Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezident a lidská potřeba symbolu

Ještě před pár měsíci jsme četli, že v prezidentské volbě vlastně o nic moc nejde. Důvod byl jednoduchý a zcela racionální – nejsme v prezidentském systému. Nicméně to, co kolem voleb vypuklo, vyvrací teze o nedůležitosti prezidenta. Neznám přesné statistiky, ale domnívám se, že takto vysokou volební účast dlouho nepamatujeme. Je-li pravda, že na prezidentovi „zas až tak moc nezáleží“, proč je kolem voleb taková mela? Zřejmě na něm totiž záleží…

I nejzarytější odpůrci obou Václavů musí přiznat, že naši zemi, i přes omezené prezidentské pravomoce v mnohém ovlivnili. Pochopitelně se budeme lišit v interpretaci, zda jeden či druhý zemi ovlivnili v dobrém a zlém – ale to není smyslem tohoto článku. Všichni ale znají např. Havlovu „blbou náladu“ nebo Klausovy výroky o „špinavých penězích“ (a mnohé další výroky). Ponechme stranou vášně, které se jedněm či druhým hrnou do hlavy, když tato a jiná hesla slyší a přemýšlejme, co je na těchto a dalších výrocích tak elektrizující.

Důvodem mj. je, že i když prezident v našem systému má omezenou moc, je jistým symbolem. A symbol moc má a to možná větší, než jsme ochotni si připustit. Pouze se jedná o moc poněkud jinou. Ukažme si to na pár příkladech. Fandíte-li nějakému klubu, potom jedna z nejhorších potup je, když vlajka vašeho klubu bude veřejně pošlapána. Ještě horší potupa potom je, když jsou pošlapávány národní symboly. Po válkách první co se dělá, je, že se ničí symboly poražených. Asi nemá smysl psát, jaké emoce vzbudí, když se někdo dotkne náboženských symbolů… Existuje mnohem více příkladů a jistě lepších, než jsem uvedl. Jedním ze specifik našeho národa je, že si od svých symbolů držíme odstup. Mám na mysli následující – když jsem cestoval po různých zemích, v mnoha z nich jsem se setkal s tím, že si i obyčejní lidé při různých příležitostech dávali za okna vlajky. Češi např. na den republiky, nic takového nedělají.

Nicméně stejně symboly potřebujeme. Proč? Proto, že skrze symboly se ztotožňujeme s určitou nás přesahující realitou, kterou tušíme a která je nám dost často docela drahá. Může se jednat o národ, Boha, nějaký důležitý cíl, ale i pravdu, svobodu, lásku atd. Nemusím být vůbec „filozoficky či nábožensky založený“, abych určité symboly používal, nebo se s nimi ztotožnil.  Když se vrátím k prezidentovi, potom ten sice nemá v našem systému až takovou moc, zároveň ale právě tím, že je určitým symbolem, na něm záleží. Jinými slovy nejen ten, kdo má v rukou faktickou rozhodovací moc, je velmi důležitý. Současná diskuse zda jednoho či druhého kandidáta je diskusí také o tom, co si myslíme, že nás symbolizuje jako národ. Když jsem četl články proč jednoho či druhého kandidáta ne, potom tyto vycházely mj. z myšlenky „nechci, tohoto člověka, protože symbolizuje…“ aby poté následovala smršť důvodů. Stejné platilo i opačně – tedy v pozitivním smyslu.

Jedna z oblastí, kterou má prezident symbolizovat, je morální rozměr politiky. Byl to Platon, kdo při svém hledání ideálního vedení státu napsal: „Politika se zakládá na mravnosti a jejím předním úkolem je vychovávat k ní občany.“ Ghándí „politiku bez principů“ nazval jedním ze smrtelných hříchů. Nechci, aby to co píšu, vyznělo jako moralizování. Jenže pokud na tento rozměr budeme rezignovat, nebo ho dokonce nazveme falší, naivitou potom nám nepomohou ani sebelépe nastavené zákony.  Pak nemůže fungovat ani politika, ale ani obyčejný lidský život.

Prezidentské volby tento národ elektrizují, protože kdesi v nás je touha, aby naším symbolem byl morální člověk. Proč? Protože bez této vlastnosti se nedá pořádně budova nejen stát, ale ani firma, vztahy a vlastně každá oblast, kde se setkají dva a více lidí. 

Možná namítnete, že tyto kritéria nesplňuje ani jeden z kandidátů. Nesplňuje, ale to nikdo z nás, zároveň jeden či druhý z kandidátů se k nim možná více či méně blíží. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Novák | pondělí 14.1.2013 12:41 | karma článku: 18,71 | přečteno: 979x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Předstíral epileptický záchvat a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Povídám pohádky, kremelské, plné lží. Kampaň humorem vyvrací dezinformace

15. května 2024  12:05

Ministerstvo zahraničních věcí pokračuje v kampani s názvem Prokremelské pohádky, ve které s...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:02

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik