Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zhubni…peněženko!

Hledala jsem práci na částečný úvazek a našla jsem nabídku brigády výživového poradce na 8 – 10 hodin týdně. Nadchla jsem se. Alespoň konečně využiju své vysokoškolské vzdělání v oblasti výživy a budu šířit dobro a zdravý životní styl a obezita se stane nemocí minulosti jako třeba mor. Odeslala jsem vyšperkovaný životopis a obratem mě pozvali na pracovní pohovor.

Mírně nervózní z toho, jestli mě přijmou, jsem se posadila naproti poněkud otylému možnému budoucímu šéfovi. Přemýšlela jsem, jestli bych si od někoho takového nechávala radit, jak zhubnout, ale pak jsem si řekla, že mě možná překvapí teoretickými znalosti, které z nějakého důvodu nehodlá uvést do praxe. Musím říct, že jsem z údivu nevyšla. Nejprve jsem se dozvěděla, že v běžně dostupných potravinách je nemožné získat dostatek živin, a proto oni klientům doporučují výživové doplňky. A že, to dá přece rozum, si k práci s klienty musím zakoupit licenci v hodnotě asi 3000 Kč. Za tyto peníze ovšem dostanu k možnosti pracovat dokonce i dárek. Detoxikační výživové doplňky na měsíc, po jejichž užívání se dostanu do takové nirvány, že kudy půjdu, tudy budu zvěstovat jejich zázračnou moc a šířit tak osvícení. Taky bych měla absolvovat školení a ukázkovou hodinu, na kterou jsme se raději domluvili rovnou, než ponechávat domluvu něčemu tak nespolehlivému jako telefon.

Doma mi strýček Google prásknul aktuální taktiky, které vymysleli marketingoví specialisté Herbalifu. Úvodní krok jsem už měla za sebou. Dlouho jsem zvažovala, že schůzku zruším, prvotní znechucení ale nakonec přebila zvědavost, co převratného se dozvím. Netvrdím, že s Herbalifem není možné zhubnout. Naopak, myslím, že pokud si člověk ráno místo dvou koblih dá koktejl s příchutí jahodovou a večerní gulášek s pěti nahradí koktejlem meruňkovým, zhubne docela jistě. Strava je to ovšem poněkud jednotvárná, dost drahá, a pokud se nechce koktejly prolévat do konce svých dnů, pak efekt takové diety je pouze dočasný. Praktiky multilevel marketingu navíc nebudí důvěru a napovídají, že více než o zdraví půjde o zisk.

Když jsem dorazila na ukázkovou hodinu, bylo v obou místnostech, kde nábor klientů a posléze i konzultace probíhají, narváno. Tentokrát jsem skončila v rukou manželky pana šéfa. Postavila mě na váhu, která mě rozebrala na molekuly a vyhodnotila, kolik mám v těle tuku, svalů, kostí, vody, skoro mi snad i myšlenky přečetla.

Těšila jsem se, jak si potenciální šéfová poradí s interpretací výsledných údajů, aby mi mohla něco prodat. Netvrdím sice, že by výsledky nemohly být lepší, nicméně se pohybovaly v normě. Zamyšleně na ně pohlédla, povzdechla si, a začala mi zasvěceně vysvětlovat, že máme co zlepšovat. Procento tuku sice v normě je, ale mělo by se pohybovat spíše u její spodní hranice. Pro hmotnost dokonce vytáhla tabulku zn. Herbalife, kde byla ta maximální pro mou výšku kreativně snížena o 10 kg. Rázem ze mě byla velryba a cítila jsem, jak mi začínají být těsné kalhoty.

Konečně jsme opustily tělesné proporce a vrhly se na stravu a pitný režim. Jelikož ještě kojím, mohli by mi jej závidět asketové starého Říma. Konkrétně jsem se pochlubila tím, že vypiju zhruba půl litru bylinkového čaje a litr a půl vody denně. Srdcervoucí povzdech vypovídal o tom, že nemám být na co pyšná. Čaj totiž, jak všichni vědí, se do pitného režimu počítat nemůže, naopak odvodňuje, a proto musí být kompenzován stejným množstvím vody. A protože kojím, měla bych vypít minimálně čtyři litry vody denně. Stálo mě hodně úsilí vyslechnout tyto nesmysly s vážnou tváří zaujatého posluchače, ale na druhou stranu jsem se začínala bavit opravdu hodně a o zbytek výkladu jsem nechtěla přijít.

