Já jsem inteligent a tak nemám doma televizi

Vlastně ten přístroj s obrazovkou doma mám, ale používám jej jen k projekci kulturně hodnotných filmů, uložených na DVD či raději na blu-ray...

DesignMagazin.cz

Taky jste si všimli těch rádoby inteligentů, kteří si při jakékoliv zmínce o nějakém televizním pořadu významně ťukají na čelo a hlasitě se diví tomu, že dnes ještě někdo plýtvá drahocenným časem zábavou tak povrchní, jakou čumění na blikající obrazovku debiloskopu bezpochyby je? A všimli jste si, že těchto odpůrců televize přibývá hlavně okolo Vánoc a Silvestra?

Stačí, když někdo zmíní nevalnou kvalitu svátečního televizního programu, postěžuje si na novou televizní pohádku či trapné skeče v programu silvestrovském a tito antisledovači televize, okamžitě přejdou do protiútoku. „On snad někdo sleduje televizi při rozbalování dárků?“ "On se najde takový primitiv, který čumí na Silvestra na bednu?“

Takže milí antisledovači. Takoví lidé existují! A určitě to nedělají proto, že by byli primitivní, ale proto, že na tom není vůbec nic špatného! A taky není nic špatného na tom, když se někomu něco nelíbí a potom to okomentuje. Protože svůj názor na televizní program může vyjádřit kdokoliv a snažit se ho umlčet slovy: „Televize má vypínač“, nebo „Tak na to nečum a běž si raději zalyžovat“, se mi jeví jako dosti laciné.

Jenže to těmto zastáncům té pravé, pokud možno bez-televizní kultury nikdy nevysvětlíte. Oni se vidí, jako ti praví apoštolové správného životního stylu a kdo nežije jako oni je primitiv. Nepochopí, že televizní pohádky se točí především pro děti a ty se na ně o Vánocích chtějí dívat. Oni by rádi, kdyby rodiče svým ratolestem vysvětlili, že dnešní pohádky jsou nekvalitní a proto musí zůstat televize o štědrém večeru vypnutá. A pokud tu televizi nevypnou, tak ať si nestěžují!

Jenomže ne každá kritika televize je stěžování. Najdou se i lidé, kteří jen poukážou na nějakou chybičku, ale i ti jsou odkázáni na vypínač či dokonce na sběrný dvůr, který jejich televizi rád příjme. Vždyť kdo nesleduje televizi, ten je dnes IN. Ten si může dovolit ty, co televizi sledují poučovat o jejich omezenosti. A že těch omezenců ještě je, když se stále prodává tolik televizorů. Nebo je lidé kupují jen proto, aby sledovali Bergmana na DVD? Přeji hezký večer.

 

Autor: Pavel Nitka | neděle 29.12.2013 20:07 | karma článku: 16,27 | přečteno: 1170x