Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válka jako východisko z krize

Když jsem nedávno četl stať známého prof. Oskara Krejčího nazvanou „Bude válka. Tady jsou důvody“ tak jsem měl určité pochybnosti. Válka, to slovo zde ve střední Evropě neznáme již přes půl století, žijeme si zde poměrně blahobytně a nikdo si nedovede představit něco jako je opravdová nouze, natož válečné útrapy. Taktéž se zdá, že bojovnost ve středoevropském prostoru naprosto zmizela (alespoň dle výdajů na armádu a okamžitými demonstracemi proti všemu, co zavání zbrojením) a téměř vymizel i reflex vlastní sebeobrany u většiny populace.

Nicméně doba se mění a prorocká slova pana profesora se jakoby malými krůčky stále naplňují. Celý svět a především Evropu v současnosti zmítá finanční a dluhová krize, někdy lépe nazývaná krizí důvěry. Krize důvěry je dle mého slovo, mnohem lépe vystihující dnešní stav, nikdo nedůvěřuje nikomu. Věřitelé nedůvěřují dlužníkům a dlužníci nedůvěřují věřitelům, světový finanční systém se rozpadá a odborníci varují před stejnými ukazateli jako u Velké světové krize 30tých let. Důvěra v současný politický systém a v politiku (y) obecně je na nejnižší úrovni od válečných let či od pádu totalitních režimů. Jakoby se historie opakovala.
Sice se praví, že nevstoupíme do stejné vody, nicméně nikdo už neříká, že to koryto, kam lezeme, má sice vodu jinou (i když cirkulace vody v atmosféře by i toto mohla vyloučit) ale sklon a proud je stejný. Neboť se za těch 67 let řeka moc nezměnila.
A stačí si všímat náznaků. Ekonomická a politická elita světa je ve tváři současné krizi zcela bezradná, neexistuje absolutně nikdo, kdo ví, co by se mělo dělat, jsou jen určité teorie a směsice již vyzkoušených nefunkčních či částečně funkčních opatření. Podobná situace byla již v letech 30tých. Existují sice teorie, že krizi tehdy zastavily keynesiánské masivní státní investice typu New Deal v USA ale čísla hovoří jasně. Od pádu New Yorské burzy v roce 1929 se ekonomické ukazatele po aplikace těchto opatření sice nepatrně zvedly, avšak americká ekonomika do roku 1940 souhrnně nikdy nedosáhla hodnot roku 1928. Jsou též teorie, které předpovídaly při dalším pokračování opětovný propad. Jak by to bylo vypadalo, nevíme, neboť ekonomika USA naběhla na válečný režim a ukazatele následující jsou již zcela zkresleny probíhajícím světovým konfliktem. Po skončení války byly USA nejsilnější mocností na planetě.
Co nám to naznačuje o dnešku? Situace sice není stejná, ale je podobná. Již dnes je možno mezi řádky různých prohlášení světových – zejména západních politiků, číst pocit, že by nalezení či vytvoření nového nepřítele mohlo vytáhnout západ z bryndy. I dříve zdánlivě pacifičtí politici různých evropských zemí (což byla samozřejmě pouze populistická póza) se nyní předhánějí v siláckých výrocích například na adresu Íránu či jiných zemí. Vzpomeňme na válečnický nástup Francie proti Libyi, což bylo překvapivé, když poměrně stejná garnitura francouzských politiků si vysloužila pár let před tím za své postoje vůči válce v Iráku vtípky typu „prodám francouzskou vojenskou pušku. ZN: nová, nikdy z ní nebylo vystřeleno, jen jednou spadla na zem“.
Vytvoření válečného stavu je pro mnohé politiky lákavé. Nový nepřítel by umožnil masivní kontrolu ekonomiky a její předělání na centrálně řízenou ekonomiku válečného typu (část ekonomických elit by jisti jásala) se zaručenými zakázkami. Zároveň by pod požadavkem „národní“ či jiné oběti došlo k omezení občanských svobod a ke škrtnutí veškerých závazků a dluhů – ekonomika by tzv. restartovala. To by byly ale ty pozitivní (pro některé, zejména elitu) události.
Ty negativní a to zejména možnost znovuzavlečení  celého světa do ozbrojeného konfliktu, ty jsou zamlčovány či bagatelizovány. Teorie jsou vypracovány pro izolované konflikty, ale nikdo nemůže zaručit, že se boje nepřenesou do naší blízkosti, vždyť tam kam jezdí většina Čechů k moři se před nemnoho lety taktéž zabíjelo.
Bohužel rychlé vyřešení krize zní lákavě a nemálo politiků tomu neodolá. Mám pocit, že nyní sedíme na sudu s prachem, přičemž si pár lidí nahoře hraje se zápalkami a kolem běhá navíc řada fanatiků, kteří netouží po ničem jiném, než ten sud také podpálit.
Takže až budete číst o pokračujícím napětí v Hormuzském průlivu, nebudete mít asi dobré spaní. Ajatoláhové se zjevně naivně domnívají, že svět je stále stejný jako před 10 lety. Není, stačí malá jiskřička…….

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Neuman | pátek 6.1.2012 15:26 | karma článku: 19,69 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:59

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  11:53

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik