Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Růžový gang … tahle barva není jen pro Barbie

Psal se rok 2006. Sampat Pal Devi, prostá vesničanka ze severoindického státu Uttarpradéš, uviděla jednoho dne muže krutě bijícího svou ženu. Sampat Pal Devi naléhala, aby přestal, muž však fyzicky napadl i ji.

Pal Devi reagovala odlišně, než by velelo běžné očekávání. Druhý den se s bambusovou tyčí lathi a pěticí dalších žen vrátila na místo činu. Zde ženy namísto slovního přesvědčování uštědřily násilníkovi hlasitý výprask. Zpráva se rychle rozkřikla po celé oblasti. Na Sampat Pal Devi se začaly obracet další týrané ženy s žádostí o pomoc, mnohé ženy pak i s přáním zapojit se do činnosti spontánně vznikající skupiny. Při té příležitosti vyvstala potřeba zvolit nejen vhodný název skupiny, ale též vybrat příhodnou „uniformu“. Volba padla na růžové sárí, neboť tato barva podle členek symbolizuje „ženství a nenápadnou sílu“. Gulabi gang (Růžový gang) prakticky dokazuje, že růžová nemusí zůstat doménou komercionalizované představy o světě a snech malých děvčátek. Jak shrnuje Nishita Jain, autorka dokumentárního filmu o Gulabi gangu: „Je ironické, že v jednom z nejzaostalejších regionů Indie jsou ženy přinuceny stát se „maskulinními“ a agresivními při svém boji proti machismu a patriarchátu.“1.) 

 

Jak dodává Sampat Pal Devi, nejedná se však o gang v obvyklém slova smyslu, ale o gang bojující za spravedlnost2.). Původním zaměřením skupiny bylo zejména trestání násilnických manželů, otců a bratrů a obecně boj proti násilí na ženách či opouštění rodin (to má zejména v zaostalých částech Indie stále závažné důsledky; způsobuje nejen pauperizaci žen a dětí, ale i sociální stigmatizaci opuštěných manželek). Je žádoucí připomenout, že chudé venkovské obyvatelky bývají často obětí dvojí diskriminace. Nejen z důvodu pohlaví, ale i příslušnosti ke kastě. Přes progresivní charakter indické ústavy z roku 1950, která v několika ustanoveních3.) výslovně zakotvila úplnou rovnost všech občanů před zákonem i zákaz jakékoli diskriminace – tedy i z důvodu kastovního zařazení – zůstává každodenní indická realita stále odlišná. Zvláště dálité jsou běžnou obětí násilí i znevýhodňování, a to z důvodů připisovaných jejich dědičnému statusu „nedotknutelnosti“. Sampat Pal Devi i mnoho dalších členek gangu patří právě mezi dálity.

Základními metodami činnosti gangu se staly přímá akce a konfrontace. Členky dotírají na mužské násilníky a konfrontují je s kritikou nežádoucího chování. Když to nepomůže, snaží se ženy násilníky veřejně zostudit. V krajních případech, jsou-li samy napadeny, brání se za pomoci lathi. V současnosti již má Gulabi gang desetitisíce členek na mnoha místech Uttarpradéše a také rostoucí počet mužských podporovatelů. Záměření skupiny se časem rozšířilo i na další oblasti pomoci. Členky například zajišťují dodávku potravin nejchudším obyvatelům nebo vyplácejí náhradu za penze starým vdovám, které se nemohou prokázat rodným listem a zůstávají tak stranou podpory z veřejných zdrojů sociálního zabezpečení.

Činnost skupiny inspirovala v nedávné minulosti dokumentární i hranou filmovou produkci, dokončován je také bollywoodský film Gulaab Gang (provázejí jej však soudní spory – Sampat Pal Devi se neúspěšně snažila zamezit jeho vzniku). Širší publicita přinesla jistě výhody, například v podobě větší informovanosti o cílech skupiny či zvýšeného zájmu dárců – nezapře však i své stinné stránky. Dramatických událostí není prosto ani samotné fungování skupiny. Podle posledních dostupných zpráv došlo uvnitř gangu k rozporům, které vyústily v odvolání Sampat Pal Devi z čela skupiny z důvodu údajného zneužívání postavení k prosazování osobních zájmů4.).

Bohdana

 

1.http://www.aljazeera.com/indepth/features/2014/02/gulabi-gang-indias-women-warrriors-201422610320612382.html

2. Oficiální webové stránky skupiny -  http://www.gulabigang.in/

3. Zejména čl. 14., 15., 16. a 25, Ústava Indie, 1950 – více in: ZABLOUDILOVÁ, J., Právní postavení a životní podmínky kast a nedotýkatelných – dálitů v indické společnosti, PF UK, 2012, dostupné online na: http://theses.cz/id/y5rnmu/00177683-297443441.docx

4.http://timesofindia.indiatimes.com/city/lucknow/Sampat-Pal-ousted-from-Gulabi-Gang/articleshow/31365684.cms

Autor: NESEHNUTÍ | středa 7.5.2014 18:51 | karma článku: 10,21 | přečteno: 660x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik