Závěrečná řeč k senátu Krajského soudu v Brně

Pane předsedo, je tomu na den přesně rok, co NESEHNUTÍ zahájilo informační kampaň pro brněnskou veřejnost k projednávané Aktualizaci územního plánu Brna. Reagovalo tak na fakt, kdy tehdejší radnice zveřejnila miniaturní odstavec v místním měsíčníku o tom, že se k Aktualizaci může vyjadřovat veřejnost.

Kampaň NESEHNUTÍ spolupracovala s cca 20 místními občanskými iniciativami. 2 352 lidí poslalo 42 694 připomínek. Ty skončily v koši a radnice k tomu vydala i tiskovou zprávu. Z řad místních lidí se ustanovilo 13 zástupců veřejnosti, každého podpořilo nejméně 200 dalších obyvatel a obyvatelek Brna. Michala Závodského jako zástupce veřejnosti z Masarykovy čtvrti dokonce zmocnilo 1927 lidí! Až stovky lidí jsme kontaktovali ve veřejné debatě a na infostánku na Náměstí Svobody. Radnice v závěru veřejného projednávání pozvala brněnskou veřejnost na čtyřhodinové jednání do sálu, kde byla většina míst ke stání a prezentace Aktualizace nekonečná, marná. Policie dokonce bránila zástupcům veřejnosti ve vstupu do sálu.
Navzdory tomuto zájmu veřejnosti magistrát námitkám a připomínkám nevyhověl a předložil zastupitelům a zastupitelkám týden před schvalujícím zastupitelstvem deset tisíc stran textu a stovky map. 429 lidí apelovalo emailem na zastupitelstvo, aby tak problematický dokument neschválilo. 34 zastupitelů a zastupitelek hlasovalo pro, 13 bylo proti a 2 se zdrželi.
Nezbylo nám nic jiného, než Aktualizaci zažalovat. Žalobu podalo 10 vlastníků nemovitostí, 4 spolky a 1 zastupitel. Analýzu vad Aktualizace, sepsání žaloby a zastupování u soudu zajistila pro všechny žalobce právní kancelář Frank Bold. Na náklady ve výši 400 000,- korun přispělo 500 individuálních dárců a dárkyň, 11 firem a 2 nadace. Stovky hodin dobrovolné práce věnovaly desítky lidí z iniciativ čtením Aktualizace, přípravě podkladů a argumentace.
Na vaše rozhodnutí, pane předsedo, čeká více než 3000 lidí, kteří jsou s NESEHNUTÍm v úzkém kontaktu díky předchozím kampaním www.mampripominky.cz, www.mamlepsiplany.cz, www.dobrazaloba.cz. Další tisíce lidí podporující místní občanské iniciativy. Desítky lidí, kteří vlastní nemovitosti v Brně a během kampaně nás oslovili, podpořili a stali se dokonce žalobci či žalobkyněmi. A konečně voliči a voličky stran, které se dostaly po komunálních volbách na radnici, neboť veřejnost i tímto způsobem jasně ukázala nesouhlas s přehlížením názorů vlastníků i občanské veřejnosti, neprofesionalitou procesů a rozhodování Statutárního města Brna potažmo Magistrátu města Brna.
Závěrem mi dovolte za NESEHNUTÍ, které je přesvědčeno o provázanosti ekologických a sociálních problémů, podotknout, že Aktualizace svým zpracováním dovoluje další expanzi nákupních center, logistických center a dalších objektů, které indukují individuální automobilovou dopravu. Aktualizace nechrání zeleň. A přitom dlouhodobě celé město postihuje každoročně přeslimitní znečištění karcinogenními částicemi polétavého prachu v ovzduší, za které může primárně doprava.
Pane předsedo, dovolte, abych vám poděkovala jménem všech, kteří se na pořizování, schvalování i žalobě Aktualizace podíleli, ať už rozhodnete jakkoliv.
V Brně dne 23. ledna 2015
Hana Chalupská
PS: http://www.obcanskeoko.cz/vystupy/soud-zrusil-aktualizaci-uzemniho-planu-brna/

Autor: NESEHNUTÍ | pondělí 26.1.2015 13:45 | karma článku: 13,45 | přečteno: 816x