Mezinárodní den žen – drama i běh před sněmovnou

Mezinárodní den žen. Slaví a připomínají si ho každoročně ženskoprávní organizace na celém světě a u nás stále trochu vyvolává rozpaky. Pro některé totiž neustále zůstává spojený s minulým režimem. Tento den je přitom od svého vyhlášení spojen s bojem žen za rovnoprávnost, a to nezávisle na aktuální politické situaci.

Bangladéšanky na letošní rok na 8. březen plánují např. předvedení dramatu, které by upozornilo na problém násilí páchaného na ženách z minoritních skupin, v Bosně a Hercegovině zase proběhnou mentoringová setkání mladých žen s ženami úspěšnými, které jim mohou pomoci a poradit, jak budovat svou profesní kariéru. V Německu je zase jedna z plánovaných akcí v rámci Mezinárodního dne žen zaměřená na volby paralympijského atleta měsíce a u příležitosti tohoto mezinárodního dne se zaměří speciálně na ženské sportovkyně.

V České republice pak ženskoprávní organizace celoročně upozorňují na přetrvávající diskriminaci žen v řadě oblastí. Ať již jde o nerovnost v platovém ohodnocení, při pracovních pohovorech, nízké zastoupení žen v politice a na rozhodovacích pozicích či násilí páchané na ženách. Na Mezinárodní den žen české ženskoprávní organizace připravily řadu akcí. Organizace hájící práva žen, sdružené v České ženské lobby, u příležitosti letošního MDŽ upozorňují na to, jak současná úsporná či spíše sporná ekonomická opatření přijímaná v reakci na ekonomickou krizi dopadají naléhavěji na ženy. 8. březen se pak bude připomínat v Praze i v Brně. V Praze proběhne závod okolo sněmovny, pořádaný Fórem 50 %, které dlouhodobě usiluje o vyšší zastoupení žen v politice. Představena bude také kniha Pracovní dráhy žen a připraveno scénické čtení z klasické feministické literatury. A pokud jsou pro vás tyto pražské akce málo punk, můžete zajít 9. března na Queer cyberpunk párty. Brněnské organizace NESEHNUTÍ, Liga lidských práv, Persefona a Genderové informační centrum NORA pak přicházejí s přednáškami týkajícími se rovného odměňování, uměleckými performance či divadelním představením Monology Vagíny.

Mezinárodní den žen je každoročně příležitostí připomenout si, kde máme v oblasti rovnoprávnosti žen ještě mezery, zároveň je ale výbornou příležitostí pobavit se a zaradovat, že díky dlouhodobému úsilí ženskoprávního hnutí mohou ženy volit, vlastnit majetek či pracovat. Takže, sice ještě není vyhráno, ale je na co se těšit!

Mě nejvíc zajímají brněnské umělecké performance v Alfa pasáži a nenechám si ujít ani legendární představení Monology Vagíny, a co vy, jak 8. březen oslavíte?

Více o akcích v rámci MDŽ v Brně: http://zenskaprava.cz/.

Více o akcích v Praze: www.czlobby.cz

Přehled celosvětových aktivit v rámci MDŽ: http://www.internationalwomensday.com/events.asp

 

Kristýna Pešáková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | pondělí 5.3.2012 13:04 | karma článku: 10,84 | přečteno: 1263x