Poznávání se skrze chlebíčky. Cizinci v Brně je připravují s ingrediencemi ze své vlasti

Obložený chlebíček je stálicí české gastronomie. Jak ale NESEHNUTÍ ukazuje ve své nové kampani Join the Table, i takové domácí klasice mohou prospět mezinárodní vlivy, chutě a nápady.

Organizace skrze originální pohledy cizinek a cizinců na oblíbenou českou pochoutku ukazuje, že soužití s cizinci nabízí nejrůznější a často nečekané způsoby obohacení. Zprostředkovává při tom nejen netradiční recepty na chlebíčky, ale i na vzájemné pochopení se a porozumění.

Recept na česko-marocký chlebíček:

  • veka
  • lilek
  • rajčata
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • Lilky nakrájejte na tenké plátky a se špetkou soli dozlatova osmahněte na olivovém oleji. Na další pánvi na olivovém oleji osmahněte na kostičky nakrájená a osolená rajčata. Následně vše smíchejte v jedné pánvi, přidejte prolisovaný česnek a trochu pepře. Míchejte, dokud lilek i rajčata nezměknou a vytvoří jednolitou směs. Tu následně namažte na nakrájenou veku, podávejte ještě teplé.                                                            - Brahim

V projektu Join the Table dává NESEHNUTÍ prostor cizincům žijícím v Brně, aby na instagramovém profilu Kulinárna Brno sdíleli své životní příběhy a spoluvytvářeli obsah stránky. Cílem samozřejmě není pouze předávání receptů na exotické variace českých chlebíčků.

Všichni z dvanácti příchozích dostanou v kampani prostor třikrát. V prvním příspěvku se podělí o své nejoblíbenější místo v Brně, ve druhém o recept na chlebíček inspirovaný zemí svého původu, a ve třetím, nejdůležitějším, předá dál svoje aktuální myšlenky týkající se migrace či společného soužití lidí různých národností.

Recept na společné soužití

  • Většina mých kamarádů a kamarádek jsou Češi, a právě oni mi nejvíce pomáhají integrovat se do české společnosti. Přestože ne vždycky rozumím jejich chování, pomáhá mi mít otevřenou mysl. Jestli chci být přijata, musím přijmout ostatní. Začlenění začíná u mě. Nevěřte jen domněnkám, a nezapomeňte vždycky poslouchat.                     -  Ana

Další tipy, nápady a zkušenosti brněnských příchozích se nyní, spolu se zajímavými a originálními recepty, postupně objevují na instagramuKulinárna Brno. V závěrečné fázi projektu se některé z nich stanou také součástí Join the Table digitální kuchařky. Ta bude svým obsahem lákat nejen k vyzkoušení netradičních receptů inspirovaných domovinami cizinců žijících v Brně, ale také k vyzkoušení nápadů a návodů na lepší společné soužití zbavené stereotypů a ochucené vzájemnou tolerancí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 28.4.2022 15:11 | karma článku: 9,42 | přečteno: 379x