Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Situace za oceánem se stabilizuje pomalu, ale jistě

Příspěvek desátý. Ani jsme se nenadáli a další týden je fuč. Troufám si říct, že to špatné už máme za sebou (ačkoliv tady jeden neví) a do budoucna jsme poučeni a snad i připraveni jak a co řešit jinak.

Jedna z věcí, která nás trápila i v tomto týdnu byla stále nevyřešená situace s poskytnutím jídla. Náš nový kamarád, Američan Jimmy (opravdu skvělý člověk, kterému věnuji příští příspěvek), nám otevřel oči. Po pěti letech žití v Bacalaru má Jimmy mnoho zkušeností s místními úřady a tak trochu nás připravil na možnost, že nám město v otázce jídla nijak nepomůže.

Schůzku s pověřenou osobou jsme měli v pondělí. Tehdy nás doprovodil ještě Noé, protože by nás samotné k dotyčnému úředníkovi nepustili. Během několika minut si přečetl starostou podepsanou dohodu. Načež starostovi ještě zavolal, aby zjistil, jak se nám o jídlo má postarat. Během hovoru dokonce před námi zavtipkoval: „Takže když se rozhodnu, že jim nic nedám, tak je to ok?“ a mrkl na nás (mně to v tu chvíli zas tak vtipné nepřišlo). Celou dobu jsme se na něj zubili a byli velmi příjemní (rady od Noého). Na závěr schůzky Noé navrhl, že do druhého dne připravíme rozpis jídel, resp. peněz, které budeme na 3 měsíce našeho pobytu potřebovat a také zajistíme místo, kde se budeme stravovat.

V úterý jsme se za panem nejmenovaným stavili s Filipem sami. Po půl hodině čekání (a trénování úsměvů) nás přijal. Předložili jsme mu náš návrh, který jsme v pondělí odpoledne s Noém sepsali. Odvětil, že se odpoledne zastaví za starostou a zítra si máme přijít pro rozhodnutí.

A tak jsme také udělali. Jenže pan nejmenovaný tam ve slíbené středeční dopoledne nebyl. Jeho (asi) sekretářka nám řekla, že nemá stabilní pracovní dobu (odchází a přichází, jak mu to zrovna vyjde) a prý abychom přišli druhý den ráno. My jsme přišli, ale on tam „kupodivu“ nebyl. Ta samá „sekretářka“ nám znovu vysvětlovala pracovní dobu svého šéfa a dodala, abychom se stavili odpoledne. Uf uf, to už nám začaly cukat nervy. Odpoledne se tam Filip vydal sám, byli jsme totiž domluveni s Jimmym, že se u něj zastavíme mezi vyučováním. Já šla tedy na návštěvu, Filip na další schůzku. K velkému překvapení byl však námi oblíbený úředník opět na nějakém jednání a bylo nutno čekat. Asi po půl hodině však Filipovi řekli, že pan nejmenovaný odešel a ať tedy přijde druhý den ráno (tzn. v pátek). V tu chvíli už jsme opravdu začali zvažovat jiné alternativy. Zda zvýšit poplatky za kurzy, aby se nám pokryly náklady za jídlo, nebo snad dokonce změnit komunitu a vyřadit Bacalar z našeho budoucího působení.

Aby toho nebylo málo, tak na čtvrteční hodinu pro studenty z Normal (podotýkám, že je to univerzita pro budoucí pedagogy), přišli pouze 4!!! Nedokázali jsme to pochopit. Se zástupkyní ředitele jsme mluvili 3x. Ta nás ubezpečovala, že pošle víc studentů, ale vraceli se stále ti stejní čtyři. Už jsme fakt nevěděli, co víc udělat. Domluvili jsme se tedy se studenty, aby se svolali sami, bez zásahu učitelů a příští čtvrtek už snad opravdu začneme.

V pátek ráno jsme tedy opět vyrazili směr město. Informace, že se tam pan úředník opět nenachází nás nijak zvlášť nepřekvapila, spíš nás jen naštvala. Nicméně Filip se rozhodl tam na něj počkat (já pelášila na hodinu s nejmenšími). Po hodině a půl čekání se Filip vrátil s tím, že byl úředníkem přijat. Během několika minut zavolal asi 3 lidem, zjistil, že náš návrh leží někde na stole u starosty a nikdo si ho zatím nevšiml. Schůzku ukončil tím, že mu má Filip zavolat v 17 hodin. A tak nezbylo nic jiného, než opět čekat. Poprosili jsme Noého, zda-li by ten telefonát nemohl zařídit on. Přece jen bude rozumět lépe než my. Celý páteční večer jsme čekali na zprávu, ale žádná nedorazila. V sobotu ráno nás čekal celodenní výlet s Jimmym na laguně, takže jsme šli brzy spát, abychom mohli ráno vstát.

