Minuta na stranu.

Když toto úterý dostali zastupitelé a zastupitelky města Brna finální návrh Aktualizace územního plánu, spadl na ně zároveň nadlidský úkol. Pokud v té chvíli všeho nechali a nebudou týden jíst, spát, chodit do práce ani se věnovat čemukoli jinému, mají minutu na přečtení každé stránky z desítky tisíc stran předloženého návrhu. Do projednávání (v úterý 17. června) totiž v ten okamžik zbývalo právě 10 tisíc minut. A to musí ještě prostudovat osm set přiložených map.

Milan Šuška

Všichni tak nějak tušíme, že členové a členky parlamentu či zastupitelstev nestíhají přečíst veškeré podklady. Ale to neznamená, že by to bylo v pořádku. Zvlášť za situace, kdy jsou dokumenty nepřehledné a skrývají celou škálu hrozeb: od rušení zelených ploch po spekulaci s pozemky.

Součástí dokumentu jsou také připomínky, které občané či zástupci veřejnosti podávali v polovině února letošního roku. Do čtení se tedy zároveň se zastupiteli a zastupitelkami pustili i zástupci veřejnosti a iniciativy, které v únoru dokument připomínkovali, aby zjistili, jak bylo s jejich námitkami – které varovaly právě před zmíněnými skrytými hrozbami -  naloženo. V drtivé většině případů však byli zklamáni: většina z nich byla zamítnuta, často bez uspokojivého vysvětlení.

Např. předseda o.s. Masarykova čtvrť Michal Závodský byl jako zástupce veřejnosti zmocněn celkem 1927 Brňany, což byl největší počet podpisů pro zmocněnce v celém Brně. Navzdory tomu nevyhověl magistrát ani jedné z jeho 20 námitek.

O.s. Masarykova čtvrť (OSMČ) jeho prostřednictvím např. žádalo, aby na náměstí Míru nestála bytovka ani jiná velká budova a bylo naopak umožněno veřejné využití, podobně jako odmítlo, aby na Neumannově ulici stál sedmipodlažní dům. Snažilo se tak zabránit snazšímu vzniku bytových domů mezi rodinnými domy, resp. přestavbě rodinných domů na bytovky, a tak přispět k zachování charakteru zahradní vilové čtvrti. Magistrát tyto námitky zamítl s odvoláním na „porušení urbanistické koncepce“ a na „sledování nezbytného udržitelného rozvoje.“ OSMČ se ale právem obává, že spoléhání se pouze na indiferentní „urbanistické prostředky“ bez účinné a konkrétní regulace povede k neúnosnému zahušťování zástavby a zničení genia loci Masarykovy čtvrti. Brno si samo ničí to, co by jinde v Evropě chránili.

Podobně dopadlo také sdružení Čisté Tuřany a jmenovaná zástupkyně veřejnosti Hana Kašpaříková. Ta vznesla námitku proti označení přírodní památky Holásecká jezera jako „rekreačního parku“. Zatímco v případě přírodních památek (jako zvláště chráněných území) je znemožněna výstavba, v rekreačních parcích je možné umístit stavby a zařízení pro odpočinek a zábavu (pokud je zajištěna převaha zeleně). Podle o.s. Tuřany je takový krok v přímém rozporu se zákonem a zařazení mezi Holáseckého jezera mezi rekreační parky je tedy zcela nesmyslné. Ačkoli podobnou námitku podala i městská část, byla zamítnuta.

Neúspěšně skončily také námitky NESEHNUTÍ, které se mimo jiné snažilo zabránit tomu, aby byly malé, ale důležité plochy zeleně zařazeny mezi plochy dopravy. V budoucnu tak může být ohroženo několik desítek stromů (včetně vzrostlých platanů) a travnatý porost o celkové ploše 1 800 m2 v okolí evangelického „Červeného kostela“. Mezi dalšími zelenými plochami, které v případě schválení Aktualizace již nebudou účinně chráněny, je např. stromořadí na ulici Barvičova, nebo lipová alej na tř. Kpt. Jaroše.

V obrovském počtu stránek Aktualizace se podobných nástrah a rizik skrývá bezpočet a není možné, aby je kdokoli ze zastupitelů nebo odborníků byl schopen zodpovědně zhodnotit.  NESEHNUTÍ spolu s dalšími iniciativami tedy apeluje na zastupitele a zastupitelky, aby Aktualizaci v této podobě neschvalovali. Můžete se k nim přidat – na stránce www.mamlepsiplany.cz můžete jednoduše napsat vašim zastupitelům, aby pečlivě zvážili svůj hlas. Připomenout jim to můžete také přímo na zasedání Zastupitelstva – stačí přijít v úterý 17. června v 8:30 na veřejné jednání a přihlásit se o slovo v rámci bodu „Dotazy, připomínky a podněty občanů“, nebo podpořit další občany a iniciativy jednoduchým transparentem. Budeme vděční za podporu. Více informací ráda poskytnu.

Radoslava Krylová
NESEHNUTÍ
e-mail: radoslava@nesehnuti.cz

Autor ilustrací: Milan Šuška

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 13.6.2014 15:15 | karma článku: 9,21 | přečteno: 435x