Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V čem je vlastně současná vláda jiná?

Když pročítám blogy svých kolegů, mám někdy pocit, že čím tvrdší a ostřejší kritika vlády, tím vyšší ohodnocení. V posledních dnech se ke kritice vlády přidal i Klaus a mnozí spekulují, co svými kroky sleduje. To ale zřejmě pochopíme až po ukončení jeho prezidentování a dalších parlamentních volbách. Je ale skutečně současná vláda a hlavně někteří její představitelé tak strašlivá? Z úhlu běžného člověka v mnohém zřejmě ano a asi nemá smysl plýtvat řádky a rozepisovat se o korupci, některých nekoncepčních krocích, politicko - podnikatelském projektu Víta Bárty v podání VV atd. 

Jenže vzpomeňme na jiné vlády a jejich představitele. Co třeba oposmlouva, která do českého prostředí zavedla politizaci toho, co politizované být nemá a v demokracii ani nesmí? Smlouva, jejíž název, jak zdůrazňoval třeba Jacques Rupnik, se do cizích jazyků nedal ani přeložit, protože její smysl byl ve starých demokraciích naprosto nepochopitelný, vkládal moc jen do rukou dvou politických stran. Vzpomínáte, jak vláda Miloše Zemana s tichým souhlasem tehdejší ODS dosadila své lidi do všech lukrativních postů v úřadech a podnicích, které zřídil či spoluvlastnil stát? Jednalo se např. o Českou konsolidační agenturu, Fond národního majetku, Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Český Telecom či Unipetrol, ale i nejvyšší kontrolní úřad a Komerční banku… A co vláda, v jejímž čele stál bývalý elektromechanik z Vršovického depa, nakonec ministr vnitra a držitel titulu JUDr. z plzeňských práv Stanislav Gross? Vzpomínáte si na aféry ohledně zřizování policejních týmů, jemu přímo podřízených s nejasným účelem, na aféru kolem jeho bytu v Praze, na aféry kolem jeho akademického diplomu atd.? Jméno Jiří Paroubek je zřejmě stále v čerstvé paměti a mám za to, že jen málokdo a málokdy byl v politice tak (a třeba dodat právem), kritizován. Připomeňme si např. jeho výrok, že volby, ve kterých prohrál, připomínaly únor 1948. Nicméně Paroubek byl kritizován z mnoha jiných důvodů. Již dávno zaváté jsou aféry kolem Knižního velkoobchodu a Miroslava Macka, kauza Katarského prince, který byl obviněn za pohlavní zneužívání nezletilého chlapce a kterého nelegálně vydal zpět do Kataru tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec, kauza kolem financování ODS… A co třeba aféra Olovo, do které byl zamotán Miloš Zeman, aféra Český dům a Jan Kavan? Afér, skandálů, zneužívání moci a nekompetentnosti politiků jsme si užili a žel užíváme více než dost. Až se někdy člověk diví, jak tento stát ještě může fungovat. Nutno dodat, že aféry politiků se dějí nejen u nás, rozdíl však je, že v civilizovaném světě velmi často podobné aféry vedou politika k tomu, aby složil mandát.

V čem je ale tato vláda jiná? Dnes vidíme, že se neliší počtem skandálů, mírou korupce nebo větší či menší (ne)kompetentností než vlády předešlé. Je jiná tím, že po dlouhé době byla zvolena přesvědčivou většinou. Dle mého byl jedním z důvodů pro velikou část národa nesnesitelný Jiří Paroubek ale i to, že lidé očekávali od této vlády, že některé věci na politické scéně dá alespoň částečné do pořádku. Jasná parlamentní většina byla až nečekaným vyjádřením důvěry a touhy něco změnit. Jenže současná vláda tuto důvěru v mnohém prohospodařila. Přiznám se, že v tomto vnímám jeden z nejhorších a nejvíce smutných momentů pro tento stát. Nazval bych to ztráta nadějí. Ztráta naděje je zlá nejen v politice, ale v jakémkoli mezilidském vztahu i životní situaci, protože vede k rezignaci. Na jednom místě v Bibli se píše, že člověk, který ztratil naději, je jako stín. Myslím, že je to zajímavý příměr.

Nedomnívám se, že voliči pravice byli naivní a čekali, že Nečasova koalice vše vyřeší, ale očekávali nebo měli naději na alespoň částečné pozitivní změny v českém dlouhodobě zahnívajícím politickém rybníce. Nedočkali se… a jejich naděje se v mnohém dočkaly zklamání.

Budoucí vláda zřejmě nebude v mnohém jiná než vláda současná. Asi bude mít jiný politický program, ale jak vidíme, program je jedna věc, druhá jsou potom lidé, kteří jej reprezentují. Pokud ti jsou pokleslého charakteru, je do jisté míry jedno, zda jste pravičák nebo levičák. Stejně si děláte, co chcete, protože volební sliby jsou pro vás jen cár papíru nutný k tomu, dostat se k lizu. Na rozdíl od současné vlády je ale často budou volit lidé, kteří ztratili zbytek naděje, který měli před volbami posledními. A to je stejně špatná zpráva, jako všechny kauzy, které se na nás dnes a denně valí…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Novák | sobota 29.9.2012 20:30 | karma článku: 23,52 | přečteno: 1473x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik