Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Západní imperialismus a propaganda - díl 2.

V předchozím 1.díle jsem se opřel do imperialistického Západu, nenávistného šíření západní ideologie prostřednictvím rozpínavosti NATO a pochválil jsem prezidenta Putina za to, že měl odvahu a Západu se postavil.

Hned jsem začal dostávat rozporuplné reakce, někteří nevěděli, jestli to myslím vážně, zkrátka byly vůbec rozpačité a tím nemyslím jen diskusi pod článkem. A nyní vysvětlím, proč jsem tento článek napsal. Především musím uvést, že šlo spíše o experiment než o vážně míněnou úvahu. Do Moskvy nebo Číny zatím opravdu namířeno nemám. Narozdíl od našich vrcholných politiků.

A teď, co mě inspirovalo a proč jsem článek napsal. Včera večer uvedla ČT k mému příjemnému překvapení pořad Hydepark Civilizace s ruským historikem, profesorem Andrejem Zubovem. Když jsem pana profesora poslouchal, téměř jsem se začal stydět. Proč ? Tento člověk je Rus a naprosto nepochybuje o tom, že říkat tvrdou a i jemu jistě velmi nepříjemnou pravdu o ruské historii, je správná věc. Díky svým názorům byl nejprve vyhozen z práce a i když ho poté vzali zpět, nemůže přednášet, tudíž jakoby byl vyhozen dál. Ale on na svých názorech trvá dál, stůj co stůj. A co my v Evropě, resp. u nás v Česku ? Jsme taky tak svobodní jako pan Zubov ? Nemyslím svobodní ve smyslu dělat to, co chceme - pan Zubov nemůže a my ano. Myslím svobodní ve smyslu skutečně svobodného uvažování a to nemá nic společného ani s režimem, ani s financemi, ani s tím, jak kvalitní chytrý mobil si můžeme koupit. Souvisí to jen a pouze s naší schopností svobodně uvažovat, svobodně přemýšlet, svobodně selektovat relevantní informace od ideologického škváru, prostě svobodně žít. Jsme tak svobodní ? Obávám se, že nemalá část z nás takto svobodná není a ani si to neuvědomuje.

Když jsem psal, že bychom Putinovi měli být za mnohé vděční, bylo to samozřejmě míněno z recese. Nicméně jedna věc, za kterou bychom mu měli být vděčni, skutečně existuje. Přinutil nás znovu začít přemýšlet nad tím, jakou cenu má svoboda, a jak odporné jsou demagogie, ideologie, diktatury a diktátoři. Myslím, že nemalá část z nás na to už zapoměla a považuje tyto svobody za tak automatické, jakoby se o ně už nikdy nedalo přijít. Ale to je hrubá chyba. Svobodu člověk může ztratit stejně rychle jako ji může nabýt a ani si toho nemusí všimnout. Nic není automatické a pokud už něco automatické být může, pak samotné bytí svobodný je v tomto případě to poslední.

Zajímavé byly i příspěvky "ruských" agitátorů v diskusi. Bylo jich minimum. I to o něčem svědčí, není-liž pravda. V tomto světle se jejich agitky na internetových fórech jeví ještě trapnější než předtím. (Jestlipak je tohle vyprovokuje. Tak určitěěéé.)

A konečně poslední důvod napsání onoho článku. Směřování české zahraniční politiky je v poslední době bohužel naprosto žalostné. Nečasův "dalajlamismus", Zeman kamarádící s Kremlem, Klaus s Putinovým vyznamenáním, vláda snažící se shazovat efekt protiruských sankcí v čele s ustrašeným Sobotkou nebo parlamentní a hlavně vládní partaje téměř se k rusko-ukrajinskému konfliktu nevyjadřující... to je přímo katastrofální stav české zahraniční politiky. Kdyby Česko nebylo v NATO, měl by člověk skoro dojem, že současný ruský režim je náš spojenec a toho bych se opravdu dožít nechtěl. Je pak naprosto logické, že si člověk vybaví estébáckou propagandu z předlistopadových dob, z které běhal mráz po zádech. A naši politici se činí tak, že kolikrát je už opravdu těžké najít ve směřování české zahraniční politiky rozdíl mezi dneškem a dobou před listopadem.

Není žadným tajemstvím, že ruské tajné služby jsou v současné době velmi aktivní. Nepochybuji o tom, že ruské peníze mají velký vliv na českou politiku. Anebo přinejmenším řekněme ne velký, ale určitě větší, než jsme ochotni si připustit.

Proto předchozí článek "Západní imperialismus a propaganda - díl 1.", proto článek, který, podle mého názoru, demonstruje, jak jsme zpohodlněli, jak svou svobodu bereme za samozřejmou a jak si myslíme, že už nás Rusko nemůže ohrozit, když mezi ním a námi leží Ukrajina a Slovensko. Ale stát se dá "obsadit" i bez tanků, žije-li v něm dostatek lidí, kterým je to jedno. Je nám to jedno nebo ne ?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Netopil | neděle 26.10.2014 13:25 | karma článku: 17,03 | přečteno: 742x
  • Další články autora

Jan Netopil

Zbraně pro Ukrajinu a Evropsko-ruská válka

Minsk II nepřinesl nic jiného než čas a prostor, během kterého Rusko doplnilo zbraně, munici a připravilo se na další část války. Minsk II neukázal nic jiného než strach a zbabělost evropských politiků říci natvrdo a přímo, o co ve skutečnosti jde.

16.2.2015 v 20:03 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1869x | Politika

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

Dvě důležitá jednání ve dvou městech o tom, zda dohodnout nespravedlivý mír nebo zda se zapojit do spravedlivé války. Pro ty, kteří mají rádi drobné zajímavosti, lze např. podotknout, že jména obou měst začínají na "M", že jednání se v obou případech účastnily čtyři představitelé (byť v Minsku jednala Francie a Německo rovněž jménem EU a vlastně i jménem NATO) nebo že jednání se v obou případech účastnili představitelé Francie a Německa, byť za jiných okolností.

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60 | Přečteno: 803x | Politika

Jan Netopil

Ruští studenti se omlouvají za napadení Ukrajiny

Jen sdílím odkaz. Tohle video dává světu mnohem více naděje než jakýkoliv kus papíru, který je ochoten podepsat jejich prezident, jenž nemá ve zvyku dodržovat dohody.

13.2.2015 v 15:56 | Karma: 20,54 | Přečteno: 1058x | Politika

Jan Netopil

Šílenec Putin & Český Rubikon svobody

Když jsem loni několikrát na svém blogu zmiňoval, že Putin chce návrat bipolárního světa studené války, restaurovat Sovětský Svaz a obnovit ruskou sféru vlivu ve střední a východní Evropě, byl jsem označován za šílence. Zde je odkaz na to, co ruský prezident čerstvě prohlásil a co se prakticky shoduje s tím, co jsem předpovídal. Říkám to proto, že tak jako tehdy mohly jisté představy vypadat šíleně a nyní se de facto naplňují, tak i dnes mohou zase jiné věci vypadat šíleně a do roka se mohou stát rovněž realitou.

8.2.2015 v 10:25 | Karma: 28,38 | Přečteno: 1180x | Politika

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

Od počátku konfliktu na Ukrajině je zřejmé, že Putin nikomu dobrovolně ustupovat nemíní a že je naopak odhodlán vzít si všechno, co mu svět dovolí si vzít. Princip konfliktu je navlas stejný jako s Hitlerem a jako s každým agresorem, který se urve ze řetězu a umíní si, že začne válkou dobývat svět.

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44 | Přečteno: 682x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:16

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik