Senátní volby jedním slovem ? Stabilita

Senátní volby sice nepřinesly nic, co by nějak významně zatřáslo českou politickou scénou. Nicméně i přesto byly v několika ohledech zajímavé.

ČSSD sice neobhájila všechny svoje mandáty, ale to jí nemůže mít za zlé ani ten největší optimista. Počet obhajovaných mandátů nebyl zrovna nízký a obhájit je z pozice hlavní vládní strany by byl zázrak z říše snů. Na druhou stranu nebyl zisk ani nijak tragicky nízký. Ani komunální volby nedopadly pro ČSSD nijak špatně a hlavně dopadly velmi dobře pro premiéra a předsedu strany. Loňského pučistu a Haškova kámoše Onderku v Brně voliči odstavili od moci. Premiér tak upevnil svou moc a situace v hlavní vládní straně se tím stabilizovala, což je dobře i pro vládu, potažmo pro stabilitu v celé zemi. Možná, že kdyby Onderka neměl nedávno potřebu zakazovat facebookové stránky hnutí Žít Brno, nebylo by dnes toto hnutí součástí brněnské koalice a mocichtivý pán by byl dále primátorem. Inu, i tak chutná moc. Jak říkala Simona Stašová v Pelíšcích - "Přitom taková blbost".

Velmi zajímavý, ale poměrně logický vzkaz dostal od voličů pan Babiš Agrofert. Na druhou nejsilnější parlamentní a vládní stranu, která má prakticky tolik poslanců co největší ČSSD, byly senátní volby pro ANO totálním debaklem. 4 senátoři ze 27 obvodů se nedá označit jinak než jako "krach na burze", byť to tak Andrej zpočátku nazvat nechtěl. I on ale ví, že jinak se to prostě označit nedá. Ve většinovém systému totiž nestačí koblihy, tam je třeba nabídnout skutečné osobnosti a nejen Faltýnka s Jermanovou. To se nakonec ukázalo i v tom, že za ANO vyhrála třeba zakladatelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová či majitel textilky Juta Jiří Hlavatý. Ale i výsledek ANO považuji za pozitivní jev. Hnutí ANO, ať už zakládané s jakýmkoliv úmyslem a ať už si o něm a jeho zakladateli myslíme cokoliv, bylo loni velice úspěšné, když splnilo svoji hlavní roli - odstavilo od moci ODS jako stranu a zabránilo vzniku čistě levicové vlády. Je ale dobře, když Andrej vidí, že není všemocný a že nebude vyhrávat pořád.

Přesto, že číselně vzato vyhrála volby ČSSD, za faktického vítěze považuji KDU-ČSL. Strana neobhajovala žádný mandát a získala, ať už samostatně či v koalici se SZ, 7 senátorů. To je pro tak malou stranu naprostým hyperúspěchem. Kdo by si byl ještě poměrně nedávno pomyslel, že lidovecký kandidát může v Praze porazit kandidáta ODS a to ještě tak drtivým rozdílem. Nutno ale také podotknout, že koalice KDU-ČSL+SZ nasadila v Praze opravdu silný kalibr - Václavy Lásku a Hampla. Jeden vysoce ceněný advokát a druhý bývalý rektor UK. Byť když slyším o rektorovi v politice, napadá mě jiný rektor a při tom pomyšlení mi v hlavě zní především smích. No musíme doufat, že ten první je spíš výjimka potvrzující pravidlo.

Nejzajímavější kampaň zvolila TOP09. Já sám často říkávám "Chceš-li překvapit protivníka, udělej přesný opak toho, co od Tebe očekává" a bývá to velmi účinná zbraň. Topka zvolila stejnou strategii, ovšem nejsem si zcela jist, jestli je to pro předvolební kampaň ten nejlepší nápad. Zvyšovat svoje preference vylučováním populárních politiků ze strany pár dní před volbami a to ještě na nátlak takového zmetka jako je Kalousek, to nemůže skončit jinak než katastrofou. Odešel Hudeček, odešel Tůma. A naopak přišla katastrofa. A to i přesto, že se jedná o opoziční stranu, která bývá ve volbách obvykle ve výhodě. I když faktem je, že ani 1.kolo nebylo pro "fialové" ve znamení jásotu. Ve světle tohoto faktu se ale taková strategie jeví ještě o to pitomější. Pan kníže nám po volbách oznámil, že "bude třeba provést stranickou reformu" či jak to řekl. Milý pane kníže, kdybyste nakopl Kalouska tak, aby od vaší strany odletěl co nejdál, možná byste ani žádnou reformu dělat nemusel. Stačilo by spolustraníkům říci "Zvolte si nové vedení beze mě a bez Kalouska" a skoro bych dal ruku do ohně za to, že preference Topky by během několika hodin vyletěly minimálně o 5%. Ale jestli Vás baví provádět reformy, proti gustu žádný dišputát.

ODS. No, ani nevím, jestli je potřeba něco dodávat. Prostě ODS. A ten rektor tam. Četl jsem jeho vyjádření, že senátní volby v Praze byly pro ODS úspěšné, akorát že nezvítězili. A taky, že ODS je nejsilnější pravicová strana v senátu. I kdyby pravicová (což je silně sporné), číselně pane Fialo ANO, máte pravdu. Ale jestli bude líp pro některou ze stran, tipl bych, že ta ptačí to nebude. Víte pane Fialo, ona je s politikama sranda i tak, ale jestli máte pocit, že té srandy je málo, přidejte občas na tiskovce nějakej ten vtip. Nikdo se na Vás jistě zlobit nebude a smích prodlužuje život.

A nakonec dvě jména - Čuba a Valenta. Nebudu zde rozvádět teorie, jestli by byli zvoleni, kdyby byla volební účast vyšší nebo nižší. Účast byla jaká byla a pokud někdo nebyl v daném obvodu volit a výsledek se mu nelíbí, může nadávat jenom sám sobě. O to zajímavější je, že zkrátka tito pánové byli zvoleni.

U pana Čuby se to ještě dá celkem pochopit. Byl za komárů předsedou JZD Slušovice, tedy předsedoval tam, kde si i vyráběli vlastní počítače a pokud na něho větší část lidí vzpomíná v lepším než v horším, nelze se až tak divit tomu, že uspěl.

Ale Ivo Valenta, to mi skutečně do hlavy neleze a bydlí-li některý ctěný čtenář v oněch končinách, ať mi to vysvětlí. Pan Valenta podniká v oblasti hazardu, na který všichni nadávají, ale potom ho lidé zvolí do senátu. Na druhou stranu je to možná dobře. Ať se pan Valenta vyjadřuje k problémům, aspoň bude líp na očích.

Obecně si ale myslím, že senátní volby dopadly dobře. Jestli loňské sněmovní volby situaci po dlouhé době stabilizovaly, tyhle tuto stabilitu ještě podtrhly a to je dobře. I když je pravda, že po předchozích vládách by situaci dokázal stabilizovat snad i kačer Donald.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Netopil | neděle 19.10.2014 18:55 | karma článku: 8,57 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44