Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život se semaforem

Konečně jsem dosáhla soustředění, lapám po slovech, hledám dokonale padnoucí výraz. Je mi nad jiné radosti milejší nová svěží myšlenka, neobvyklé slovní spojení, sarkastický postřeh.

Na tyhle lovy ve tmě mozku s drobnými elektrickými výboji potřebuji ovšem samotu, ticho, čas. Zrovna promýšlím další děj příběhu, nápady se mihají jako mžitky po direktu, třepotají jako moli, je tak rozčilující a těžké je chytat, když tu náhle slyším ve svém pokoji kroky! Jen klid. Kde je psáno, že zamíří ke mně?! Psáno to nikde není, ale zamířily, a mně se sevřel žaludek. Třeba se jde jen podívat z okna, možná nepromluví, chvilku vydržím to napětí a pak budu pokračovat.

Máš na semaforu zelenou, tak se jdu zeptat... Ach jo, zase jsem zapomněla „přepnout semafor“! Tak jsem ti, holka, dneska zažil... Představ si, jak vyřešil Karel čtvrtý problém s... Nápad, který byl málem už lapen, vybledl, zmizel, zato mi pohotově naběhl do žil adrenalin, zahořel vztek, vzňala se frustrace. Je to stejné, jako kdyby krajkářce soustředěné na paličkování, na souhru oka a ruky, na radost z tvoření náhle kdosi vytrhl rozdělanou kraječku z ruky a začal ji cupovat. Člověk nemusí být zrovna spisovatel, stejné pocity může mít při vyrušení ten, kdo píše dopis, mail, vyplňuje lejstro pro úřad...

Já, krajkářka nebohá, jindy manželem nazývána Klidná síla zažívám hysterický var u dna. Stydím se za to, nechci, aby bubliny vyvřely na povrch, tak se radši odvracím, abych mohla obrátit oči v sloup a ulevit si neslyšným vulgarismem. Co to? Proč to? Ale taková je duše psavce; nevděčná, dráždivá, nesnese při práci sbíječku za oknem, vytí nakopnutého auta nebo psa, zvonění telefonu, pláč dítěte, řev puberťáků, výkřik nadšení či vzteku, pištění komára, oslovení. Nejhorší jsou připomínky a urgence: Už jsi to udělala? Už ses na to podívala? Objednala jsi... ? Zavolalas jim tam? Koupilas to? Vynesla? Donesla? Našla? Spěchá to! A do toho maily: Dovolujeme si Vás upozornit, že ještě nebyla uhrazena... Váš systém je ohrožen... Je třeba změnit... Nepropásněte příležitost! volá mi drzá ženská od Šmejdů, že jsem cosi vyhrála, ale musím si pro to k nim dojít... Slízne to za všechny, podávám si ji.

V mém pokoji se nachází i kuchyňská linka se sporákem, varnou konvicí, ledničkou a mikrovlnkou. A manžel a syn potřebují občas jíst, cosi si ohřát, vařit čaj, kávu, dojít si pro lahváče, zkoumat obsah ledničky. Kde je chleba? ptají se domácí mužové s podezřením, že byl mnou zašantročen, zatímco na něj nepřítomně zírají. Pivo ovšem najde synek tamtéž bleskově. Rodina se mnou řešila tu spisovatelskou přecitlivělost a líbil se jí můj rozmarný návrh na používání semaforu. Vytvořila jsem tedy z podlepeného barevného papíru tři kruhy. Na červeném je napsáno: Nevstupuj! Jen při krajní nouzi nebo ohrožení. Syn se optal, je-li krajní nouzí a ohrožením hlad! Váhavě jsem přikývla, do háje, vždyť jsem matka, dítě trpět nenechám! Oranžový kruh obsahuje pokyn: Vstup, ale nemluv.  Zelený pak radostně hlásá:Jsi vítán.

Jenže, zaberu se do práce a zapomenu na dveřích zelený kruh. Nevyměním včas kruh oranžový a pak se divím, že se mnou nikdo nemluví. Červený jsem dosud nevyvěsila. Museli bychom dosáhnout shody v událostech a katastrofách, které jsou krajní nouzí a ohrožením.

Jednou za pár let se nade mnou ustrne některá kamarádka a půjčí mi prázdnou chalupu, chatu. Musím pak za samotou a tichem cestovat třeba přes půl republiky. Den dva trvá, než se vlámu na novém místě do rukopisu, než promyslím další děj a napojím se na postavy, zvyknu si na nové prostředí. Týden je hnedle pryč a musím opět sbalit svá spisovatelská fidlátka, tedy především noťásek a flašku červeného a vrátit se k semaforu.

