Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tiger a John, dva podvodníci.

V současnosti otáčí nejen sportovním světem story dvou nadlidí, golfisty Tigera Woodse a fotbalisty Johna Terryho. Oba patří, co se týče sportovních výkonů, k nejlepším, co se týče morálky, k nejhorším. A oba mají doma peklo. A dobře jim tak.

Tito dva porušili nepsané morální zákony a nařízení, desatero i konvence konzervativní společnosti, když byli přistiženi v posteli s cizími ženami. V případě Terryho to byla dokonce žena jeho spoluhráče a dnes už pochopitelně bývalého kamaráda, Wayna Bridge, takže na pořádný malér je zaděláno.

Tento skandál má dvě roviny. Jedna je ta, kdy vyplouvají na povrch skutečnosti, které odhalují pravý charakter jmenovaných, kteří se chovají jako jednobuněční živočichové, jsou schopni odhodit veškerou slušnost a bez pudu sebezáchovy se vrhají vstříc pochybným dobodružstvím. Zapomínají, že žijí v monogamní společnosti, mají doma ženy a děti a ti jejich nezodpovědnými eskapádasmi nejvíce trpí. Zastávám názor, že lidé, jež z mnoha důvodů nechtějí, či nemohou dodržovat zásady konvenční společnosti, jež by měly být morálním zákonem, by neměli mít žádné závazky. Kdo si chce užívat, může přece, není to trestné, ale nepotřebuje k tomu ženu a děti, jež jsou následně nejvíce postiženi. Pochopitelně, proti je silný argument, že je to jistý anachronismus. Monogamie je na ústupu i na základě výzkumů, jež naznačují, že člověk je spíše bigamista, což stoupající procenta rozvodů a potratů jen potvrzují.Přesto bychom neměli zapomínat, že existují dobré lidské vlastnosti, jako slušnost, věrnost, svědomí, charakter a morálka, jež jsou prověřená a provázejí nás po tisíciletí. Nezanedbatelný je tady i dopad výchovný, kdy oba pošpinili obrazy ikon, ke kterým vzhlíží mládež celého světa a kterým by měli jít příkladem.

Druhým aspektem v této kause je stránka sportovní. V případě Woodse je celkem jednoduché. Golf je sport individuální, on se uklidil do ústraní, do odvolání zrušil své starty na turnajích a přišel tak "pouze" o   peníze od znechucených sponzorů, kteří tomuto erotomanovi, podle mne správně, zrušili smlouvy.             V případě Terryho je situace poněkud komplikovanější. Fotbal je sport kolektivní, vyžaduje kromě individuálních schopností a dovedností jistou soudružnost aktérů, kteří musí dodržovat určená pravidla, jež ve výsledku určují příznivé klima v kabině a potažmo zaručují i dobré výsledky. K tomu je samozřejmá i psychická a morální vyspělost jedinců, jinak se kvalitní kolektiv sestavit nedá.

A zde je právě kámen úrazu.Terry porušil základní pravidlo každého společenství, že co je v domě, není pro mně. Nejen většinová společnost, ale i kabina se rozdělila na dva tábory. Jedni se hříšníka zastávají, druzí, a těch je většina, stojí jednoznačně na straně Bridge a prověřených hodnot. Paradoxně nejhůře je na tom teď trenér Capello, jenž byl postaven před problém, který je nutno okamžitě řešit. Musí si vybrat z několika možností, když každá z nich bude pro někoho nepříjemná, a to i v případě, že Bridge povolán nebude, protože Terryho nominace je téměř jistá. Buď se bude tvářit, jako by se nic nestalo a čekat, že problém vyšumí a vše se samo vyřeší. To je ovšem cesta do pekla a je nepravděpodobná. Nebo jmenovanému sebere pásku, nechá jej na pokoji s tím, že hrany se postupně obrousí a vše se vrátí do starých kolejí. Toto řešení je velmi krátkozraké, hrozí dlouhodobým a stupňujícím se napětím v kabině a výsledek je podobný předchozímu. Jestliže si však Capello chce zachovat tvář, musí přistoupit na třetí, nekompromisní řešení. Viníka okamžitě vyloučit, i za cenu možného částečného oslabení týmu a vyslat všem jasné varování, že takové moresy zde trpěny nebudou. Lidské kvality a hodnoty musíme přece ochraňovat, ať se jedná o sport, politiku či cokoliv jiného.

Jedna věc mne ovšem, mimo jiné, velmi překvapila. Že na stranu podvodníka se postavila i současná nedotknutelná ikona zdejšího sportu, Petr Čech. Tento postoj moc nekoresponduje s jeho pracně vymodelovaným obrazem vzorného manžela, otce, občana a reprezentanta, jak je nám neustále připomínáno. Velmi by mne zajímala jeho reakce, kdyby na místě Wayna Bridge byl on sám, což se může při Terryho morálce a potenci klidně stát.

Ač nejsem praktikujícím křesťanem, mám své zásady a stojím v tomto, i podobných případech jednoznačně na straně podvedených. Jsem ale zároveň dlouholetým příznivcem anglického fotbalu, který má, po letech bídy, letos velkou šanci na úspěch. Ovšem bez Terryho, jinak mají angličané o fandu méně. Napořád.

Autor: Jiří Nohava | středa 3.2.2010 14:30 | karma článku: 23,26 | přečteno: 4246x
  • Další články autora

Jiří Nohava

Prý útok na zboží, to je ale vůl!

Ten kdo sledoval pondělní pohovory s Babišem na téma Rusko, má jasno. Větší tragéd v premiérském křesle nikdy neseděl. A to už tam byli kapacity. Zbývá přetrpět tu hrůzu do podzimu a pak ho nabrat na vidle.

20.4.2021 v 5:16 | Karma: 23,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Prvním vyhoštěným agentem musí být Zeman!

A současně musí být rozprášena ruská diverzantská buňka, která v Praze na hradě zakořenila s příchodem šmatlavého a uslintaného zrádce.

19.4.2021 v 0:03 | Karma: 24,28 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Tvrdíku, jseš ubožák!

Padesát let fandím Slavii, v časech dobrých i zlých, ale ještě nikdy jsem nezažil takový hnus, jako teď. Tvrdík odhalil svou křivou hubu zrádce a všem fandúm plivl do tváře. Jde sice "jen o fotbal", ale...

15.4.2021 v 19:11 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

I (po)slušnost má své hranice.

Moje trpělivost je u konce. Nepochopitelná, zmatečná a škodlivá nařízení lidí kolem Babiše nás dostihly. Jsou to zločinci a historie to jistě potvrdí.

28.2.2021 v 10:19 | Karma: 22,69 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Novoroční výprodej vakcíny za skvělé ceny, do vyprodání zásob!

Tak jako třeba, klobouky, náušnice nebo zubní pasty jsou po Vánocích podivně zlevňovány, dle posledních důvěrných informací Ústavu pro výzkum neviditelné ruky trhu přijde první pondělí roku 2021 na řadu i zatím neznámá vakcína.

30.12.2020 v 17:45 | Karma: 7,16 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1492x
Nesnáším hloupost, nespravedlnost a bezpráví, mám rád lidi veselé, slušné a spolehlivé.

Seznam rubrik