Poté jsem se přiznala, že snídám müsli s bílým jogurtem. Z odsuzujícího komentáře jsem pochopila, že zdravější by byl zřejmě jed na krysy. Když jsem prohlásila, že na odpolední svačinu si dám někdy ovoce, obdařila mě paní šéfová pohledem, jako by se právě dozvěděla, že si pochutnávám na chcíplých veverkách. „Představte si, že smícháte v umyvadle všechno, co vypijete a přidáte k tomu třeba i ty mléčné výrobky. A pak byste se v tom měla vykoupat. To není lákavá představa, že?“ Tady jsem musela souhlasit. „No, vidíte,“ triumfovala, „a tímhle se vlastně myjete zevnitř. Jak si myslíte, že asi vypadá vaše tenké střevo? Za ty roky je celé zanesené a nemůže se v něm vstřebávat dostatek živin.“ Zastyděla jsem se za svůj špinavý trávicí trakt a tenkého střeva mi bylo obzvlášť líto. Díkybohu můžeme nasadit detoxikační kůru a za pár dní se budu cítit jako nový člověk a budu šťastná.

O dvacet minut a řadu podobně nepoužitelných informací později, kdy to vypadalo, že další perly se už nedozvím, jsem projevila nezájem o další spolupráci. Atmosféra ochladla o pár stupňů a já jsem odešla i se svým zanešeným tenkým střevem odsouzena k požívání nedostatečně výživných potravin až do konce života.

Herbalifu musím přiznat velice silné přesvědčovací metody. Na první pohled se tváří jako odborníci na výživu. Ohánějí se vědeckými pojmy, které ovšem vysvětlují pouze povrchně a snaží se jimi spíše jen zapůsobit. Používají spoustu promyšlených polopravd a překroucených faktů tak, že vlastně nakonec vypadají, jako by do sebe zapadaly a byly naprosto logické. Spoléhají na to, že člověka oblbnou na kratší či delší dobu. V obou případech na tom můžou jen vydělat. V tom prvním asi 3000 Kč na „licenci“, v tom druhém daleko více peněz za jejich produkty a další platící klienty a spolupracovníky toužící po dokonalém těle a životě.

Jak to tak vypadá, nakonec to veřejné blaho zůstane na mně. Stanu se výživovým poradcem na volné noze, alespoň konečně využiju své vzdělání v oblasti výživy a budu šířit dobro a zdravý životní styl a obezita se stane nemocí minulosti jako třeba mor.

Autor: Gabriela Němčíková | pondělí 25.2.2013 11:20 | karma článku: 9,36 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Gabriela Němčíková

Už nikdy nepůjdu s děckama k doktorce

V životě usiluji o jednu jedinou věc, a to, aby se moje děti ve zdraví dožily dospělosti. Právě proto se návštěvě doktorky bráním víc než Češi důchodové reformě. Bo moje děcka se tam nechodí léčit, ony se tam chodí zmrzačit.

3.7.2023 v 8:13 | Karma: 43,38 | Přečteno: 14711x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Už nikdy nepůjdu s děckama do obchodu

Šla jsem s děckama do obchodu. Nevím, kdo mi ten chorý nápad vnuknul, jestli spíš spánková deprivace, nebo počínající stařecká demence. Každopádně jsem to, slovy jednoho seriálu, zeslonila.

4.10.2022 v 9:22 | Karma: 45,04 | Přečteno: 18080x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Už nikdy nebudu hrát s děckama Člověče, nezlob se

Jednou za čas dostanu vnitřní pnutí a neuváženě se rozhodnu, že bych své potomky měla záměrně formovat. Tentokrát jsem se tohoto hlubokého rodičovského omylu dopustila po návštěvě u kamarádky.

29.6.2022 v 9:07 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

„Mami, a proč lidi lyžujou?“

uplatňuje Edouš svůj talent najít si skutečně geniální chvíli na vypálení dotazu, neboť mi právě v té chvíli podklouzává lyžáka na dlažbě dámských záchodků a já jednou rukou visím za kliku u dveří kabinky a druhou za umyvadlo.

11.5.2022 v 9:25 | Karma: 28,73 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Kolik lidí bude ještě nutné hodit do jámy v plastovém pytli, než EU přitvrdí?

Putin se před měsícem vydal na svou Highway to hell a Evropa si k tomu pobrukuje Dívám se, dívám. Jistě, EU již od počátku války vyzbrojuje Ukrajinu, ochotně přijímá uprchlíky a o mnoho neochotněji ekonomické sankce.

26.3.2022 v 10:12 | Karma: 39,94 | Přečteno: 5865x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2252x
"Kluci, ale já jsem taky jenom člověk."

"Nejsi člověk. Jsi máma."

Seznam rubrik