Tak nám nový ministr mluví slovensky.

A mraky jeho odpůrců se tváří, jako by mluvil čínsky!

Takže letní premiér Jan Fischer představil svůj, takzvaný letní, kabinet a šokoval mnoho obyvatel české kotliny obsazením funkce ministra dopravy. Stal se jím totiž Gustáv Slamečka, který mluví tak, jak nikomu z nás nějak nenarostl zobák... Proboha, on mluví slovensky!

On přímo řekl, že češtinu neovládá tak, aby při styku s veřejností nebyl za (s prominutím) blbce a proto bude mluvit svou mateřštinou. A jelikož je jeho mateřštinou ten krásný, zpěvný jazyk Ludovíta Štúra, Majky z Gurunu, Cura Jimenéze, Dempsyho a Mejkpísové, Mirka Žbirky a Magdy Vašáryové, tak to nevidí jako žádný problém.

On to taky žádný problém není, ale kupodivu se najde spousta primitivů, kterým to vadí! A v internetových diskuzích to dávají hodně najevo! Přečtete si tam takové názory, jako že přece nebudeme poslouchat nějakého přivandrovalce, který neumí česky (většinou jsou ty názory psané takovou češtinou, že i Číňan by to napsal lépe), že jsme se dost naposlouchali slovenštiny od Husáka, a že se má náš nový ministr vrátit do Horních Uher.

A já se ptám, kde se bere ta nenávist vůči Slovákům? Proč tolika lidem vadí jediný jazyk, kterému rozumíme i bez toho, abychom se ho jakkoliv učili? Proč tolik lidí přirovnává slovenštinu k čínštině a vykřikuje že jsou Češi a žádnou slovenštinu nechtějí poslouchat? A nakonec se ptám, kolik těch bojovníků za čistotu češtiny, někdy bude muset poslouchat slovenštinu nového ministra?

Já si myslím, že slovenština nového ministra není vůbec na obtíž. A pokud bude ministr schopný, tak ať si mluví třeba korejsky, však od toho aby nám řekl co zrovna dělá, má tiskovou mluvčí. A to bývá většinou nějaká MISS a ty česky většinou mluvit umí. Přeji hezký večer.

 

 

Autor: Pavel Nitka | úterý 12.5.2009 21:19 | karma článku: 25,14 | přečteno: 1777x