Není ventil jako ventil aneb Šetřím, šetříš, šetříme...

Už aby ta topná sezóna skončila! Vždyť kdo má stále sledovat, ten nejekonomičtější způsob ohřívání svého životního prostoru?

Žijeme v mírném pásmu a tak je v tuto dobu zima... S tím nic nenaděláme, ale na rozdíl od zvířat si umíme teplo udělat. Známe totiž tajemství ohně (vlastně si myslíme, že to tajemství známe) a tak si v zimě přitápíme! A děláme to už několik tisíc let....

Začalo to otevřeným ohněm v jeskyních. To však bylo dosti nepraktické a z hlediska protipožární ochrany i dosti nebezpečné. Ale časem, po zavedení tepelné techniky do vyučovacích osnov středních škol a osvojení si vzorce na výpočet výšky komínů, se objevily první krby.

Pak lidstvo přišlo na to, že i teplá voda (důmyslně rozvedená armaturou po příbytcích) kvalitně vyhřeje i krbem nevybavené místnosti. Jéjda, já přeskočil tu krásnou dobu kachlových kamen!

Ale vodu v radiátorech je třeba něčím ohřát! Třeba dřevem, uhlím, elektřinou, plynem, bioodpadem, průmyslovým odpadním teplem, PET láhvemi, šlamem (pro neznalé: uhelnými kaly), uranem či anihilací (pro neznalé: reakcí hmoty s antihmotou).... Těch možností, jak zvýšit teplotu vody v topném obvodu je přehršel! (a já myslel, že slovo „přehršel“ nikdy nepoužiji!)

Ale.... Doba je zlá, musíme šetřit a vyhřívání obývacích pokojů je, díky globální krizi, ohroženo! Čím tu vodu, obíhající v našem topném systému, ohřejeme? Plynem, elektřinou, uhlím, dřevem, nebo nějakým svinstvem? Co je pro naší prkenici nejlepší?

Dnes jsem se stavil na jedno pivo (však víte jak to myslím) a vyslechl jsem si v hospodě nářek jednoho, tepla chtivého, důchodce. Předem upozorňuji, že se nejedná o nějakou „socku“ (jak já to slovo nesnáším) či nějakého chronického stěžovače na současné poměry! Ale jeho příběh (jeho příběh o topení!) mne zaujal! Zde je:

Mám rodinný domek a velkou kotelnu... Kotel na tuhá paliva jsem doplnil elektrickým bojlerem, abych nemusel v létě topit, kdykoliv si vzpomenu já či zbytek rodiny na hygienu. Časem se nám nechtělo v zimě topit ručně (chápej to tak, že se nám nechtělo čistit kotel, zatápět, přikládat) a tak jsme si přidali i kotel elektrický. Elektřina se však stala ekonomicky sebevražedná a tak jsme do soustavy trubek a ventilů v kotelně, přidali kotel plynový...

Dnes naše kotelna připomíná velící můstek na lodi IKARIE XB1, po elektronice ENTERPRISE není ani památky, ale všude je plno ventilů, šoupátek a dalších instalatérských propriet... Na zdi je obrovský plán celé soustavy, doplněný o kreslený manuál pro manželku. Topení zvládám sám, ale v okamžiku potřeby teplé vody se do používání celé soustavy dostávají i laici a tak musím každý měsíc pořádat školení.

Nejsem vybaven videoprojektorem a tak veškeré prezentace provádím křídou, na vyřazené školní tabuli (tu jsem ještě neprohnal komínem). Kreslím grafy spotřeby energií a ukazuji časy, kdy je nutno použít k ohřevu vody plyn a kdy elektřinu. Díky nočnímu proudu se dá ušetřit, noční plyn zatím není... Co budu dělat, až bude i noční voda?

A tak nám začalo nové století (vím, už je to nějaký ten úplněk) a my pobíháme po sklepě, točíme ventily, počítáme spotřebu a pořádáme rodinná školení o škodlivosti těch malinkých světýlek na DVD přehrávači. A přitom jsme si všichni představovali, že v roce 2000 jen hodíme kousek uranu do zásobníku vedle dřezu a bude teplo (bude všechno)... Zatím mám doma osmdesát ventilů a nikdo (kromě mne) jim nerozumí... Až onemocním stařeckou demenci, tak bude o naší kotelně hlavní zpráva na Nově!

A já jen poslouchal a představoval si tu kotelnu. A taky jsem si představil to, že v takové kotelně bude kotel na uran! Díky naším vědeckým pokrokům to bude časem možné, díky naším ekonomickým pokrokům to bude časem katastrofální... Ale, jaro se blíží... Přeji hezký den.

 

PS. Omlouvám se všem odborníkům za výrazy „Topný obvod“ a „Topný systém“! Vím, že se to jmenuje jinak, ale nikdo není dokonalý!

PPS. Omlouvám se svému učiteli tepelné techniky a po čtyřiadvaceti letech mu dávám za pravdu... Jsem blb a o tepelné technice nic nevím!

 

 

 

Autor: Pavel Nitka | čtvrtek 18.2.2010 17:52 | karma článku: 15,30 | přečteno: 1317x