Podmíráky na Žižkově aneb Já asi chodil do jiných hospod....

Tak nám v jedné žižkovské hospodě chtějí ukázat, jak vypadalo pohostinství před rokem 1989. Čepují pivo, nalévají kořaličku, vaří pro hosty za ceny z osmdesátých let a chovají se, jako jejich předchůdci z dob minulých...

Berou to jako happening, konající se v souvislosti s chystanou výstavou 20 let od pádu totality (nejen) v Praze 3. Nasadili předlistopadové ceny, které dotuje radnice a sponzoři, vyvěsili budovatelské plakáty a začali se chovat k hostům arogantně... Pivo čepují tak zvaně pod míru, vaří guláš, který nikomu nechutná a dokonce si najali nějaké ochotníky, kteří v převleku za příslušníky VB kontrolují zákazníkům občanky... Každé dvě hodiny, jak to prý probíhalo i v osmdesátých letech...

Organizátoři akce se prý nechtějí vysmívat době minulé, jen prý chtějí lidem tu dobu připomenout, chtějí aby návštěvníci nasáli atmosféru osmdesátých let a uvědomili si, že není po čem truchlit... A tak nevrlí číšníci nosí hostům poloprázdné půllitry, kuchaři vaří nechutný guláš, hosté koukají na omlácené zdi lokálu a čtou si budovatelská hesla na nástěnkách.. Jak bohulibý počin...

Jenže tady se ti připomínači zla minulého režimu, poněkud sekli. Ukazovat nešvary reálného socialismu tím, že znesvětíme hospodu, je opravdu hodně ujeté... Vždyť lidem v těchto létech většinou nezbývalo nic jiného, než si zajít na pokec s kamarády právě do hospody a tam jim bylo "lépe než ne světě!" Pivo mělo "říz", rum se jmenoval rum, tlačenka byla libová, utopenci správně utopení, guláš světový a hospodský byl ten nejlepší kamarád....

V hospodách to vypadalo jako někde za hranicemi... Po vstupu do lokálu se zapomínalo na úkoly probíhající pětiletky, mluvilo se o čemkoliv a hlavně: Bylo dobře! Kuchaři se snažili, evropské normy pro hotovky neexistovaly a tak si člověk mohl pochutnat na uleželém guláši a ty čerstvé knedlíky... Každou neděli tátové od rodin vysedávali dopoledne v lokále a čekali na to, až budou uvařeny čerstvé houskové knedlíky, které donesou domů k nedělnímu obědu. To byl krásný důvod k návštěvě hospody!

Ale pořadatelé žižkovské akce to vidí jinak... Moc by mne zajímalo, do které hospody před listopadem 89 chodili! A vůbec, chodili tehdy do hospody? Pokud opravdu chtějí připomenout dobu před nástupem zuřivého kapitalismu a chtějí zůstat u gastronomie, tak ať si na těch pár dnů otevřou retro nádražní bufet! Tam se té špatné realitě přiblíží, ale hospody takové nebyly. A pokud byly a ti žižkovští kluci jiné neznali, tak je mi jich upřímně líto. Přeji hezký den.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Nitka | pátek 6.11.2009 19:47 | karma článku: 28,51 | přečteno: 1787x