Divili byste se, kdo dnes taky straší komunismem

aneb Stačí jedna cesta parkem a ty antikomunisty najdete i mezi lidmi, kteří by podle všech těch modelů měli býti právě fanoušky Lenina či Gottwalda.

Právě probíhalo první letošní všední dopoledne, vlastně to bylo dnes ráno a já procházel jedním parčíkem v ostravském obvodě Poruba. Vlastně jsem šel mezi stromy v jednom porubském dvorku, ve kterém ještě zbyly lavičky. Místní vědí...

A na již zmiňované lavičce, seděli dva ukázkoví levicoví voliči. Pokud totiž existuje šablona pro tyto zpátečníky, tak oni pro ni dělali předlohu. Jejich oděv bych viděl tak na second hand první poloviny devadesátých let minulého století, jejich boty byly ušity (vlastně slepeny) někde jihozápadně od Pekingu a jejich drinky se určitě nenalévají v luxusních restauracích. Ony se totiž nenalévají ani v obyčejných hospodách.

A tito dva chlapíci spolu vedli (docela hlasitou) politickou debatu. Kupodivu velmi zajímavou debatu.

Já ti říkám, za všechno můžou komunisti!“, řekl jeden z nich a přihnul si kvalitního krabicového beaujolais. „Vždyť to já přece vím!“ odpověděl mu jeho kumpán a znalecky ochutnal nepančované chatoneaux d'pappe rovněž z krabice. „A lidi je stále volí, ty vole! Copak nevidí, že to tady všechno zkur... a ještě se to chystají doku... ještě více?“ „Jasně, všude jsou komouši!“

Můj průchod parčíkem netrval dlouho a tak jsem nemohl zaznamenat celý rozhovor těch dvou politologů, ale i za ten krátký čas jsem si připadal jako na některých internetových diskuzích. Jen ti diskutéři mi přišli nějací divní. Nebyli to žádní podnikatelé, žádní potomci bývalých veksláků či bývalých stranických kádrů a přesto vidí za vším špatným komunisty. I oni přišli na to, že pokud je něco špatného, tak za to může komouš. A pokud se chceme mít dobře, tak musíme zničit komunisty. To oni nám právě teď ničí životy a kdyby tady nebyli, tak by nám bylo lépe.

Ještě, že se máme na koho vymluvit. Pětadvacet let po listopadu 1989 nás stále straší to levicové strašidlo, které stále číhá někde za bukem, vlastně za břízkou a chystá se tvrdě potrestat úspěšné a schopné lidi. A aby toho nebylo málo, v tom zlém Rusku se toho strašáka chystají podpořit!

Nedávno jsem vyslechl rozhovor podnikatele, prodávajícího všechno zboží za tři pětky a majitelky malé trafiky. Onen politolog amatér vysvětloval trafikantce jak to bude vypadat s podnikateli v nejbližší době. „Oni nebudou znárodňovat tak okatě, jako to dělali kdysi. Oni si od vás tu trafiku koupí za nějaký mrzký peníz a běda vám, když na to nekývnete. To vás zničí i s celou rodinou! Oni totiž nesnesou, když se někdo živí sám!“ A vyděšená trafikantka začala přemýšlet, komu ten svůj podnik prodá ještě před tím, než ti levicoví zloději vyhrají volby. Vždyť oni tvrdí, že jim jde o blaho lidu a přitom jim jde jen o to, aby znárodnili trafiky, večerky a zboží pouličních prodavačů čínského zboží.

Někdy mi to připadá tak, že KSČ nebyla postavena mimo zákon a rozpuštěna jen proto, aby když se nebude něco dařit, zůstal nějaký ten viník. A aby bylo čím strašit! A čím více se nám něco nedaří, tím více za to můžou komouši. Už se to probírá i na lavičkách v parcích, při doušcích krabicového... Přeji hezký večer.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Nitka | čtvrtek 2.1.2014 19:54 | karma článku: 20,50 | přečteno: 969x