Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Minulé léto jsem seděl v malé restaurační zahrádce u piva a nechtíc vyslech rozhovor dvou dam - okolo 50 let, které se nahlas triumfovaly názory na současný hnusný režim. Měl jsem pocit, jakoby jedna chtěla přebít druhou. Byly velmi dobře oblečené a nepily vodu. Z rozhovoru posléze vyplynulo, že pravidelně jezdí na zahraniční dovolenou / i mimo Evropu /, manželé nejspíše podnikají. Nebyl jsem sám, kdo měl jejich nadávek dost, nicméně jsem se asi po 20 minutách zeptal, zda-li tedy volí ty staré dobré komunisty, když je vše tak špatné. Bez odpovědi s pohrdlivým pohybem ukončily diskusi a odešly.

Pane Nitko. V klasické ryzí podobě se komunismus patrně nevrátí /mám na mysli jeho základní atributy, zřetelné v severní Korei - koncentráky, informační blokáda, střelba na hraničních drátech, jedna strana a jedno myšlení/. Problémem komunismu je jeho dědictví v podobě dračího vejce, které zasel. Místo elit, které by měly vládnout /či aspoň lidé bazálně slušných/ jsou na vrcholných místech sebestřední paranoici, opilci, vulgární primitivové bez špetky noblesy. Místo lidskosti, která by měly být prezentována, se na nás z Novy valí jen vraždy, podfuky či aspoň nějaký ten lupič. Místo přání úspěchu těm dobrým je na tapetě jen závist. 

Komunismus přerušil normální vývoj demokratické společnosti na 40 let. Vyhnal do emigrace elity, ustanovil přetvářku jako etalon přežití a lež jako newspeak. Komunismem netřeba strašit, on je stále přítomen a obávám se, že bude třeba ještě 2-3 generací, než ona vadná cesta vývoje zcela zmizí.

2 0
možnosti
JR

J14a49r81a 77R48a71n60k

3. 1. 2014 6:49

Diky, ze jste se zastavil, TomasiR^

0 0
možnosti
AK

Utajeně straší i sami soudruzi a kupodivu se ani nestydí.

3 0
možnosti
Foto

Pane autore, já Vám naopak karmu dala, za vtip a za všímavost. Dalo by se bavit dále, ale když někomu chybí nadhled, pak je lépe odebrat se na kutě. Dobrou noc a sladké sny, Vám i těm bezdomovcům :-)

2 2
možnosti

Komunizmus je prostě jedna z vývojových etap lidstva, která může podle Marxe nastat přirozenou cestou pouze v nejvyspělejší zemi stávajícího zanikajícího režimu. Současný demokratický systém je za svým  zenitem (zkracování doby mezi krizemi, devastace lidských vztahů..) a v USA, jako jeho nejvyspělejší zemi, postupně začíná přechod v nový systém (stát přebírá do své správy hospodářskou a finanční  infrastrukturu rozhodující pro jeho existenci). Zda se nastávající režim bude jmenovat komunizmus nebo Obanovismus není rozhodující. Rozhodující je,  že jde o nezvratný postup.

Komunizmus jak je zavedl Lenin byl samozřejmě chybný a proto nefungoval. Nelze z feudalizmu vkročit rovnou do komunizmu, Lenin chtěl překročit min. dvě vývojové etapy lidské společnosti, ale to nelze.

1 2
možnosti
Foto

Demokracie je historicky překonaná forma vládnutí, ale musíme zachránit její nejdůležitější dědictví - dělbu moci. To předpokládá prostor pro diskuzi všech, nikoliv zastrašování a ohlupování.

1 2
možnosti

Je nepochybné, že dřívějším komunizmem  mohou dnes strašit jen duchem chudí. Prostě, pokud jsem neschopný, neumím nic tvořit nemám žádný program, tak mohu alespoň nadávat, vracet se neustále do minulosti a hledat viníka své neschopnosti a hle oni to jsou komunisti. Je však pravda, že tito zlobní a neschopní lidé pomalu ubývají a jejich hlasy se stávají takovým koloritem diskuzí.

1 1
možnosti
Foto

nedivte se. mnoho bezdomvců má strach, že když komunisté vyhrají volby, naženou je zpátky do bytů a domů, tam, ke bydleli předtím.

2 3
možnosti
LH

Škoda že není antikarma. Já Vám ji dávám.

2 1
možnosti
PK

Pan Horáček nechápe smysl článku. Ani já, ani pan Nitka nepovažuje směr "komunismus" za cestu "vpřed". Ale lacině hrát na antibolševickou notu jak se to u nás dělá - nám nepomůže. Politické síly jako ODS či TOP nemají absolutně žádný program, ani nenabízí pot a slzy. Pokud tady nebude silná strana typu CDU-CSU, tak se nikam neposuneme. Když už nezabírá Řecko, tak máme v záloze Koreu a Venezuelu.

4 1
možnosti
RH

Jen nevím z čeho pan Nitka usuzuje, že sociálně slabí by měli volit komunisty. Proto píšu co je komunismus zač, protože si to může rozborem ideologie uvědomit i ten sociální případ. Je to otázka hodnot a nikoli peněženky. Moje poznámka byla reakce na nepodloženou myšlenku autora textu, žádný samoúčelný antikomunismus.

4 0
možnosti

Můžete mi vysvětlit vaše myšlenkové pochody - jak jste přišel na to, že každý chudý člověk musí volit komunisty či levici vůbec? Víte kolik lidí dnes žije na hranici bídy jen proto, že je komouši nenechali vystudovat nebo je nechali pracovat jen na těch nejpodřadnějších a nejhůř placených místech - a jejich důchody tomu te´d odpovídají? Ti pánové třeba na lepší než sekáčové oblečení neměli - právě kvůli komoušům - tak se nedivte, že na ně nadávali...protože za jejich současnou situaci třeba opravdu mohli

3 0
možnosti
Foto

Typická šporkovština. V jiných diskuzích odmítáte, že by dnes vůbec někdo mohl žít chudobně, a zde naopak tvrdíte, že je takových lidí na hranici bídy dost a navíc - kvůli komunistům ;-D

1 3
možnosti
Foto

Západní civilizace má dnes vážné problémy, způsobené konzumismem, nikoliv komunismem. Lidé, kteří na ně poukazují a kladou "nevhodné" otázky, jsou umlčováni a vysmíváni jako komunisté, levičáci, nepřátelé apod. Nejjednodušší a demagogickou odpovědí je "nestěžuj si, protože ses nikdy neměl dobře jako teď". A je po diskuzi. V případě těchto bezdomovců to asi nebude zaslepenost, ale obyčejné pivní kecy.

0 4
možnosti
JR

J29a20r80a 83R98a96n23k

2. 1. 2014 21:14

Jarinko, prave v te Vasi "zapadni civilizaci" vzdy zacinali veskere protesty, at uz proti valce ve Vietnamu, occupied we are a podobne, nebudu Vam vse jmenovat, najit si to muzete, poRvkud sundate rude klapky

2 0
možnosti