Policejní stát

Policie opět zatýkala. Začíná se to stávat součástí běžného dne a adekvátně tomu můžeme slýchat i názory toto konání komentující.

Že v reakcích na zatčení lidí z ODS slyším hodnocení typu "Jsme policejní stát" nebo "Ištvan je škůdce demokracie" od lidí z ODS, není překvapující. I když samozřejmě ODS není zdaleka jedinou stranou, jejíž vrcholoví politici jsou korumpováni, ODS je s tím nejhorším organizovaným zločinem propojena nejvíc.

Že ale podobné reakce člověk registruje i od nemála dalších lidí, to je teprv skutečné nebezpečí pro demokracii. Od listopadu 89 tu máme "demokracii" (schválně píši v uvozovkách, protože k té skutečné to má pořád přeci jen dost daleko) a vznikl dojem, že se najednou všechno může. Prostě všechno. Policie proti určitým osobám dlouhou dobu nic nedělala a tím vznikl i další dojem. Dojem, že tak je to normální. Jenže stíhat jenom ty, kteří si nejsou schopni podplatit policii, to normální rozhodně není. A když teď policie začala najednou skutečně dělat to, co by měla, tak lidé nezvyklí takové situaci tu začínají mluvit o policejním státě, resp. skáčou na špek těm, kteří to říkají. A že to primárně říkají hlavně ti, kterých by se vyšetřování mohlo dotknout příště, je logické. Jinak by nic neříkali, protože by jim to bylo jedno.

Samozřejmě, že policie za poslední dobu zatkla teprve pár skutečně vlivných osob a vlastně ještě nikdo z nich nebyl ani odsouzen. Ale, jak je řečeno v jednom krásném českém filmu, "ta -4, to je vlastně taková první vlaštovka". Zkrátka něčím se začít musí.

Mluvit o policejním státě je projev naprostého nepochopení úlohy policie. Přitom je to tak prosté. Vykašleme se teď na chvíli na právní kličky. Proč si kdysi lidé vymysleli policii, zastupitelství a soudy ? Chtěli dosáhnout určité spravedlnosti ve společnosti a tyto orgány ji měly zajišťovat. Tyto orgány tu prostě nejsou jenom proto, aby tu byly pro svou samotnou existenci. Jsou tu proto, že mají nějakou úlohu a pokud konají, pak jen dělají to, za co je z našich daní platíme. Když tedy někdo mluví o tom, že státní zástupce je nebezpečný pro demokracii, je buď intelektuálně nesmělý nebo se sám vyšetřování bojí jako čert kříže. Argumentovat tím, že v dřívějších letech se za podobné činy nezavíralo, není důvod pro to, aby to dnes policie nedělala. Je to naopak přiznání toho, že vedení policie bylo dříve stejně zkorumpované jako dřívější politické "elity". A za to bychom se měli spíš stydět než tím ještě hloupě argumentovat.

Jen ať orgány činné v trestním řízení konají a zatýkají kriminálníky ať už jsou z ODS, ČSSD, TOP09, KDU-ČSL, Úsvitu, KSČM, ANO či z jakékoliv jiné strany. Tak to totiž má v normální zemi fungovat. A jestli chce někdo vymahatelnost práva nazývat "policejním státem", pak v takovém státě - byť je to svérázné označení a sám bych ho nepoužil - chci žít.

Autor: Jan Netopil | čtvrtek 13.2.2014 11:57 | karma článku: 25,84 | přečteno: 1308x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44