Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Saulovo prokletí nebo Osvětim...

Když byl Eichmann postaven před soud, otiskly jordánské noviny Jerusalem Times dopis, děkující mu (myslí se Eichmannovi), za „opravdové požehnání, které prokázal lidstvu“. Soudní proces prý jednoho dne vyvrcholí likvidací zbývajících šesti miliónů Židů, aby byla pomstěna Eichmannova krev.

Nenávist vůči Židům, která válkou absolutně neskončila, se přenášela i do OSN. 1. října 1975 byl se všemi poctami na půdu OSN přijat „řezník z Kampally“ Idi Amin, který proslul nejen brutálními masakry v Ugandě, ale i svým antisemitismem. 12. září poslal telegram generálnímu tajemníkovi OSN Kurtu Waldheimovi, v němž oslavoval holokaust a oznamoval, že „když už v Německu nestojí žádná Hitlerova socha, nechá mu vztyčit památník v Ugandě“. Přesto byl na půdě OSN srdečně přijat a mnoho delegátů, především ze sovětského a arabského bloku mu mohutně aplaudovalo. Poté měl Amin anti-židovský projev, v němž požadoval vyloučení Izraele z OSN a jeho vymýcení. Následující den byla na jeho počest uspořádána recepce. O 14 dní později třetí výbor Valného shromáždění schválil 70 hlasy proti 29 (27 se zdrželo, 16 bylo nepřítomných) návrh na odsouzení sionismu jako formy rasismu. 10. 11. schválilo rezoluci celé Valné shromáždění (67 ku 55, 15 se zdrželo). Izraelský delegát a pozdější prezident Izraele Chaim Herzog připomenul, že hlasování proběhlo v den sedmatřicátého výročí nacistické křišťálové noci. Americký delegát řekl, že Spojené státy neuznávají tento hanebný akt a nikdy se jím nebudou řídit. Na této ukázce vidíme, že jednak antisemitismus není pouhým problémem běsnící lůzy, jednak se vyskytoval brzy po strašlivých zkušenostech II. světové války a vlastně nikdy ve skutečnosti nepřestal… Zároveň vidíme, že se probouzí i dnes.

Jen málokdo do detailů rozumí izraelsko-arabskému konfliktu, nicméně všichni rozumíme tomu, že Izrael se prostě musí bránit a že je obklopen státy, které, kdyby mohli, tak jej smetou z povrchu zemského. Navíc zřejmě nikdo nezpochybňuje, že v případě Izraele hraje obrovskou roli historická zkušenost. Britský historik P. Johnson napsal, že jedno z hlavních ponaučení židovských dějin je, že opakované slovní útoky vedou dříve či později k fyzickému násilí. Po celá staletí představovaly antisemitské texty strašlivou inspiraci, která vrcholila potoky židovské krve. Zdaleka se nejednalo jen o holokaust. Stovky a tisíce pogromů sahají do dávné historie. Zároveň holokaust 20. století, měl ideologický námět v antisemitských teoriích 19. století. Antisemitský příval tvořený sovětským blokem a arabskými státy potom vytvořil novou formu protižidovského násilí a to státem financovaný terorismus. Jednou z klíčových organizací mezinárodního terorismu se stala OOP (organizace pro osvobození Palestiny) a poté i její další konkurenti a napodobovatelé, kteří směrovali své útoky proti Židovským cílům. Jenže Židé se začali bránit a již je nešlo více zabíjet beztrestně. Příkladem budiž zásah 280 izraelských výsadkářů na letišti v Entebee a záchrana všech rukojmích až na jednu paní, kterou zastřelil osobně Amin (Entebee je 4000 Km od Izraele) nebo zásahy proti teroristickým základnám v jižním Libanonu, který v roce 1970 – 1982 okupovala OOP, či chycení Eichmanna na půdě jiného svrchovaného státu než byl Izrael.

Pravda je, že při aplikaci práva na sebeobranu se Izrael občas mýlil a mýlí (nemám ale na mysli uvedené příklady). Jeho omyly ale jsou a byly velmi sofistikovaně nafukovány a to často těmi, kdo by měli mlčet nejvíce.

Přesto ale právo zabít při obraně je neoddělitelným předpokladem lidské existence, jakkoli toto někteří pseudohumanisté odmítají. Pochopitelně nemám na mysli nějaké banální věci, jenže Izraeli jde o přežití. Židé, kteří lidské civilizaci přinesli myšlenku posvátnosti lidského života více než kdokoli jiný, neradi přiznávali státu právo zabíjet. Považovali to za Saulovo prokletí, které vrhalo stín i na jejich největšího krále Davida. Jenže když měli Židé volit mezi Saulovým prokletím a Osvětimí, neměli na vybranou. Mají-li přežít, musí mít svůj stát se všemi důsledky, tedy i s právem na obranu. Stát Izrael se navíc stal i útočištěm obětí evropského antisemitismu, který naplno propukl hned po válce (nebo spíše válkou neskončil). Stal se určitým garantem, že nedojde k dalšímu holokaustu či „konečnému řešení“.

I proto dnes Izrael nemá na vybranou, když dělá, co dělá. Proto Evropa dělá chybu, když podléhá vlnám antisemitismu. Antisemitismus je nebezpečnější, než jsme ochotni si připustit a v konečném důsledku má devastující následky. Zároveň v Evropě má hluboké kořeny a na jeho strunu se hraje velmi snadno… 

Autor: David Novák | úterý 12.8.2014 18:01 | karma článku: 31,04 | přečteno: 1260x
  • Další články autora

David Novák

Ústavní právníci vs. odborníci z lidu s panem prezidentem

Tragikomedie okolo (ne)odvolávání ministra kultury mi ukázala na další věc o našem národě. Věděl jsem, že každý druhý chlap by byl schopen trénovat hokejový nebo fotbalový nároďák.

1.7.2019 v 15:06 | Karma: 43,57 | Přečteno: 6786x | Diskuse| Politika

David Novák

Rozdělená společnost a moje společenská bublina

Ano, žiju ve své sociální bublině a to i co se týká mého pohledu na současný společenský stav v Čechách.

3.6.2019 v 12:40 | Karma: 25,53 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Politika

David Novák

Dobře jste to soudruzi flanďákům nandali!

Bizarnost právě schváleného zdanění náhrad církvím asi nemá cenu komentovat. Už bylo napsáno a řečeno dost. Návrh jde na ruku anticírkevního nastavení části národa.

23.1.2019 v 17:19 | Karma: 44,70 | Přečteno: 6106x | Diskuse| Politika

David Novák

Pan president nejmenováním profesorů dokázal, že je čestný chlap!

Líbí se mi, že pan prezident nejmenováním dvou profesorů opět dokázal, že je čestný chlap, navíc konzistentní ve svých postojích.

14.1.2019 v 14:28 | Karma: 46,78 | Přečteno: 13756x | Diskuse| Politika

David Novák

Jak umírá demokracie

Pokud máte potřebu jisté reflexe společensko-politické situace (nejen) v naší zemi, pak vřele doporučuji knihu od dvou profesorů Harvardovy university S. Levitskeho a D. Ziblatta „Jak umírá demokracie“ (Prostor, Praha 2018).

9.1.2019 v 15:25 | Karma: 21,72 | Přečteno: 907x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik