Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas hráče pokru

Česká televize, Události a komentáře, 27. srpna. Ve studiu se probírá zadlužení země, sestavení státního rozpočtu na příští rok. S nádechem marnosti připomínám svůj blog “Čekání na medvěda”. Mohli jste si ho přečíst již v dubnu, tedy před více než čtyřmi měsíci.

Od té doby se nic nezměnilo. Stejné argumenty slyším od hostů-ekonomů ve studiu. Navíc se pouze rozebírá, jakých úprav na příjmové a výdajové straně rozpočtu se můžeme dočkat. Co budou předvolební sliby, jaká bude povolební realita. Jinak řečeno, s jakou odvahou osloví politické strany voliče. Ještě jinak řečeno, zda veřejnost chce nebo nechce pravdu slyšet. Zda se tedy vyplatí být otevřený a vyložit karty na stůl nebo vyhraje-li volby ten, kdo si před voliči nasadí masku hráče pokru.

Být otevřený a říkat věci “natvrdo” je vždy větším rizikem. Přesto si myslím, že by ODS odvahu nalézt měla. Je třeba jasně říci, v jaké jsme situaci a jak se z ní lze dostat s nejmenšími ztrátami. Jakýkoli odklad bude mí neblahé následky. Za otálení, chytračení, obelhávání sebe sama se nakonec vždy tvrdě platí. U zubaře stejně jako u ministra financí. První už neléčí kaz, ale trhá, druhý nezvýší dluh státu, abychom mohli dále hýřit, protože nebude kdo by nám půjčil. Budeme muset žít ze svého, nikoli z vypůjčeného cizího. A konečně zjistíme, že naše peníze nestačí na vše, co jsme měli dosud. A tak nám pan ministr buď vezme víc na daních nebo zmrazí platy, sníží některé dávky, …Nebo udělá obojí, to je podstata návrhu státního rozpočtu od ministra Eduarda Janoty. Otázka zní, zda je na to připravena veřejnost.

Ohlupuje ji totiž jiný hlas: “Ještě tuhle hru, ještě nějaký čas mi dejte! Mám v ruce trumfy, obehrajeme ty od vedlejšího stolu a budeme se mít dobře”, mámí pokrový hráč Jiří Paroubek. A v jeho tváři se ani sval nepohne, oči uhrančivě hledí do vějířku karet, ruka se nechvěje i hlas je jistý. Ví moc dobře, že přijetí úsporného státního rozpočtu do konce roku je naprostou nezbytností. Přesto slibuje rozdávání. Znamená to, že chce přepsat připravený Janotův rozpočet? Kdy? Znamená to, že má na své sliby peníze? Kde? Znamená to, že je schopen odhadnout průběh recese? Ví, zda jsme se již dotkli dna, zda se od něj odrážíme, jak dlouho a za jakých podmínek se budeme zvedat?

Neví to on ani nikdo jiný. Čtu názory ekonomů, jejich předpovědi se různí. A tak si pomáhám někdy vysmívaným zdravým selským rozumem. Co dělá rozumný člověk, když se mu vede dobře? Myslí na zadní kolečka, spoří. Aby, až bude hůř, mohl včas mírně šlápnout na brzdu. Tuto fázi jsme již propásli. ČSSD nás neodpovědně zadlužila v letech, kdy ekonomika rostla. Proto budeme muset brzdit silněji, a to již samozřejmě bolet bude. Ale pořád je to lepší než narazit v plné rychlosti. A nekonečně lepší než řítit se přímo do zdi a přidat plyn. To dělá svými návrhy Jiří Paroubek. Vladimír Špidla tvrdil: “Zdroje jsou.” Neřekl, že tím myslí peněženky těch, kteří nám půjčují. Přeochotně a hluboko (jako feldkurát Katz) do nich sahal tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Dluhy, které nasekal, nás dnes potápějí. A navíc – celý život je budou splácet naše děti. Měli bychom si jako mantru opakovat, jak rychle se zadlužujeme. Za vteřinu o šest tisíc. Za minutu o 360 tisíc, za hodinu o 21,5 miliónu, za den o půl miliardy korun! A měli bychom přitom myslet na jasnozřivá slova Margaret Thatcherové: “Problém socialismu je, že se velmi snadno stane, že nevyjdete s penězi ostatních lidí.”

