Zrušme lustrace. Anebo...

Nedá mi to, abych se ještě nevrátil k lustracím. Zatímco v předchozím článku jsem o nich mluvil v souvislosti s panem A.Babišem, tentokrát se k nim chci vyjádřit ryze obecně. Nepochybuji, že po přečtení článku mě 90% procent z vás bude chtít ukřižovat jako naprosto bezcharakterního člověka. Je mi to ale jedno. Když totiž slyším nebo čtu některé názory ohledně lustrací v poslední době, zvedá se mi doslova "kufr". A jestli z mého textu cítíte naštvanost, máte správný postřeh).

Stále znova můžeme slyšet různé názory, ale vybral jsem dva, na které bych zareagoval.

(1)
Lustrační zákon se nesmí zrušit, protože ochraňuje státní správu před vlivem lidí, kteří v minulém režimu lidsky a morálně selhali a je tudíž nebezpečí, že selžou znova.

(2)
Kdo byl jednou zapsán ve svazcích StB, je dobytek a udavač bez ohledu na to, jestli to vůbec ví. Je tam někde jeho jméno, tak je to udavač a hajzl a tečka.

ad (1)
Na první pohled rozumná úvaha a po změně režimu (v listopadu 1989) logický krok. Od počátku platnosti zákona však uplynulo přes 20 let. "No a co, že uplynulo 20 let ? Chce ten magor snad začít relativizovat špatnosti, které se staly, začít je omlouvat a ustupovat z morálních zásad ?" si možná leckdo z vás řekne. Samozřejmě, že nechci ani jedno z toho. Znám trochu dějiny a jejich zákonitosti a vím, že toto relativizování je ona známá "krátká paměť", kterou bohužel nemálo z nás často trpí a která může být pro společnost nebezpečná jako rakovina. Uplynulo přes 20 let a během této doby, především od roku 1998, byl tento stát řízen tak zločinným způsobem, že si to s komunisty nezadá. "Jak může takovou blbost říct ?" říkáte si možná zase. Můžu. A proč ? Jistě. Po listopadu 89 nebyly žádné "politické procesy" a nikdo nikoho nevěšel jenom proto, že řekl špatný vtip, řečeno v nadsázce. Ale...kradlo se tu ne "ve velkém", ale v "hypermega velkém" měřítku...

  • někdo vložil své úspory do H-Systemu, aby si postavil dům, a přišel o ně
  • jiný své úspory vložil do záložny A, kterou majitel vytuneloval, a přišel o ně
  • další vložil úspory do banky B, kterou majitel vytuneloval, a přišel o ně
  • tisíce dalších zase uvěřili Koženému
  • někdo další byl pro změnu křivě obviněn z korupce, aby se tím zahladili skuteční zloději (současná ministryně pro místní rozvoj by nám mohla vyprávět)
  • jindy zase syn mafiána v autě zabil člověka a druhému způsobil doživotní následky a dostal za to jenom podmínku (stalo se v Olomouci a vlivný mafiánský podnikatel "podniká" vesel dál)
  • jiný mafián zase vyhrožoval sousedovi, že když nezbourá ten malý domek na svém pozemku, tak přijde o celý pozemek - prý to není problém (dotyčnému domek vadil, protože mu prý kazil výhled na krajinu)
  • tisíce lidí byli dohnáni na dno díky dluhům v důsledku exekucí, které tu nebyly nijak regulovány. Vlastně jde o státem posvěcené legální loupeže. Protože i když někdo něco nezaplatí, někdy třeba dokonce neúmyslně zapomene zaplatit, tak následná sankce musí být adekvátní. U nás není adekvátní, je "česká".

V důsledku tohoto "českého" pojetí spravedlnosti vznikly mnoha lidem obrovské problémy. Rozpadly se rodiny, lidé upadli do depresí a do traumat a byli i tací, kteří to prostě nedali a vzali si život. Právní řád je navíc někdy tak složitý, že úředníkům se nechce zabývat se detaily a udělají velmi lehce i neúmyslné chyby, které pak mnohým způsobí nemalé potíže. A ta složitost právního řádu ? Opět vina zákonodárců, kteří si schvalovali zákony sobě na míru a o zbytek se nestarali.

