Reakce na článek Dušana Stuchlíka "České nevládky se chovají jako Šípková Růženka..."

Dušan Stuchlík ve svém článku České nevládky se chovají jako Šípková Růženka. Válku na Ukrajině jednoduše "nevidí" otevřel zajímavé téma – postoj českých nevládních organizací ke konfliktu v Ukrajině. Jeho hodnocení je ale mírně řečeno nespravedlivé. Nemíním ani tak reagovat na jeho ideologické vymezení Hnutí DUHA, NESEHNUTÍ, Greenpeace a dalších. Nemyslím si, že je lze zaškatulkovat jako „sjednocenou levicovou nevládní frontu“. Chci reagovat na něco jiného. Podle Stuchlíka české nevládní organizace až na výjimky mlčí, což zdůvodňuje již zmíněnou levicovostí, oblbnutím ruskou propagandou nebo nesouhlasem se skladbou účastníků kyjevského Majdanu. Není to pravda.

Například Hnutí DUHA, kde jsem léta působil jako ředitel, se dlouhodobě snaží omezit ruský ekonomický „vydírací potenciál“ snížením závislosti na jeho plynu a ropě a v tomto duchu i argumentuje. Obviňovat NESEHNUTÍ z nicnedělání je již úplné faux pas. Už v dubnu minulého roku jsem byl za NESEHNUTÍ v delegaci tehdejšího lídra zelených do evropských voleb Ondřeje Lišky, která se snažila situaci v Ukrajině monitorovat. Právě proto, aby bylo jasné, čím a jak je možno pomoci. Od července 2014 jsme v NESEHNUTÍ s kolegyní Pavlou Hofmeisterovou a dalšími rozjeli aktivity, které směřovaly k systematické podpoře ukrajinských nezávislých novinářů a novinářek z občanské televize Hromadske.Tv. Podpořili jsme vznikající regionální redakce v Čerkasy a Kremenčuku a současně i centrálu v Kyjevě. Nejen na technické vybavení a honoráře novinářů jsme díky podpoře českého ministerstva zahraničních věcí mohli vyčlenit téměř půl milionu korun. Nepomáhali jsme jen finančně, ale pro novináře a novinářky jsme uspořádali i workshop o práci se sociálními sítěmi, který vedl Josef Šlerka, vedoucí Studia nových médií Univerzity Karlovy a podle soutěže Kříšťálová lupa česká internetová osobnost roku 2014. Ten zde navíc představil závěry analýzy ruské propagandy na sociálních sítích a popsal způsoby, jak se jí bránit. Proč bychom to dělali, kdybychom byli ve vleku ruské propagandy, jak tvrdí Stuchlík?

Zmíněná Pavla Hofmeisterová v době Majdanu v Kyjevě studovala a se spolužáky a spolužačkami trávila na centrálním kyjevském náměstí každý den. Stuchlíkovo tvrzení, že se NESEHNUTÍ v Ukrajině neangažuje mimo jiné i proto, že se distancuje od protestu na Majdanu, jehož se účastnily pestré skupiny obyvatel a obyvatelek (zdaleka ne jen pravicoví nacionalisté a už vůbec ne fotbaloví chuligáni), je tedy spíš úsměvné.

V letošním roce jsme začali vyhledávat regionální ukrajinské nevládní organizace a neformální sdružení, která mají snahu změnit zemi k lepšímu – bojují proti korupci, chrání životní prostředí, aktivně pomáhají uprchlíkům a podobně. Právě proto, že chceme, aby Ukrajinci a Ukrajinky po masivním občanském vzedmutí svůj stát nevrátili do rukou oligarchům a zkorumpovaným politikům.  Mimo to v současné době NESEHNUTÍ organizuje v Brně sbírku, jež se na konci února stane součástí humanitárního konvoje, který na východ Ukrajiny vypraví Člověk v tísni.

Doporučil bych Dušanovi Stuchlíkovi podívat se příště na webové stránky nevládních organizací, dřív než předloží sofistikovanou filipiku o tom, co dělají a hlavně nedělají. Možná o svých aktivitách málo mluví, o to víc se snaží něco dělat.

Petr Machálek
externí spolupracovník NESEHNUTÍ

 

Autor: NESEHNUTÍ | neděle 1.3.2015 16:49 | karma článku: 10,18 | přečteno: 630x