Hvězda vedle hvězdy aneb Galileo by se divil...

Nejpopulárnější zpěvačky, zpěváci a skupiny roku 2008 už své Slavíky nějaký ten pátek oprašují a teď je řada na ostatní hvězdy našeho šoubyznysu. Blíží se vyhlášení ankety TýTý...

Všechny naše hlavní televizní stanice se předhánějí ve svých spotech při představování svých oveček. V reklamních pauzách na nás z obrazovky koukají zprávaři, publicisté, ošklivky, gynekologové z Růžové zahrady, nejvtipnější moderátoři, rosničky a možná se někde mihnul i nějaký televizní ředitel. Národ přece musí své hvězdy znát a každý nečte Blesk, Šíp, Rytmus života a nevím jaké tiskoviny ještě o hvězdném nebi naší kultury píšou.

A tady nastává problém! Já je neznám... Připadám si jako člověk nedotčený astronomií, při pohledu na třetí nejjasnější hvězdu souhvězdí Lva. Jsem totálně mimo mísu. Kde vzal ten malý národ v srdci Evropy tolik hvězd? Nechci být za úplného ignoranta, je dost známých tváří o kterých vím co dělají a mezi nimi se najde dost lidí jejichž práce si vážím, ale oproti těm které neznám je to celkem malé procento. Je to taková inflace hvězd.

Chápu, že televize natáčejí seriály a někdo v nich hrát musí. A taky, že nemohou v seriálech obsazovat jen ty nejznámější herce. Ono jich zase tolik není a třeba Miroslav Donutil bude těžko natáčet čtyři seriály najednou, hrát v divadle a ještě zpívat v muzikálu. To bychom po něm mohli chtít, aby si ve volném čase střihnul i nějaký taneček v Labutím jezeru. Ale dělat z každého, kdo se jen mihne na obrazovce hned hvězdu?

Naše bulvární média to umí výborně. Umějí totiž vytvářet hvězdy lépe než příroda po Velkém třesku. A to ne hvězdy ledajaké, tvoří hvězdy neklidné, zvláštní a proto zajímavé. Vždyť co je komu do Polárky, ta je vidět denně (pokud není zataženo) a je pořád na svém místě, ale taková supernova, to je něco! To každý astronom náležitě ocení! A pokud je astronom trochu méně zběhlý tak se dá i Polárka trochu přibarvit a on to nepozná.

Tak se na mne každý den v trafikách z titulních stránek novin koukají neznámí lidé, kteří prý zahýbají jiným neznámým lidem. Mají děti s oním a čekají další děti s někým jiným. Léčí se z alkoholismu, nikdy nepili, opalují se bez plavek, ztloustli, zhubli, přeoperovali si nos, jedli, nejedli... V jedné televizní upoutávce se už týden jedna hvězda omlouvá za močení na veřejnosti a já už nevím co mám dělat!

Pokud bych chtěl studovat astronomii tak vím jak na to. Jsou na to školy, pro amatéry existují příručky, dokumentární filmy a máme výborného propagátora Dr. Jiřího Grygara. Ale astronomie která se zabývá hvězdným nebem našeho šoubyznysu školy nemá. Příruček má sice hodně, ale každá píše něco jiného. Tak nevím. Mám věřit Blesku nebo Šípu? Nebo mám spíše dát na informace Super.cz? Poraďte mi! Přeji hezký den.

PS. Tímto článkem jsem nechtěl znehodnocovat práci herců, zpěváku či moderátorů. A už vůbec nechci pomlouvat práci lidí které vůbec neznám, jen jsem, možná trochu neomaleně, vyjádřil svůj pocit.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Nitka | středa 18.3.2009 13:49 | karma článku: 13,42 | přečteno: 764x