že jistý šestnáctiletý člen rodiny zmatkuje obvykle dokonce nejméně).

Připraveni jsme stáli venku. Zdálo se, že nic nechybí. Strýček zabouchl dveře. „Zamkneš?" zeptal se tety.

Ruka jí vylétla k ústům. „Já jsem nechala klíč doma!"

Dovolte mi poznamenat, že kdykoli nemá teta klíč u sebe, je zaražený ve vnitřní straně zámku. Nyní tomu bylo nejinak.

„Zavoláme zámečníka, až se budeme vracet," navrhla máma.

„To stojí tak tři tisíce!"

„Ale co jiného se dá dělat?"

„Cestou si to rozmyslíme."

Během ní jsme došli ke dvěma návrhům: Nejdřív se pokusíme otevřít dveře pomocí kreditní karty (v což jsme vzhledem k bezpečnostnímu zámku nevkládali velké naděje), a když to nepůjde, zkusíme to podzemím.

Pod ulicí, kde stojí onen domek, totiž vede šachta s rozvody plynu, vody a elektřiny, kam se dá vchodem u posledního domu vejít. Každý v ulici má od ní klíče. Stačí někoho o ně pořádat (vlastní zůstaly samozřejmě vevnitř).

Ale nemyslete si, že je to tak jednoduché! Samotnou šachtou se do domu nad ní nelze dostat. Z šachty se dá ale prolézt do štoly, která vede pod záchodem. A tam je úzké víko v podlaze, kudy se v případě potřeby leze dolů k opravení kanalizace.

Shodli jsme se, že pokud to může někdo dokázat, tak jedině nejobratnější a neštíhlejší člen rodiny (= nejmladší člen rodiny).

Po návratu jsme zjistili, že kreditní kartou to skutečně nejde, a tak jsme si od sousedů vypůjčili klíče. Táta se mnou šel dolů do šachty. V šachtě existuje jisté, byť chabé, osvětlení, ale štola se topí v temnotě. Baterku jsme s sebou ovšem nikdo nenosili.

„Tak jsme tu," vydechla jsem do ticha a rozkašlala se ze zvířeného prachu. Pochybovačně jsem se zadívala na mezeru mezi plynovými trubkami a betonovým dnem štoly, asi tak ve výši mých očí. Mohla být široká sotva víc než dvacet centimetrů.

„To nepůjde," řekl táta.

„Ale půjde! Můžu si stoupnout tady na tu velkou trubku?" Opatrně jsem vsunula hlavu do otvoru. Šlo to. Vyškrábala jsem se tam celou horní půlkou těla. „Zadek bude těžší!" Už jsem si začínala myslet, že se tam nedostanu. Pak jsem to zkusila bokem. Strčila jsem nahoru pravé koleno, táta mě chytil za nohy a pomáhal mi do štoly. Procpala jsem se tam!

Ta část, osvětlená trochu světlem z šachty, vypadala nevábně. Samý rozsypaný cement či co, kusy starých cihel, dokonce nějaké kovové nosníky... Výška ani ne půl metru. Člověk tam musí lézt po kolenou.

„Podej mi mobil, prosím tě, ať vidím!"

„Mělo by to být vlevo... tam u stěny..."

„Mám to!" vykřikla jsem. Od podlahy záchodu mě dělilo už jen plastové víko. To bylo sice do podlahy přiražené pořádně, ale nepřišroubované. Teta na něj dávala starou žehličku (tu úplně starou, neznající pojem elektřina a těžkou jako olovo), ale ta by měla být po straně. Když budu tlačit na druhý konec...

Deska se mírně nadzvedla. Na další pokus už jsem uviděla denní světlo - a odklopila ji!

Štolu i šachtu zaplavil vítězoslavný smích, který by komukoli, kdo o naší akci nevěděl, musel připadat pořádně děsivý. Vždyť kdo se bláznivě chechtá v temném podzemí? Jedině obávaný fantom ostravských sklepení...

Vytáhla jsem se nahoru. Bezpečnostní systém začal houkat na celou ulici, ale na heslo jsem si naštěstí vzpomněla. A už jsem běžela odemknout. Jakmile jsem ostatní vpustila dovnitř, utíkala jsem za tátou.

Už vycházel z šachty. A já jsem tam stála, zjevení obalené od hlavy až k patě prachem, triumfálně třímala klíč v ruce a pořád se bláznivě smála. Procházející sousedka se na mne podívala poněkud obezřetným pohledem.

Tak vězte, že když si zabouchnete klíč doma v zámku, není třeba hned volat zámečníka - pokud máte štolu!

 

Některé detaily byly vzhledem k zachování soukromí poupraveny. Příběh o „šachto-štolové akci" je však zcela pravdivý, včetně metrických údajů :-).

Autor: Julie Nováková | pondělí 12.5.2008 15:07 | karma článku: 16,20 | přečteno: 2147x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).