Jak výběr u voleb ovlivní výběr ve školních jídelnách?

Jak se jednotlivé politické strany a subjekty dívají na otázku nutné změny vyhlášky o školním stravování, která by měla vést ke zdravějšímu, pestřejšímu a chutnějšímu jídelníčku pro děti?

Na to jsme se v rámci kampaně Pestré jídelny zeptali v předvolebním dotazování. Odpovědi politických stran působí veskrze povzbudivě. Snad budou stejně působit i reálné kroky v příštích čtyřech letech.

Naše otázka na webu volebnikalkulacka.cz, stejně jako společné dotazování čtyř neziskových organizací v projektu volimprozvirata.cz ukázaly, že se i názorově velmi vzdálené politické subjekty v tématu aktualizace vyhlášky o školním stravování shodují. Všechny strany, které mají podle průzkumů šanci obsadit křesla v Poslanecké sněmovně, totiž souhlasí s navýšením podílu ovoce, zeleniny a luštěnin ve školní stravě.

Podpora legislativních změn vedoucích ke kvalitnější školní stravě, odpovídajícímu financování jídelen a vzdělávání kuchařů*ek. To jsou kroky, které je třeba učinit, aby se strávníci*ice ve veřejných institucích dočkali kvalitnější stravy s vyšším podílem rostlinné složky. Tyto kroky také zpřístupní stravování lidem s různými dietními omezeními nebo potřebami. Zda jednotlivé politické subjekty tyto kroky podpoří, jsme se ptali v projektu Volím pro zvířata.

Jaké jsou odpovědi? Hnutí ANO věří, že by více rostlinné stravy v jídelnách určitě prospělo, a to hlavně kvůli stále vážnějším problémům s obezitou. Pro zavádění změn je také hnutí SPD, prý je ale třeba držet se při tom rčení „všeho s mírou“. Koalice Piráti a STAN se chce problému nekvalitní stravy v jídelnách věnovat hned ve dvou rovinách – zvyšovat kvalitu a vyváženost jídel, a myslet na lokálnost a BIO původ surovin. Podnikat změny by chtěla také KSČM, na rozdíl od předchozích stran se k tomu ale odmítla zavázat podpisem.

Projekt Volím pro zvířata oslovil s dotazy všechny strany, které alespoň v jednom z předvolebních průzkumů z posledních měsíců překročily pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. Dvojice stran ČSSD a Přísaha ovšem na dotazy nereagovala ani po opakovaných výzvách. Koalice SPOLU místo odpovědí zaslala jen obecné vyjádření o tom, že se diskuzi o návrzích nebrání. Otázky ochrany a práv zvířat, které byly stěžejním bodem dotazování, tak pro tyto tři uskupení pravděpodobně nepředstavují dostatečně závažné téma.

V NESEHNUTÍ jsme velmi zvědaví, kdo se stane příští ministrem*yní školství a zdravotnictví. Hned jak se dozvíme odpověď, budeme zjišťovat, jaké kroky budou pro zlepšení a zpestření stravy ve školních jídelnách podnikat.

Dosavadní řešení totiž byla nedostatečná. Podle nás a téměř osmi set lidí, kteří za první měsíc kampaně Pestré jídelny podepsali výzvu ke změnám v systému školního stravování, totiž nestačí, aby školní jídelny jen výjimečně vařily zdravě, chutně a s ohledem na potřeby jednotlivých dětí. Tento standard by měl být zaručen v každé školní jídelně. Nejen v těch, kde je pro to dostatek motivace. 

Právě proto je nutné změnit vyhlášku o školním stravování tak, aby umožňovala jídelnám flexibilitu v tom, co mají vařit, a zároveň zaručovala, že podávané jídlo bude nutričně vyvážené. Je ale také třeba zaměstnance*kyně školních jídelen dostatečně ohodnotit a podporovat je v dalším vzdělávání, stejně jako jim usnadnit zbytečně komplikovanou administrativu

Cesta k lepšímu stravování na školách není jednoduchá, je ale skvělé, že existuje politická vůle to změnit. Uvidíme, zda tato vůle bude i po volbách.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 1.10.2021 8:44 | karma článku: 12,07 | přečteno: 379x