Věřím, že teď je čas na odvahu a otevřenost. Že není čas pro hráče pokru.

 

Miroslava Němcová

1. místopředsedkyně PS PČR

28. 8. 2009

Autor: Miroslava Němcová | pátek 28.8.2009 11:36 | karma článku: 28,51 | přečteno: 3010x
  • Další články autora

Miroslava Němcová

Paroubek a dluhy vedou do otroctví

Všechny země EU překročily letos maastrichtská kriteria a nebezpečně zvýšily svůj dluh. Potřebují peníze a chtějí si vypůjčit. Těch, kteří půjčují je stále méně a jsou přirozeně opatrní. Rizikovým zemím nepůjčí vůbec. To bohužel poznalo Lotyšsko a dopadne tak i Řecko a Španělsko možná ještě dříve. Stále ještě bohaté země si půjčí za únosných úrokových podmínek. Ostatním se peníze pěkně prodraží. Úroky dramaticky porostou.

16.4.2010 v 11:40 | Karma: 48,04 | Přečteno: 13341x | Politika

Miroslava Němcová

Diskuse s Jiřím Paroubkem

Je to k zoufání stejné. Normální diskuse o vážných otázkách naší budoucnosti není s Jiřím Paroubkem možná. Chápu, že se lišíme v pohledu na to, jakým způsobem vést zemi. Ale je třeba vycházet z faktů. Stejně důležité je, aby měl politik formát. Může přiznat, že něco neudělal dobře, to jeho úroveň nesnižuje. Problémem je, že Jiří Paroubek fakta nepřipouští a formát nemá. Debata potom připomíná slavnou pasáž jedné české pohádky.

13.4.2010 v 11:10 | Karma: 46,43 | Přečteno: 6134x | Politika

Miroslava Němcová

Polská tragédie

Česká republika se v sobotu 10. dubna soustředila na významnou událost. V Praze byl do úřadu arcibiskupa uváděn Mons. Dominik Duka. Davy lidí proudily do sluncem ozářené katedrály sv. Víta. Mezi nimi byli věřící z celé země, zástupci akademického, uměleckého i politického světa. Atmosféra byla slavnostní, ale uvědomovala jsem si, že přicházíme uvolnění a velmi pozitivně naladěni.

12.4.2010 v 12:30 | Karma: 34,82 | Přečteno: 2758x | Politika

Miroslava Němcová

Lobbing v parlamentu

Kolik lidí, tolik zájmů. Každý hledá způsob, jak svůj zájem prosadit. Začíná to bitvou o bábovičky na pískovišti a končí třeba v parlamentu. Soubor zákonů, to jsou mantinely, do nichž se musíme vejít, jinak se vystavujeme postihu. Každý zákon něco ukládá, něco umožňuje. Ne každému však plně vyhovuje. Proto hledá způsob, jak prosadit změnu, která by mu přinesla větší prospěch. Dělá to sám nebo prostřednictvím specialistů, říká se jim lobbisté.

7.1.2010 v 13:10 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3233x | Politika

Miroslava Němcová

Máme nového prezidenta!

Také máme novou ministryni zahraničí. On je z Belgie, ona z Británie. On je prý pravičák, ona reprezentuje levici. Jejich jména se teprve budeme učit. Bruselští zpravodajové říkají, že volba dopadla takto, neboť k tomu byla řada dobrých důvodů.

20.11.2009 v 10:10 | Karma: 33,85 | Přečteno: 3444x | Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5425x
1.místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Seznam rubrik