Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nacisté do parlamentu? Absurdní, ale...

Představte si, že v dalším průzkumu volebních preferencí se dozvíme, že prudce stoupají hlasy nově založené strany, jež nese jméno Nacistická strana Čech a Moravy. Zní to absurdně, ale není stejně absurdní to, že stoupají hlasy komunistům? V čem se lišili nacisté a komunisté?

 Obě skupiny slibovaly ráj na zemi, do určité míry se pouze lišily prostředky, jak tento pozemský ráj uskutečnit. Obě skupiny znaly koncentrační tábory (zde se nacisté inspirovali u Leninových komunistů), obě skupiny likvidovaly určité skupiny obyvatelstva, obě byly prosyceny antisemitismem, obě byly ovládány přísně hierarchickou strukturou, obě se vyznačovaly totalitarismem považujícím parlamentní demokracii za buržoazní přežitek, obě likvidovaly církev atd. Myslím, že podobností je více než rozdílů a že zločiny obou režimů, jsou naprosto srovnatelné.

Mnozí argumentují tím, že se jim vedlo za komunismu dobře a že tedy komunismus, alespoň u nás a za Husáka, byl přece jen lidštější.  To je sice pravda, ale před válkou a na jejím počátku se vedlo dobře i Němcům. Prý byla práce, byly potraviny, dokonce i sociální zabezpečení… Pochopitelně jen pro ty, kdo drželi hubu a krok, kdo se nebouřili proti stále silnějším totalitním praktikám, ale těch byla většina, proto se „masa“ nebo „lid“, v jehož jménu se zločiny děly, měl dobře. Je zvláštní, že i když oba režimy byly stejně zrůdné, přesto jsme ke komunistické ideologii velkorysejší a nějak mnohým nevadí, že KSČM rozhoduje o směřování země. Někdo může namítnout, že se komunisté demokratizovali. Možná ano, ale představte si, že by vznikla Nacistická strana Čech a Moravy a dodala by to samé, jako komunisté – i my jsme se poučili a demokratizovali. Už nikdy více vyvražďování odpůrců, od teď chceme pro lidstvo jen dobré. Absurdní? V čem je to absurdnější než když to tvrdí komunisté? Nebo řečeno ještě vyhroceněji – v čem je lepší rudá hvězda než hákový kříž? Obojí symbolizuje jedno z nejstrašnějších zel, které historie pamatuje, obojí díky své zrůdné minulosti nemá nárok na existenci. Navíc nacisté (tedy alespoň někteří) byli za své zločiny odsouzeni, čímž bylo světu jasně komunikováno, že nacismus je zlý. Nic takového se nestalo s komunistickými pohlaváry. Mnozí z nich se mají dokonce lépe, než jejich oběti. Lze si jen domýšlet, jak jejich obětem musí být, když se na tuto nespravedlnost a rostoucí preference komunistů musí dívat. Slovy S. Wiesenthala (řečenými v souvislosti s odsouzenými nacisty) tito nešťastníci nehovoří o pomstě, ale o spravedlnosti… nebo jak píše Bible, tito lidé „žízní po spravedlnosti“, která se v případě komunistů neuskutečnila a asi nikdy neuskuteční.

Jedním z důvodů, proč lidé jsou ke komunismu shovívavější zřejmě je, že jejich poslední zkušenost je pověstný „gulášový socialismus“ s jeho spartakiádami, jistým zaměstnáním a sociálními výhodami. Když zapomeneme na jiné věci, které v tomto systému až tak příjemné nebyly, jako např. nemožnost cestovat, studovat určité obory, podnikat, nemoci otevřeně vyjadřovat svoje názory, policejní dozor a šikana některých nepohodlných jedinců atd., nesmíme zapomenout, že komunismus nebyl pouze již zmiňovaný „gulášový“. Máme zde režim, který stejně jako nacismus systematicky zlikvidoval milióny lidí a nejen to – nikdy za tyto věci nedošlo, byť k symbolickému potrestání hlavních protagonistů, ani k jasné omluvě. Přesto pohrobky tohoto režimu mnozí volí. Chápu, že když vidíme dnešní neonacisty navlečené do černých bund s vyholenými hlavami, jde nám mráz po zádech. Když vidíme většinou důchodce, kteří se pod rudými prapory shlukují na prvního máje, budí to v nás spíše pocit jakéhosi odporu smíšeného s pocitem absurdity. Jenže zapomínáme na jednu věc – kdykoli se komunisté dostali k moci, začali se dít zlé věci. Navíc v jejich čele již nestáli neškodní jedinci ale… příkladů určitě znáte mnoho.

Na závěr si připomeňme slova Karla Čapka z jeho slavné eseje „Proč nejsem komunistou“: „Nejdivnější a nejnelidštější na komunismu je jeho zvláštní pochmurnost. Čím hůře, tím lépe; porazí-li cyklista hluchou babičku, je to důkaz zpuchřelosti dnešního řádu; strčí-li dělník prst do koleček stroje, nerozmačkají mu jeho ubohý prst kolečka, nýbrž měšťáci, a k tomu ještě s krvežíznivou rozkoší. Srdce všech lidí, kteří z těch či oněch osobních příčin nejsou komunisty, jsou zhovadilá a hnusná jako vřed; není dobrého chlupu na celém dnešním řádu; co je, je špatné. Nenávist, neznalost, zásadní nedůvěra, to je psychický svět komunismu; lékařská diagnóza by řekla, že je to patologický negativismus. Stane-li se člověk masou, snad je snáze přístupen této nákaze. Věřím až podnes, že je jistých mravních a rozumových pět švestek, po nichž člověk poznává člověka. Metoda komunismu je široce založený pokus o mezinárodní nedorozumění; je to pokus roztříštit lidský svět na kusy, které k sobě nepatří a nemají si co říci.“ Tolik ze slov Karla Čapka. Stále vice se obávám, že jeho esej napsaná v roce 1924 začne být více než aktuální….

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Novák | pátek 11.5.2012 10:39 | karma článku: 22,02 | přečteno: 1229x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik