A co vy? Co si představujete pod pojmem KÝČ?

Je to sádrový trpaslík uprostřed sousedovy zahrady, reprodukce Leonardovy Giocondy v předsíni šéfovy chaty či dvě plyšové hrací kostky za předním sklem tchánova auta?

A co takhle krásně namalovaná krajinka nějakého neznámého malíře, malebná vesnička která se nachází v krásné krajině či majestátný hrad na vysokém kopci kousek za vaší obcí? Zdá se vám to divné? Není...
Podle encyklopedií je jako kýč označováno dílo, které je příliš okázalé, rušivé, triviální nebo laciné. A taky dílo které zobrazuje témata, která jsou považována za krásná, nebo emocionálně nabitá!
Takže kýčem je, jednoduše řečeno, vše co se obecně líbí! A tak se občas dočteme v tisku, že bylo kýčovitě krásné ráno, že kýčovitě krásná obec se stala vesnicí roku, nebo že se kýčovitě krásný západ slunce nad Atlantikem, nedá popsat!
A co třeba kýčovitě krásný východ slunce, kýčovitě krásný soutok dvou řek, kýčovitě krásná modelka či kýčovité pražské panoráma? Vše co se líbí je špatné, protože je to KÝČ!!! A KÝČ je to, co tady nemáme rádi... Ten mají rádi jen lidé podřadní, voliči levice, komunisti, nezaměstnaní, sousedi, někteří starostové, Zdeněk Troška, horníci, sedláci, Michal David, Leoš Mareš, Pavel Nitka, nebo ten řidič autobusu co nás dnes vezl do práce a poslouchal Frekvenci 1!
Taky tak kritizujete vše, co je podle vás KÝČOVITÉ? Proč? To si opravdu někdo myslí, že vše co je všeobecně uznáváno jako "krásné či emocionální" je automaticky špatné a jako KÝČ by to mělo být zavrženo? Tak to vás lituji... Koukejte dále na věci které jsou ošklivé, smutné, nepochopitelné, ale hlavně nejsou KÝČOVITÉ! Je to moderní a ukazuje to váš kulturní přehled a vaše společenské postavení! Přeji hezký večer.

Autor: Pavel Nitka | pondělí 18.2.2013 20:13 | karma článku: 11,52 | přečteno: 653x