Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ulička lásky ve Smečkách a žena jako věc

Psát o tom, že vystavovat polonahé ženy v oknech, aby přilákaly na své lože co nejvíce zákazníků je špatné či dokonce nemorální, znamená říkat si o nálepky typu moralista, pokrytec, zpátečník, netolerantní člověk atd. Podle ankety na portálu Novinky.cz tato věc většinu občanů nepohoršuje. Lidé, kteří Ve Smečkách bydlí, prý zřejmě mají smůlu a budou si muset zvyknout na tento nový kolorit našeho hlavního města, protože zákony jsou na provozovatele vykřičených domů krátké. Prý jsme tolerantní společnost a tak musíme tolerovat i tento, v Praze nový fenomén. Jenže skutečně tolerance znamená nechat volný průchod téměř čemukoli?

Pokusím se napsat pár krátkých odstavců, proč tuto novou věc vnímám jako špatnou. Ještě před tím bych chtěl napsat, že ani mě tyto ženy nepohoršují, protože jsem stejně jako kdokoli jiný vystaven mnoha horším věcem, jenže to, že mě/nás něco nepohoršuje, ještě neznamená, že je ta či ona věc správná.

Myslím, že výše popsaná skutečnost degraduje ženu. Nejde pouze o ženy vystavující se v oknech, ale poselství, které je vysíláno (nejen) kolemjdoucím. Žena je v tomto pojetí především objektem k ukojení mužské vášně, je jakýmsi odkladištěm mužského spermatu. Když má muž chuť na sex a má peníze, je tu žena, která mu za ně podrží. Můžeme si stokrát říkat, že takto to přece není, ale obávám se, že realita polonahých žen, toto poselství vysílá.

Pokud je mi známo, ve vitrínách se vystavuje zboží. Dříve se prý takto vystavovali otroci, kteří byli svými pány považováni za věc, nikoli za lidskou bytost. Lidé stojící v oknech nás vedou k tomu, abychom se takto dívali nejen na ně ale v posledku i na člověka jako takového. Divíme se, jak kolem nás narůstá násilí a hrubost, ale tímto počinem tomu nahráváme. Lidé ve výloze, stejně jako cokoli jiného, jsou zboží… a se zbožím nemusím nakládat nijak ohleduplně. Zároveň společnost degradující jakéhokoli člověka na zboží, je nemocná.

Když si něco koupím, očekávám, že je to moje a že si s tím mohu dělat, co chci. Namítnete, že s prostitutkou si dělat co chci, nemohu, že je chráněna pasákem. Jak to přesně je, skutečně nevím, ale mentalita „koupil jsem si něco, proto mi to patří“ je normální. Tímto veřejným vystavováním lidí a jejich použitím za peníze sdělujeme, že můžeme člověka alespoň na nějakou chvíli mít, vlastnit, že je na stejné úrovni jako věc.

Jedna z věcí, kterou se člověk (tedy někteří lidé) liší od zvířete je ta, že lidé k sexualitě potřebují intimitu a vztah. Zdůrazňuji slovo lidé. To, co vidíme ve Smečkách, komunikuje především mladým lidem, že obojí je k sexu zbytečné. Jenže ono to nejen zbytečné není, ono to ke skutečnému prožití sexuality je nezbytné.

Rozjížděním tohoto typu „průmyslu“ a legislativní nepodchyceností těchto oblastí, v naší zemi nahráváme rozšíření obchodu s bílým masem. Nevěřme tomu, že většina žen, které ve vitrínách jsou, zde jsou dobrovolně. Ano – některé si tento osud vybrali sami, ale mnohé byly do této situace vmanipulovány díky nesmírně těžkým životním podmínkám, ve kterých se ocitly, mnohé přímo donuceny. Tyto ženy se bojí o svých životních osudech mluvit, protože by přišel tvrdý trest od jejich majitele. Více doporučuji na http://nefariousdocumentary.com/

Nakonec je zde i reakce místních obyvatel. Nejedná se o žádné moralisty, zpátečníky ale zcela normální lidi, kterým je nepříjemné, že pod okny mají, to co mají. Asi nikdo z nás netouží bydlet naproti bordelu. Na tom není nic nenormálního. Jenže někde zde nastává problém, který tkví v tom, když se morální a nemorální začne nahrazovat ze zákonné a nezákonné. Jde totiž o to, že můžete jednat nemorálně a přesto zákonně. Právo nikdy nemůže plně postihnout morálku. V civilizovaných společnostech se morálka předpokládá, dokonce na ní stojí mnohé nepsané zákony. Jenže to je ve společnostech civilizovaných. Obávám se, že přívlastek civilizovaný do naší reality patří nějak méně a méně.

Prostituce zde byla a bude. Nelze ji násilně vymýtit. Pokud se o to pokusíme, bude existovat tajně. Nemusíme jí ale jít naproti a z lidí dělat věci. Zároveň tím, že bude za zdmi, se nedopouštíme pokrytectví, ale neverbálně sdělujeme třeba svým dětem, že prostituce není něco normálního a že nechceme, aby si tento životní styl zvolili. Legislativními úpravami jí potom lze omezit. Má to smysl, protože nakonec nejvíce trpí ty, které jsou za okny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Novák | čtvrtek 3.5.2012 16:51 | karma článku: 25,98 | přečteno: 2263x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik