Ve Frenštátě zabíjel psychopat, mohou za to psychiatři?

Vždyť on u nich byl a oni nepoznali, že je nebezpečný! K čemu nám jsou takoví odborníci? A vůbec, k čemu jsou psychiatři?

V médiích se objevily psychiatrické zprávy o frenštátském atentátníkovi a my se dočítáme, že psychiatři jeho stav asi podcenili. Nepoznali, že by mohl být nebezpečný a nechali ho dál žít mezi lidmi... Myslíte si, že udělali chybu? Já myslím, že neudělali!
Najde se dost lidí, kteří dnes vidí v rozhodnutí odborných lékařů, ve věci duševního zdraví Antonína B, pochybení a dost lidí, kteří by všechny pacienty s podobnou diagnozou zavírali na doživotí či dokonce popravovali! Vždyť co mají podobní lidé dělat mezi námi, zdravými prvky rozvinuté společnosti? My se o ně budeme starat a oni potom zabijí nevinné děti!
A to je právě ten problém! Psychickými problémy trpí velké množství lidí a nějakou tu psychotickou poruchu může dostat kdokoli z nás, třeba zítra nebo příští týden... A vůbec to nemusí mít nějaký (předem určený) startér! Prostě to přijde, ať jste bohatí a na snídani si dopřáváte kaviár či po ránu spolknete včerejší rohlík a zapijete jej meltou!
A psychiatři jsou tady od toho, aby těmto lidem (možná i vám) pomohli, vždyť jsou to lékaři! Vždyť nikdy nevíte, kdy vás rozbolí zub, kdy si na náledí zlomíte nohu, nebo kdy se prostě a jednoduše zblázníte! A co potom? Mají vás psychiatři úplně odstavit od ostatní společnosti?
Pokud to bude nutné tak se to stane, ale většinou to nutné není! Většina pacientů s psychotickou zkušeností se vrací zpět ke svým rodinám a snaží se žít normálním životem. Někdy to jde dobře, někdy špatně, ale to záleží případ od případu. Jenže psychiatři nikdy neovlivní život svého pacienta v době, kdy ukončí jeho hospitalizaci či poté, co napíšou zprávu o jeho zdravotním stavu! Potom se může stát cokoli... Třeba i taková hrůza, jako teď ve Frenštátě...
Ale co s tím? Někdo by všechny psychicky nemocné zavíral do koncentračních táborů (protože léčebny platíme ze svých daní), někdo by je rovnou utratil a někdo... A někdo by se zbláznil, kdyby se stalo něco s psychikou, někomu mu blízkému!
Takže... Ve Frenštátě opravdu zabíjel psychopat, ale psychiatři za to opravdu nemohou. Věděli co mu je, ale nemohli tušit jak na něj dolehnou okolnosti jeho dalšího života!  A pokud někdo bude chtít všechny psychicky nemocné lidi likvidovat, tak neví to... Že zítra mohou likvidovat jeho! Přeji hezký večer.

Autor: Pavel Nitka | pátek 22.2.2013 19:25 | karma článku: 28,64 | přečteno: 3625x