A pak mi jednou řekla novopečná kamarádka o své krásné velké chalupě na Šumavě: Můj dům, je tvůj dům, kdykoli přijeď, řeknu ti, kde jsou klíče, piš si tam, jak dlouho chceš. Byla to pohádková nabídka, splněný sen, zahrnula jsem ji předběžnou vděčností. Když jsem pak mohla a chtěla přijet, ukázalo se, že chalupu neočekávaně obsadili cizinci z dalekých krajů. Někteří pak odjeli, další přijeli, ona navíc onemocněla a pak prý ve frontě na chalupu stálo její vzdálené příbuzenstvo. Tož... Bylo mi trapné, domáhat se vysvětlení, vím přece, že některých návrhů dobročinnosti můžeme později litovat. Potvrdilo se mi, že vztahy k majetku a kamarádkám mohou být delikátní, proměnlivé v čase, a že velkorysým nabídkám nelze důvěřovat.

Vzpomínám na bohaté mecenáše starých časů, kteří podporovali malíře, hudebníky, spisovatele. Poskytovali jim tichý azyl, dokonce jim dávali najíst! Pryč s nostalgií. Jdu vyvěsit červený semafor.

Autor: Věra Nosková | středa 20.6.2018 22:00 | karma článku: 0 | přečteno: 18x
  • Další články autora

Věra Nosková

Neviditelná a nešikovná ruka

Od volného trhu očekávám obchodní inteligenci a pružnost, sledování potřeb spotřebitelů, statistik a mezer v nabídce, vyhledávání možností jak zvýšit zisk. Ale některé projevy kapitalismu v Čechách nesou rysy zkostnatělosti, amatérismu, tuposti a dokonce lhostejností k zisku, což jsou vlastnosti, které připomínají neschopnost dnes už historických národních podniků.

12.2.2009 v 22:32 | Karma: 13,89 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ekonomika

Věra Nosková

Silvestr by se divil

Poslední den roku máme vlastně oslavovat kněze, který přežil za císaře Diokleciána pronásledování křesťanů, a stal se v roce 314 papežem. Jmenoval se Silvestr. Silvestrovská noc začala být zajímavá v průběhu 16. století, kdy se ve většině křesťanských zemí ustálil gregoriánský kalendář. Vždy nevděčný běh historie dal zapomenout na papeže a jméno svatého se v devatenáctém století stalo synonymem pro bujné až bohapusté veselí.

30.12.2007 v 11:06 | Karma: 17,47 | Přečteno: 3032x | Diskuse| Společnost

Věra Nosková

Se Sluncem se nedomluvíme

Bývá občas docela výhodné, když se stane z některého tématu takzvané politikum. Než k tomu dojde, téma plíživě vznikne - většinou v reakci na neutěšené a přežité poměry - nabývá na objemu, vážnosti a popularitě, většinou během dlouhých desítek let.

9.11.2007 v 9:57 | Karma: 9,30 | Přečteno: 866x | Diskuse| Společnost

Věra Nosková

Vymalujte si hvězdným prachem

Pan Kokeš je suverénní jak hollywoodská hvězda. Proměřuje nám primitivním přístrojkem byt a diví se: „Jak v tom sajrajtu můžete žít?“ Byt je už s ohledem na jeho návštěvu uklizený, o čem to mluví? Samozřejmě že jde o negativní energii prýštící ze země, kosmu, elektrospotřebičů, mobilů, počítačů, umělých hmot... Nabízí produkty své mateřské firmy, které mají tu moc vše odstínit.

11.10.2007 v 11:57 | Karma: 7,29 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Věra Nosková

Módní hry s minulými životy

Idea posmrtného převtělování je jedna z nejstarších náboženských představ, která člověku pomáhala smířit se se smrtí. Je především součástí východních náboženství. Všechna velká východní náboženství věří sice v převtělování, ale ideálem je vyvázat se z nich a dostat se do nirvány, do mókšy, kde se duše konečně spojí s absolutnem, křesťan by možná řekl, dosáhne věčného klidu. Dále o všech platí, že jsou součástí dějin velkých národů, jejich kultury a určují mnohdy i společenské zvyklosti a tabu. Obdivovatelům východní moudrosti by se mělo občas připomenout, že tyto bývají často v rozporu s ideály svobody a rovnosti Západního světa - jako například přetrvávající kastovnictví. Velká východní náboženství mají své rituály, umění, filosofický postoj ke světu. Dogma o převtělování je jejich organickou součástí.

3.10.2007 v 7:00 | Karma: 27,30 | Přečteno: 5912x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Prozaička, autorka románů Bereme, co je, Obsazeno, knížky textů Ať si holky popláčou. Novinářka (1991 - 2002),nyní externí a příležitostná. Členka PEN klubu a Českého klubu skeptiků Sisyfos.