Olovo, Bamberg, Blanka, čistý Bohouš aneb nic nového pod sluncem

Představte si, že – čistě teoreticky, by podobná policejní razie proběhla před …. 15, 10, 5 lety. Pokud nevíte, kam mířím, pokuste si vybavit termíny Knižní velkoobchod, Olovo, Zemanův kufřík, Sabina Slonková, Bamberská aféra, kauza padáky, firma Šárky Grossové a byt za skoro 6 mega, úplatky pro poslance Dolejše, Blanka, kauza Drobil, zneužití poslaneckých náhrad B. Sobotkou s následným tvrzením, „že to dělají úplně všichni poslanci“ atd.

Mohl bych pokračovat, jenže skandálů zametených pod stůl bylo tolik, že jsme se vůči nim stali v podstatě imunní. Možná jsme si tak trochu zvykli, „že to prostě k politice nějak patří“ a pokud se nám toto sdělení nezdá, každodenní praxe ukazuje, že to tak být musí. V civilním sektoru byste už byli dávno na dlažbě, v politice prý platí jiné zákony. Některé demokracie nám občas nastaví jiné zrcadlo, mnohde je normální, že politici odstupují, když se na ně něco provalí, ale u nás to zvyk není. Nečas reaguje stejně, jako jeho předchůdci - včetně křičícího Sobotky. Ať se stane cokoli, neodstoupí. Měl by, ale toto, žel, nepatří do naší policiké kultury. Na mnohé kauzy přišli novináři, o kterých současný prezident hovoří jako o novinářských hyenách, jiní píší o mediokracii, jenže kdyby nebylo svobodného tisku, o těchto a mnohých dalších kauzách bychom nic nevěděli, což by se některým z těch, kteří chtějí být zvoleni, nepochybně hodilo. Pochopitelně některá sdělení tisku jsou zveličená, ale raději této extrém, než opak.

Stále přesně nevíme, o co jde, nicméně pokud se bude jednat o úplatky, zneužití pravomocí veřejného činitele, potom se skutečně nejedná o nic nového a v tomto bodě tato vláda není jiná, než vlády před ní. Pochopitelně, že se z probíhající kauzy pokusí vymlátit politické body opozice a neparlamentní strany, stejně tak prezident, nicméně při tom všem je třeba dodat, že mnozí z nich mají též máslo na hlavě. Jejich štěstí je jen v tom, že v době jejich vládnutí policie nefungovala tak jako dnes. Pokud by tomu tak bylo, možná, že Zeman je dnes jinde než na hradě, stejně tak… jména si dosaďme sami, by mnozí seděli jinde, než sedí.

Kdyby nic jiného je dobře, že policie jedná. Zdá se, že orgány činné v trestním řízení zjišťují, že se nemusí bát vstupovat do velmi výbušných případů a že se nemusí bát politické šikany nebo likvidace svých úřadů (jako za dob Paroubka nebo Topolánka).

Zároveň je třeba vidět, že hlavním důvodem současného stavu je nikoli – jak tvrdí opozice, prorostlost vlády a zločinu, to zde totiž máme již řadu let, ale konání policie. Nezbývá, než jí držet palce, protože tlaky na ní budou enormní…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Novák | pátek 14.6.2013 9:51 | karma článku: 20,71 | přečteno: 705x