Tři a tři je radost, zejména na Kavkaze

Víte, kdeje Abcházie – podle Václava Vašků Zraněný ráj? NESEHNUTÍ na Kavkaze vzdáleném tři tisíce kilometrů od Brna již 1,5 roku podporuje občanské aktivity, a to nejen ve zmíněné Abcházii, ale i v Gruzii.

Obě země mají za sebou těžkou novodobou zkušenost - válku, vysídlení, vnitřní uprchlictví, ztrátu trhů, křehký mírotvorný proces na obou stranách... . K tématu jsme vydali vloni podzimní číslo časopisu PŘES, ale ještě předtím se nám podařilo vyvézt na Kavkaz skupinu zkušených lidí, kteří vyškolili místní neziskové organizace v práci s médii (i těmi novými), v přípravě kampaní, psaní projektů a představili jim smysl watchdog aktivit. Školení proběhla na obou stranách válkou vytvořené hranice a motivovala účastníky a účastnice k podání projektů do námi vyhlášeného mikrograntového řízení. Z dvacítky projektů jsme vybrali šest - tři v Abcházii a tři v Gruzii. Kaleidoskop  projektů, který najdete na konci článku v odkazech, vám přiblíží jejich průběh a výsledky díky tomu, že jsme se na konkrétní místa jejich realizace mohli zajet osobně podívat a mít radost z přínosu projektu nejen pro nás a grantistky, ale zejména pro ty, kteří to v daném místě a čase hodně potřebují. Kaleidoskop vychází ze zápisků Milana Štefance, který průběžně z mise posílal zprávy všem v brněnské kanceláři, aby tak mohli s ním radost z úspěchů místních neziskovek sdílet.

Pro úplnost jen doplňme, že šest koordinátorek těchto projektů navštívilo v říjnu 2011 Českou republiku s cílem získávat zkušenosti, kontakty a hledat příležitosti pro spolupráci. Letos aktivity probíhají znovu, s novými aktivními jednotlivci z obou zemí a Česko navštíví druhý týden v září.

Je na místě poděkovat Ministerstvu zahraničních věcí České republiky za finanční podporu, díky které se toto vše mohlo stát, a díky které mohou naše aktivity na Kavkaze pokračovat i letos. A úplně nakonec přejeme Gruzii a Abcházii mír, aby v něm mohli všichni šikovní lidé pomáhat všude tam, kde je třeba i nadále.

Abcházie - zaostřeno na mladé

Gruzie - u bitvy na hřišti až na bulvár v Batumi

 

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 16.8.2012 12:41 | karma článku: 6,91 | přečteno: 805x