Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udatní princové, macho lamači ženských srdcí nebo citliví otcové?

V záplavě vánočních pohádek se to jenom hemžilo různými obrazy princů a mužských hrdinů – udatných, statných, krásných, odvážných,... Ačkoli letos, možná častěji než jindy, bylo k vidění i bojovné a statné princezny a ženské hrdinky. Pohádky občas přerušily reklamy, ve kterých se mužští hrdinové proměnili v neméně chlapácké svůdníky žen či starší odborníky, přičemž připomínali svým statusem možná nejvíce právě pohádkové krále. Na základě toho všeho se nějak nemohu ubránit srovnání s muži ve svém okolí a s muži, kteří zažili partnerské násilí a s nimiž jsem měla možnost se setkat.

Zajímalo by mě, proč je stále oblíbeným námětem některých filmů, vtípků a nejnovějších reklam obraz muže – otce, neschopného vyprat, uvařit a postarat se o děti. Opravdu i dnes velká část lidí očekává, že nepřítomnost matky, byť i krátká, v rodině způsobí naprostou katastrofu? Možná žiji v bublině, ale nevybavuji si muže ve svém okolí, který by nedokázal uvařit či vykoupat a přebalit své nedávno narozené či starší dítě. Ještě absurdněji pak tento zábavný obraz nekompetentního otce působí ve srovnání s muži, se kterými jsem měla možnost si popovídat a kteří zažívali či zažívají násilí ze strany svých partnerek. Tyto české muže spojovalo silné pouto k jejich dětem, schopnost se o ně zcela postarat a obavy z toho, že opustí-li své násilné partnerky, nebudou již mít možnost plně zajistit, že je o jejich děti dobře postaráno.

Někdo by možná namítl: „No tak pár výjimek, pár mužů, kteří se nechají bít od svých manželek a neumí si doma zjednat pořádek.“ Možná byste se ale divili, jak jinak obraz tradičních mužů naplňují - často vysocí, sportovní postavy, zaměstnaní v „chlapských“ odvětvích, jindy movitější podnikatelé. Na první ani druhý pohled by vás jistě nenapadlo, že si někteří netroufnou jít sami na oběd, pokud o tom jejich partnerka neví, a jiní jezdí do práce na půl šestou, aby se co nejdříve mohli vrátit domů pečovat o své děti.

 

A tak přemýšlím, co se těmto mužům u tradičních pohádek a reklam asi honí hlavou. Jak udatně ochránit své děti před přítomným násilím? Jak je možné, že jim drahé auto z reklamy nepřineslo obdivující krásku s vlajícími vlasy, ale manželku kontrolující každý jejich pohyb?

Stereotypy o ženách, mužích, sexuálních menšinách či příchozích omezují naši schopnost vnímat různé lidi jako jednotlivce v jedinečné životní situaci a pochopit je. Zobrazení lidí menšinové sexuální orientace např. v reklamách zpravidla chybí. Když už zobrazeni jsou, pak obvykle zesměšňujícím způsobem, gayové přepjatě žensky, lesby přepjatě mužsky. Lesby pak bývají často sexualizovány, aby zaujaly muže – heterosexuála. Ale nedomnívám se, že zrovna na ně by v intimních chvílích myslely. Ženy zase v reklamách nejčastěji vidíme v obrazech domácnosti a rodiny, na billboardech pak velmi často také jako sexuální objekty. Starší ženy se stávají téměř neviditelnými, pokud se neobjeví v reklamě na projímadlo, hygienické pomůcky při inkontinenci či jako vlastně směšné postavičky v reklamě na mobilního operátora.

Hodnocení žen jen na základě jejich vzhledu a přitažlivosti brání vidět jejich schopnosti v pro ženy netradičních oblastech, na což každoročně upozorňuje NESEHNUTÍ anticenou Sexistické prasátečko. Muži zase bývají spojováni s dominancí, silou, agresivitou, což vede k tomu, že si je dokážeme představit pouze jako pachatele partnerského násilí. Většina lidí si muže jako oběť násilí jen těžko představí, přestože muži dle údajů Českého statistického úřadu tvoří v ČR většinu obětí všech zjištěných trestných činů (pravda, i pachatelů). Spojování mužů se světem práce zase může vést k tomu, že je v oblasti péče o děti považujeme za nekompetentní. A to by byla škoda.

Kristýna Pešáková

Autor: NESEHNUTÍ | úterý 13.1.2015 9:50 | karma článku: 22,59 | přečteno: 3405x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu platí stav katastrofy

1. června 2024  11:27

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1224x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik