Pozdravy z Rojavy

Tento vzkaz byl zaslán přímo ze severní Sýrie z Rojava Information Center, kde autor v současné době žije.

Svou solidaritu přišlo v Brně vyjádřit na demonstraci Za Rojavu pořádanou ve středu 16. října 2019 NESEHNUTÍm a Solidarity with Rojava Brno asi 400 lidí.

Demonstrace Za Rojavu Brno

Zdravíme Vás všechny z Rojavy. 

Je skvělé, že jste přišli vyjádřit nesouhlas s tureckou invazí. Po celé Evropě demonstrují v ulicích lidé, aby dali najevo svůj odpor a poukázali na to, že to co se právě děje, je naprosto nepřípustné. 

Západ dlouhou dobu jen nečinně přihlížel a odmítal situaci s Tureckem řešit a teď za to platí nevinní lidé vlastními životy. Už proto, že máme zkušenost s obdobnou situaci v moderních československých dějinách, bychom neměli mlčet. Dnes jsme i my součástí tohoto západu. Proto je důležité ukázat lidem tady v Rojavě, že jsme se k nim netočili zády a že nezůstane jen u prázdných varovných prohlášení ze strany politiků, jak se zatím bohužel děje.

We stand with Rojava, demonstrace Brno

Překvapilo nás, že Česko tak rychle zareagovalo a zastavilo vývoz zbraní do Turecka, ale je třeba pečlivě hlídat, zda tento slib dodrží - zda se například pod zástěrkou„dobíhajících projektů“a„v minulosti sjednaných obchodů“ještě nepokusí alespoň nějakou munici a výzbroj do tureckých rukou dostat.Taky je potřeba vzít na vědomí, že Turecko není jediná autoritářská země, které pomáháme ve zbrojení.

Momentálně již přes 200 000 lidí muselo opustit své domovy a stali se z nich uprchlíci ve vlastní zemi. Stačí se podívat na prohlášení vrcholných politiků Turecka na téma Rojavy, aby bylo naprosto očividné jaké jsou skutečne záměry a úmysly Erdoganovy vlády.

Není to ani týden od začátku invaze a už teď jsme svědky naprosté humanitární krize. Všechny zahraniční humanitární organizace již byly evakuovány. Turecko nazýva tuto invazi Fontánou míru. To je naprostý výsměch humanitě a hodnotě lidského života. To co naopak vidíme je akorát tak Fontána teroru.

Děti proti válce!

Rojava ukázala, že lidé různých národností a náboženského vyznání mohou žít společně a v míru. Svou ideou demokracie a rovnosti mezi mužem a ženou šla dokonce dále než jsme toho schopni my na západě, jako takzvaná progresivní levice. Nechme se inspirovat a zúčastněme se společně jejího boje za svobodu. Protože solidarita není jen o společných prohlášeních, ale o společné účasti. Lidé tady v Rojavě jsou odhodlání bojovat až do konce. Pro ně je to boj o vlastní existenci. Ukažme, že jsem jsme v tom s nimi a neodvraťme zrak jen proto, že o tom média a politici v jednu chvíli přestanou mluvit.

Kurdové na demonstraci v Brně

V tuto chvíli není prostor na ústupky. Sledujte aktuální dění. Rozmluvte všem ve vašem okolí dovolenou v Turecku. Dohlédněte na to aby politici skutečně dodrželi své sliby a prohlášení. A přečtěte si co nejvíc o Rojavě, aby jste věděli co se snaží Turecko zničit.

I když spousta zahraničních pracovníků byla evakuována či přesunuta do jiných částí Sýrie, my tady zůstáváme s místními, abychom mohli informovat o tom co se skutečně děje- oproti tomu co hlásá turecká propaganda.

Serkevtin,

Tomas za Rojava Information Center

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | úterý 22.10.2019 17:24 | karma článku: 13,71 | přečteno: 483x