Produktivní žena Abigail a nové zdravotní komplikace?

Příspěvek dvacátý první. Náš pobyt v malebné vesničce Jalcomulco se přehoupl do své druhé půle. Ani jsme se nenadáli a Vánoce už klepou na dveře. Jediné, co nám však vánoční atmosféru připomíná, je výzdoba na domech a obchodech. Zimy a sněhu se tu nedočkáme, což nám zas až tolik nevadí. ;) Myslela jsem si, že to budu snášet hůř. Na stýskání ale zatím není čas. Když nepracujeme, navštěvujeme členky organizace Mujeres Productivas v jejich komunitách. Máme tak jedinečnou možnost vidět a poznat, čím vším je možné se v Mexiku uživit. A možností je mnoho.

Produktivní ženy vznikly před šesti lety. Původně vládní projekt, na který Imelda dohlížela, po půl roce fungování vyčerpal své finanční prostředky a nové nebyly „přiklepnuty“. Jednalo se o pomoc ženám z chudých komunit. Hlavním cílem bylo naučit je, nebo pomoct jim rozvíjet něco, co je uživí. S penězi, které byly vládou poskytnuty, se tak samy mohly zasloužit o příjem peněz do rodiny. Bohužel, díky nedostatku financí zůstaly tyto ženy na holičkách. Imelda se ale rozhodla, že v chudých oblastech bude pomáhat dál. Místo peněz od vlády tak získávaly peníze přímo od Imeldy. Postupem času se otevřel první obchod Mujeres Productivas, ve kterém se prodávaly jednotlivé výrobky a organizace začala vzkvétat. Po šesti letech existence mají Produktivní ženy tři obchody v regionu (jeden je dokonce přímo v Jalcomulcu), zvučné jméno v médiích a tisíce fanoušků na facebooku.

Členek organizace už je celá řada. Každá se věnuje něčemu jinému. Najdete mezi nimi snad všechny druhy práce - od masáží přes přípravu jídla až k ručním pracím. Avšak nechybí ani lékařky. A jednou z nich je právě Abigail.

Abigail vystudovala obor zubní lékař a dva roky po ukončení studií měla svou vlastní ordinaci. Pak se ale provdala. Její manžel byl z venkova a nepřál si, aby Abi pracovala. Vzdala se tak své profese a stala se z ní žena a hlavně matka v domácnosti. Péče o děti jí zabrala nejvíce času, nicméně začala se věnovat i jiným činnostem, jako je výroba domácího sýru nebo jogurtu (tím v současnosti přispívá v Produktivních ženách). Po patnácti letech však manželství ztroskotalo a jednačtyřicetiletá trojnásobná matka se musela postavit na vlastní nohy.

Přestěhovala se s dětmi zpět ke své matce, kde zůstala i její ordinace. Po mnoha letech se tak mohla vrátit k tomu, co chtěla dělat celý život. S úsměvem na tváři tvrdí, že je z jedné čtvrtiny zubařka, z jedné čtvrtiny je „mujer productiva“, ale ze dvou čtvrtin je matka (což je to nejnáročnější „zaměstnání“). Je to opravdu obdivuhodná žena. Zajistit tři dospívající děti a pomoct i své matce je v Mexiku téměř nadlidský výkon. Kromě prodeje svých vlastních výrobků (které se též nabízejí v obchodech Mujeres Productivas) a péče o své pacienty, ještě navíc vyučuje dospělé studenty dálkového studia. Každou neděli tak předává své znalosti z biologie a chemie lidem, kteří neměli možnost dostudovat v mládí.

S Abi jsme se potkali hned druhý den po našem příjezdu. Naprosto neznámá mladá „slečna“ s dlouhými havraními vlasy a upřímným úsměvem, takový na mě udělala dojem. Tipovala jsem ji na čerstvých třicet let. Když však při další návštěvě přivezla i svoji jedenáctiletou dceru, nestačila jsem se divit.

I Abi se stala jednou z našich (resp. Filipových) studentek. Hned od začátku bylo vidět, že je to inteligentní žena a že jí to „pálí“. Zpočátku to pro mě byla jedna z mnoha žen, které vstoupily do kurzu. Tehdy jsem ještě neměla ponětí o tom, že v budoucnu budu potřebovat její pomoc. První zdravotní karambol, který jsem si v Mexiku prožila byla „Montezumova pomsta“ asi čtrnáct dní po příjezdu (více v článku Filipa Šeny - Horečka a stěhování). Od té doby byl naštěstí víceméně klid. Avšak nic netrvá věčně. Další zdravotní problém byl na obzoru. A pomoc od Abigail byla více než vítána …

(pokračování příště ;))

 

 

---

 

 

 

 

 

www.united-vision.org

 

Autor: Linda Neumayerová | úterý 13.12.2011 18:33 | karma článku: 10,78 | přečteno: 1071x