Ještě se vám zdá moje tvrzení přehnané ? Je snad nějaké větší a menší zlo ? Já osobně znám jenom jedno zlo. Kdybych přistoupil na menší a větší zlo, tak bych relativizoval a to, jak už jsem řekl, opravdu nechci. Možná jsme před listopadem 89 nemohli říkat nahlas, co si myslíme. K čemu nám to ale po tom listopadu 89 je, když není možné domoct se spravedlnosti ? Nedělám rozdíl mezi někým, kdo měl výhody z členství v KSČ, a někým, kdo se na moci podílel posledních 20 let, ať už byl v ODS, ČSSD nebo jinde, a pakoval se na našich daních nebo exekucích. Zločin jako zločin.

ad (2)
To mi přijde ještě primitivnější. Stalo se, že dotyčná osoba byla někde zapsaná a nevěděla o tom. Ovšem dle zmíněné logiky byla udavačem. Jenže to jsme my Češi. Nechce se nám o lidech přemýšlet. Vystačíme si s moralizováním a se symboly. Je to totiž jednodušší. Stavíme a bouráme sochy, přejmenováváme ulice, hledáme lustrační štemply. Ale než bychom sami něco užitečného udělali nebo o tom aspoň přemýšleli, raději si vymyslíme důvod, proč to nejde.

A mimochodem...zajímalo by mě, proč záznam u StB vadí víc než členství v KSČ. Kolik už jsme měli ministrů a politiků, kteří byli v KSČ, a nikomu to nevadilo. A současný prezident tam byl taky, nikdo se nad tím nepozastavuje a ještě jsme si ho sami zvolili. Předchozí prezident sice v KSČ nebyl, ale o vstup požádal. Měl akorát to štěstí, že ho nevzali. Pro mě ale není podstatné, jak rozhodl nějaký komunistický výbor nebo funkcionář. Pro mě je důležitější, že je Klaus hajzl, což nám sám názorně i ukázal. A co na druhou stranu třeba takový Arnošt Lustig ? Byl členem KSČ přes 20 let, přesto se to u něj dokonce kolikrát ani neuvádělo. Možná z respektu k tomu, co prožil a jaký to byl spisovatel. A stejně jsem si nikdy nenechal ujít příležitost ho v televizi poslouchat, když byla možnost. Přemýšlel jsem, proč byl členem KSČ. Možná, i jako spisovatel, byly důvodem ideály, které jistě velmi brzy vzaly za své a třeba měl strach z té strany vystoupit. Můžu jenom spekulovat, ale přesto si myslím, že to byl slušný člověk a že pokud už udělal něco špatného, styděl se za to sám před sebou až do konce života.

Dřív jsem svět viděl černobíleji. Říkal jsem si "Byl v KSČ nebo u StB, tak je to svině". Jenže jsem se chytl do vlastní pasti. V 90.letech jsem s velikým nadšením volil ODS a klidně jsem do ní mohl vstoupit. Dnes děkuji Bohu, že jsem to neudělal, protože bych se dnes musel propadnout hanbou sám před sebou. Svět zkrátka není černobílý a k tomu, abychom v něm mohli žít a nestydět se za sebe, symboly nestačí. Je třeba o lidech a věcech kolem sebe přemýšlet a ne jen vynášet povrchní soudy bez hlubší znalosti stavu věcí.

Zrušme proto lustrace. Anebo OK...ponechme je a zaveďme ještě lustrace č.2 - kdo v letech 1993-2013 zastával vysokou politickou funkci, nechť nemá možnost účastnit se nejvyšší politiky. Vždyť během posledních 20 let selhalo lidsky a morálně otřesné množství lidí, kteří by se do politiky už neměli nikdy vrátit, protože jsou doslova nebezpeční pro stát. (Mimochodem pane Fialo, před příští přednáškou o morálce a lidech, kteří lidsky selhali, se nejdřív podívejte za sebe než se začnete zesměšňovat. Morální profil lidí stojících za Vámi bych totiž opravdu mít nechtěl.) Ale lustrace č.2 vám asi nepřipadají moc realizovatelné, že ? Souhlasím. Ani mě ne. Zrušme proto lustrace. Jenom nás rozdělují a dobrého nám už nikdy nic nepřinesou. Spíš o věcech více přemýšlejme a nenechme se tahat za nohu kdejakým debilním politikem.

 

P.S.

I v ODS a dalších tradičních stranách mohou být slušní lidé a je třeba dát jim šanci. Ale také je třeba si pamatovat ty druhé a pamatovat si je dobře, protože na ty žádné archivy nejsou. Nejlepší by asi byl trestní rejstřík.

Autor: Jan Netopil | úterý 4.2.2014 21:49 | karma článku: 19,22 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44