V sobotu v půl sedmé ráno zazvonil budík. Filip zapnul telefon a přišla zpráva od Noého (odeslána ve 2 hodiny ráno). V té stálo, že v osm ráno máme jít na jakousi schůzku, kde se o naší situaci bude mluvit a rozhodovat. Úplně se mi sevřel žaludek. Už dva dny jsem se těšila na výlet, který pro nás Jimmy připravil, celý týden jsme denně chodili a snažili se naší situaci vyřešit a když si konečně naplánujeme chvilku odpočinku, úředníci zrovna musí mít schůzi! Domluvili jsme se tedy, že já půjdu k Jimmymu (aby na nás nečekal), Filip na schůzi vyrazí a pak se nám ozve. Kolem 10. hodiny nám na loď přišla zpráva, že je vše vyřízeno a že se k nám Filip může přidat. Vrátili jsme se tedy zpět na břeh, aby nám Filip mohl vylíčit, jak schůze probíhala a hlavně jaký je její výsledek. Mohli jsme se začít radovat. Město odsouhlasilo náš rozpočet a bude nám platit 3 jídla denně v místní restauraci. Filip toho hned využil a na účet města si dal první snídani. ;)

Vypadá to, že jsme dosáhli nemožného. Kurzy se už víceméně rozběhly (ačkoliv studentů by mohlo být i více), spokojeně bydlíme už skoro dva týdny a nyní se nám konečně poštěstilo vyřídit i to poslední, co nás trápilo. Dohoda s městem a zajištění stravování z městského rozpočtu je neuvěřitelný úspěch. Tak doufejme, že se nic nepokazí.

---

 

 

 

 

 

www.united-vision.org

Autor: Linda Neumayerová | úterý 11.10.2011 18:21 | karma článku: 9,62 | přečteno: 793x
  • Další články autora

Linda Neumayerová

Testy, diplomy a slzy dojetí, aneb velkolepé rozloučení s Mexikem

Příspěvek třicátý šestý. Pomalu ale jistě se pro naše studenty přiblížil den „D“. Jejich dvouměsíční snažení mělo být podrobeno zkoušce, že které doufejme většina vyjde jako vítězové. Psaní testů nikdy nebylo mou oblíbenou částí studia. Se všemi nervózními jsem tak plně soucítila. Ale upřímně, kdo se připravoval na každou hodinu, nemohlo ho v testu nic překvapit.

23.4.2012 v 10:53 | Karma: 9,46 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Kurzy angličtiny v Mexické Papantle

Příspěvek třicátý pátý. Na škole jsme se několikrát setkali s otázkou, zda-li je učitelství posláním. Kdoví, možná, že je, a proto jsme asi tady, a nyní téměř u konce. Spíš než posláním bych naši snahu nazvala touhou pomoci tam, kde je o to zájem. A v Papantle nám zatím všichni dokazují, že zájem opravdu mají.

9.3.2012 v 21:20 | Karma: 8,83 | Přečteno: 700x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Objevování historie a tradic Totonaků

Příspěvek třicátý čtvrtý. Život v cizí zemi není zrovna jednoduchý. Jste tisíce kilometrů od domova a rodiny a jediné, na co se můžete spolehnout jste vy sami, nebo člověk, se kterým cestujete. Zjistila jsem však, že pokud se vydáte za hranice jako dobrovolník, nejste na všechno úplně sami. Lidé, kterým pomáháte, vám to po troškách vrací.

4.3.2012 v 6:06 | Karma: 9,59 | Přečteno: 747x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

El Tajín, památka totonacké kultury a den na pláži

Příspěvek třicátý třetí. Již potřetí během půl roku jsme se „usadili“ a začali pilně pracovat. Do odjezdu nám už tedy zbývá opravdu málo. A upřímně, domů se těším, jak malá holka. Mexiko je hezká země, ve které jsme potkali spoustu krásný lidí, ale přeci jen, doma je doma.

26.2.2012 v 6:14 | Karma: 11,80 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Cestování

Linda Neumayerová

Nelehký začátek konce.

Příspěvek třicátý druhý. Úvodní týden plný propagačních snah v poslední komunitě, Papantle, byl za námi. Měli jsme víkend na to se zregenerovat a v pondělí nás čekal den „D“. Kolik asi přijde studentů? V pátek odpoledne jsme si věřili, „Určitě jich bude dost.“ V neděli večer už jsme na vše nahlíželi trochu nijak. Po dvou dnech odpočinku nám přišlo, že na naše pozvání již všichni dávno zapomněli a přijde jen hrstka odvážných.

16.2.2012 v 20:36 | Karma: 9,23 | Přečteno: 749x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 971x
Lektorka AJ a ŠJ mířící do Mexika (září 2011), pod hlavičkou organizace UNITED VISION (www.united-vision.org). Bude se věnovat dobrovolnické činnosti - výuka angličtiny efektivní výukovou metodou. Též lektorka vzdělávacího programu "Prvák" (ADRA) pro MŠ, ZŠ a SŠ.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky