Jaká je Klausova motivace ?

Dlouhodobě se ptám, jaká vlastně je Klausova motivace, když koná tak, jak koná. Samozřejmě peníze ? Být středem pozornosti ? Dělat ze sebe nejchytřejšího ? Vždycky mi to připadalo jako směska toho všeho, ale nepomyslel jsem nebo mě nenapadla jiná motivace. Až do vyhlášení amnestie.

Samozřejmě. Jako prezident na ni má ze zákona právo. Ale zákon nikdy není všechno. Teoretickou motivací k tvorbě zákonů by vždy mělo být stanovit základy pravidel, na nichž je možné budovat spravedlnost. Ale to samo o sobě nestačí. Každý zákon lze použít pro spravedlnost anebo zneužít v její neprospěch. A tato amnestie je tvrdým nikoliv zneužitím, ale přímo znásilněním spravedlnosti. Byť formálně právně legálním.

Jaká tedy může být motivace nějakého člověka říci v jednom proslovu dohromady nejprve, že bychom se měli vrátit ke starým hodnotám (dejme tomu, že tím jako myslel "morálku", byť pochybuji, že o ní od svých rodičů někdy slyšel), táhnout za jeden provaz a současně vyhlásit amnestii, v jejímž důsledku naštve a rozštěpí společnost natolik, že kdyby předchozí slova myslel vážně, musel by být mentálně retardovaný ?

Nyní mě napadají tři možné důvody, proč vyhlásil onu amnestii. Jeden děsivější než druhý.

První možnost je, že některé z policejních vyšetřování, která dosud probíhala, mohla policii dovést až k němu. Nemám nejmenší potuchy, které by to mohlo být a čeho by se mohlo týkat. Ale vzhledem k tomu, jaký právní marasmus tu pomáhal instalovat, to není nepravděpodobné. A vzhledem k druhé eventualitě je snad naopak dokonce i vysoce pravděpodobné.

Druhá možnost je varianta, za kterou mě asi většina z vás okamžitě pošle do Bohnic. Nevím, jaká je její pravděpodobnost, ale nedá se o ní jednoznačně říct, že je nemožná. Nejsem paranoidní schizofrenik, jsem odpůrce konspiračních teorií a vždy nejprve hledám racionální vysvětlení, ale tady moje představivost končí. Resp. když takto přemýšlím o Klausově motivaci, začínají mě napadat myšlenky, které lze přímo označit za konspirace. Nemůže být Klaus agentem některé z cizích tajných služeb ? Zní to šíleně ? Zní to víc než šíleně, ba co víc, zní to přímo otřesně. Ale...

Pokud vím, Klaus za totality sám žádal o vstup do KSČ. Jistě ne z přesvědčení, ale to je jedno. Jak můžeme vědět, že nebyl spolupracovníkem StB nebo jiné tajné služby ? Některé materiály byly přece těsně po převratu skartovány a co v nich bylo se již nikdo nedoví. A zamyslíme-li se nad tím, zda se tu pohybují agenti cizích služeb, pochybuje o tom snad někdo z nás ? To asi ne. Informace jsou důležité, zvláště pak, jde-li o člena EU a hlavně pak člena NATO.

Klaus jako politik rovněž nikdy příliš neskrýval svou náklonnost k Rusku a své pohrdání Evropou. Cokoliv, co kdy udělal - s výjimkou rozdělení státu - vedlo k horší situaci ve společnosti. Tím neříkám, že za ten svinčík, co tu máme, může jen on sám. To chraň bůh. Pouze říkám, že cokoliv, co kdy udělal on sám, bylo proti zájmům občanů tohoto státu. Jaká další totiž může být motivace udělit takovou amnestii než vyvolat v lidech totální znechucení a deziluzi, navodit pocit, že spravedlnost tu nikdy nebude mít ani tu nejmenší šanci a odradit je od toho, aby se zajímali o to, co se v tomto státě děje ? A to v okamžiku, kdy to vypadá, že si lidé konečně začínají uvědomovat, že s nimi politici pouze mlátí o zeď a že se nic nezmění, pokud pro to sami lidé něco neudělají ? To je podle mě skutečný důvod a cíl oné amnestie. A toto znechucení a nezájem o politiku musí někomu prospět. A Klausovi už to v důchodu přece může být jedno. Komu to tedy prospěje ?

Naštvala vás amnestie ? Jste znechuceni ? Napadlo vás, že už se o politiku nebudete zajímat, když si to "ti nahoře" vždycky umí zařídit ? Pak Klaus asi dosáhl kýženého výsledku...

Existuje ještě třetí možnost. Někdo má na Klause kompromitující informace a použil je k vydírání, aby byla provedena amnestie a aby měla žádané parametry.

Autor: Jan Netopil | pátek 4.1.2013 16:30 | karma článku: 28,47 | přečteno: 1526x
  • Další články autora

Jan Netopil

Mnichov 1938 vs. Minsk 2015

14.2.2015 v 13:31 | Karma: 20,60

Jan Netopil

Na prahu III.sv.v. ...

5.2.2015 v 19:21 | Karma: 17,44