Já mám depresi, ty máš depresi, všichni mají depresi...

A vůbec... Všichni mají nějakou tu depku a vždy to nějak dopadne! Jenže ne vždy to dopadne...    

Prostě mám depresi, ale pokud se budu snažit (budu se hýbat a zajdu si třeba zahrát tenis nebo se projdu po lese), tak se to zlepší! Večer vypiji uklidňující čaj a bude to! Jenže takhle to nefunguje!
Deprese není to, že se někomu nechce vynést odpadky, že se mu nechce ráno vstávat do práce či že je dnes poněkud smutný! Dokonce to není ani to, že má někdo dlouhodobý splín a momentálně jej nic nebaví... Ale přitom tohle většina lidí za depresi považuje!  
Pokud někdo řekne že má depresi, většinou vůbec netuší co říká! Netuší, že kdyby řekl v období zaražených větrů, že má rakovinu tlustého střeva tak to výjde nastejno! Příznaky jsou podobné, avšak nemoc je jiná...
Nikdo kdo nezažil klinickou depresi na vlastní kůži, ať už jako depresivní člověk či blízký příbuzný depresivního pacienta, to nikdy nepochopí! Člověk v silné depresi má opravdu problém i s tou nejobyčejnější domácí prací a není to nějakou leností! Prostě to nejde! Fyzická únava se projevuje i po krátké procházce bytem a opuštění bydliště se stává nadlidským úkolem! Pacient je neskutečně unavený a je schopen spát i dvacet hodin na jeden zátah!
A čím to je? Existuje nějaký spouštěč depresivních stavů? Neexistuje! Deprese patří k psychózám a ty jsou tak nějak lidstvu vrozené... Stát se to může poslednímu bezdomovci, stejně jako vrcholovému manažérovi státního podniku! Existují jen urychlovače... Stres a společenské vztahy mohou psychotické problémy (tím pádem i depresi) urychlit, ale v žádném případě ji nezpůsobují.
Deprese je stav, ve kterém pacient není schopen normálního žvota a potřebuje odbornou pomoc! Pokud se mu této pomoci nedostane, může propadnout i bludům a stane se svému okolí nebezpečným. A budete se divit... V naší republice je dost odborníků, kteří jsou schopní takového pacienta vrátit zpět do normálního života!
A co vy? Ještě stále máte depresi? Přeji hezký večer.
P.S. Nepíši tady o drogách a nadměrném požívání alkoholu. Tyto látky opravdu mohou psychotické stavy a tím pádem i depresi způsobit!


 
 

Autor: Pavel Nitka | pátek 15.3.2013 17:56 | karma článku: 11,08 | přečteno: 538x