Jiný kraj, jiný mrav aneb Proč se ti angláni tak radují?

Vždyť se nestalo nic zvláštního. Narodilo se jen jedno miminko a jediné co jej odlišuje od ostatních, včera narozených miminek,  je jen to, že ještě nemá jméno.

To si možná vybere následník trůnu sám, až udělá nějaký ten skandál, který roznesou po světě všechny možné i nemožné bulvární noviny. A vůbec, to už jsme na tom tak špatně, že nás musí média zásobovat tak zbytečnou zprávou, jako je narození dítěte, které se s největší pravděpodobnosti jednoho dne stane hlavou pomazanou?

Tak takhle nějak to vidí velká část diskutérů pod články o narození malinkého Windsora. Našlo se dokonce pár jedinců, kteří cíleně vyhledávají dostupné články o této události jen proto, aby mohli do diskuse napsat, že je to vůbec nezajímá.

Najde se mnoho rozhořčených lidí, kteří zprávy o narození prince z Cambridge srovnávají se zprávami o eskapádách Ivety Bartošové a ve svém rozhořčení vyčítají médiím to, že informují o podřadných věcech, které normálního Čecha nemůžou vůbec zajímat.

Jenže tady nejde o to, kolik vážil či měřil následník trůnu, ale o to, že tato událost hýbe celou Velkou Británií a vyjadřují se k ní významní státníci z celého světa. Ale to nebrání některým diskutérům v tom, aby vyjádření britského premiéra srovnávali s bláboly milenců Ivety Bartošové a snažili se celou událost co nejvíce zesměšnit.

My si tady můžeme o britské monarchii myslet co chceme, ale nemáme právo kritizovat či dokonce zesměšňovat Brity za to, že momentálně žijí narozením svého budoucího krále. A i když to někdy opravdu vypadalo, jako když některý náš barevný deník loví fotky nějaké padlé celebrity, tak skutečnost je úplně jiná.

Velká část Britů je na monarchii hrdá a svou královskou rodinu (světe div se) opravdu miluje. Tady nejde o lov nějakých senzací ze strany médií za účelem někoho shodit, ale o informování lidí o věci, která širokou veřejnost opravdu zajímá. A budeme se divit, zajímá i veřejnost mimo Británii.

Vím, že je divné, když maminku pár hodin po porodu navštíví její kadeřník, ale tak to tam prostě chodí. Monarchie si snaží udržet svůj lesk a i tohle k tomu patří. A my, ať chceme či nechceme, to musíme pochopit. Jiný kraj, jiný mrav. A pokud to někdo pochopit nechce, tak ať se raději zdrží všelijakých zesměšňujících či nenávistných komentářů. Zní to totiž dost trapně… Přeji hezký večer

Autor: Pavel Nitka | úterý 23.7.2013 19:47 | karma článku: 21,17 | přečteno: 850x