A co s přebytečnými úředníky? Vykopeme masové hroby?

Je to přímo folklor při všech předvolebních kampaních a neobejde se bez toho žádný volební program jakékoliv strany, ať už napravo či nalevo našeho politického spektra. Je nejvyšší čas, zrušit přebytečné úřady!

Vězte milé čtenářstvo, že ani já, ani nikdo z mých nejbližších nepracuje jako úředník. A také já, stejně jako mnoho z vás jsem se setkal s neskutečnou laxností, přezíravostí či dokonce nadřazeností některých státních úředníků a v tu chvíli bych si nepřál nic jiného, než právě zrušení toho teplého místečka, které dotyčného byrokrata živí. Ale přesto se chci, tak trochu vžít do jejich kůže...

Jak se asi takový obyčejný referent cítí před volbami, když všude čte že... Že pokud někdo překáží zdravému vývoji společnosti, tak je to právě on! A že pokud se máme mít lépe, tak je třeba toho úředníka propustit. Sníží se tím zadluženost státu, sníží se čas strávený na úřadech a zvýší se tím životní úroveň obyvatelstva. Teda toho neúřednického obyvatelstva, protože úředník konečně pozná tvrdou ruku rozzlobené společnosti.

Nevím, kolik je v naší zemi státních úředníků, ale myslím si, že jich je strašně hodně. Jinak by se politické strany v kampaních nepředháněly v tom, kolik jich po svém vítězství vyhodí. A co teprve odhady úspor, které vzniknou propuštěním zbytečných holek a kluků od razítka. Dokonce jsem se někde dočetl, že zrušením některých státních úřadů vzniknou nová pracovní místa.

Žádná politická strana si nedovolí honit své politické body tím, že by chtěla prvoplánově propouštět učitele, soudce, státní zástupce, policisty, vojáky, hasiče či jiné státní zaměstnance. To by s nimi voliči vyběhli, ale když se řekne úředník, tok to je jiná. Úředníky nemá nikdo rád. Slíbíme jejich likvidaci a volič nám půjde na ruku.

Ale co s propuštěným razítkářem? Pokud ho pošleme na pracák, tak vlastně zvýšíme nezaměstnanost a to my v programu určitě nemáme. A pokud vyhodíme všechny úředníky, které máme v plánu (vlastně ve volebním programu) vyhodit, tak tu nezaměstnanost v některých regionech zvýšíme docela markantně.

Naštěstí pro úředníky se na plnění tohoto bodu předvolebních programů, zatím nikdy nedostalo. Na rozdí, od propouštění jiných státních zaměstnanců, o kterých se v těch programech nikdy nepíše. Protože ta likvidace přebytečných úřadů, by asi musela znamenat nějaký odsun zbytečných inkoustů někam do zahraničí, nebo... Nebo vykopání masových úřednických hrobů. Potom bychom se měli konečně lépe.

A nebo možná neměli... Ale to bychom si potom museli hledat jiná povolání, která by se mohla v předvolebních slibech rušit. Máte nějaký nápad? Přeji hezký večer.

 

P.S. A neberte to zase tak vážně, zbytečné rozčilování škodí zdraví...

Autor: Pavel Nitka | pondělí 27.1.2014 17:28 | karma článku: 19,17 | přečteno: 1063x